background img
banner
banner

Γοητευμένος ο Σπύρος Σουλιώτης

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ  – ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΙΗΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝ. ΠΑΠΠΑ

Ο  Παγκόσμιος Οργανισμός World record OWR, αξιολόγησε το συλλογικό έργο του Βασίλη Κ. Παππά, ως το μεγαλύτερο έργο παγκοσμίως.  Το έργο ενώνει πολιτισμούς. Είναι ποιητικό, θεατρικό και πεζογραφίας. Η γραφή είναι πρωτότυπη και ελκυστική. Το έργο είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα λόγω της καταγωγής του. Τα έργα μεταφράζονται στα αγγλικά. Ορισμένες ποιητικές συλλογές είναι γραμμένες στην αλβανική γλώσσα, στον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε και τιμήθηκε από νεαρή ηλικία. Το έργο μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες.

Ο Βασίλης Παππάς είναι γνωστός έλληνας ποιητής, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών ΕΛΟΣΥΛ  και ΕΛΒΕ. Γεννήθηκε το έτος 1958, στο Βρυώνι των Αγίων Σαράντα από Έλληνες γονείς στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.  Ζει και εργάζεται στην Αθήνα από το έτος 1991. Σπούδασε φιλολογικές και νομικές επιστήμες. Ως νέος ποιητής, ο Παππάς συμπεριλήφθηκε το 1990 στην κρατική ανθολογία νέων ταλέντων. Εργάστηκε στη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής λογοτεχνίας. Από το  έτος  2013 είναι μέλος του ΔΣΤ.

Σπύρος Σουλιώτης: «Η …πένα του Βασίλη Παππά χτυπάει την …πόρτα στο βραβείο Νόμπελ»

Φίλοι από παιδιά με τον Βασίλη Παππά, ο Σπύρος Σουλιώτης δεν παύει να υμνεί το τεράστιο και συνάμα ποιοτικό έργο του αγαπημένου του φίλου. Γεμάτος υπερηφάνεια για την ανταπόκριση ονομαστών ποιητών και όχι μόνο, που στολίζουν τις κριτικές τους με τα καλύτερα λόγια, αισθάνθηκε την ανάγκη να αφιερώσει λίγες γραμμές στον Βασίλη Παππά.

Να δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγηση που του έτυχε από τον παγκόσμιο οργανισμό, τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, να προσθέσει την δική του αγωνία για να λάβει ο φίλος του την αναγνώριση που του αξίζει. Να φέρει στην χώρα μας το βραβείο Νόμπελ. Σχετικά ο Σπύρος Σουλιώτης αναφέρει: «Ο Βασίλης Παππάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και αξιόλογους ποιητές. Το ογκώδες έργο του είναι μοναδικό και ταυτόχρονα υπέροχο! Από όσα διάβασα -γιατί κάποιος πρέπει να μελετήσει το έργο του για μήνες- η φιλοσοφική ροκανίζει το μύρο μιας ευαίσθητης λυρικής φωνής.  
Η υφή της ποιητικής του γλώσσας είναι βιωματική, λακωνική, με αναφορές στην πυθαγόρεια φιλοσοφία, αλλά και νεωτεριστικές αναφορές (π.χ. Μπρεχτ), μια γλώσσα που συχνά κρύβει έναν «κυνισμό», που είναι μια σπαρακτική απεικόνιση ενός μεγάλου ψυχικού πόνου. 
Το μεγαλύτερο του έργο είναι  «Οδύσσεια μιας Ελλάδας άλλης». Το έργο είναι πολυδιάστατο και αποτελείται από 24 τόμους» .  

Λίγα λόγια  από γνωστούς ποιητές για το έργο

«Ο πρώτος που διάβασε μονορούφι το αρχικό έργο του Βασίλη Κ. Παππά και έμεινε έκπληκτος ήταν ο γνωστός αείμνηστος δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Γιάννης Ανδρικόπουλος. Ο καταξιωμένος δημιουργός αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικώς αρχικά με μένα, τον Σπύρο Σουλιώτη και μετά με τον κύριο Παππά. Είπε ότι γίνεται λόγος για εξαίρεση στην λογοτεχνία και σφίγγει το χέρι στον νέο ποιητή. Ο Βασίλης Παππάς, ανέφερε στην τοπική εφημερίδα, είναι μια γνήσια και αξιόπιστη λυρική φωνή των σημερινών νεοελληνικών γραμμάτων! Οι εικόνες από τις φυσικές ομορφιές έρχονται ασταμάτητα μ’ έναν ρυθμό ξέφρενης εισβολής, φορτωμένες πόνο, πόθο και μουσικές νότες!  

-Ένα διαχρονικό ποιητικό άνοιγμα, στο μεγαλειώδες έργο των Ελλήνων, αναφέρει ο Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. 

-Οι εξαίρετες ποιητικές συλλήψεις, ο μυσταγωγικός τρόπος της στιχοπλοκής, η ευγένεια με την οποία προωθεί την ποίησή του και πολλά άλλα, τον ανακηρύσσουν ως έναν μοναδικό, εμπνευσμένο διδάχο, ποιητή! Επισημαίνει η Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) 

-Είναι σαφές ότι ο Βασίλης Κ. Παππάς αφιερώνει το υπ’ αριθ. 6 έργο του στον Όμηρο, τον «Ποιητή των Ποιητών», αυτόν για τον οποίο ο Νίτσε έχει εκφράσει την ακόλουθη συγκλονιστική άποψη: «Μπροστά στον Όμηρο, όλοι θα φαινόμαστε πάντα φτωχοί και μικρότεροι… Κάθε σύγκριση μαζί του θα καταλήγει πάντα υπέρ αυτού… Υπερασπισθείτε την Ελλάδα, διότι σ’ αυτή οφείλομε τα φώτα μας, τις επιστήμες, τις τέχνες και όλες τις αρετές μας…».  Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας τής Φιλοσοφικής Σχολής τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

– Χρειάζεται γνώση, προσπάθεια και χρόνος για να καλλιεργηθεί η ποίηση και η ευαισθησία για να επιλέξεις τα ποιήματα που πιστεύεις ότι πρέπει να αποθηκευτούν. Τίτος Πατρίκιος, γνωστός ποιητής. 
Παραφράζοντας τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο θα έλεγα ότι η ποίηση του Βασίλη Παππά είναι μια ανθρώπινη καρδιά φορτωμένη σε όλη την Ελλάδα. Σοφία Μωραΐτη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας. 
Η ποίηση του Β. Παππά κυριαρχείται από το συναίσθημα, τον λυρισμό και την αληθινή αγάπη, τη δόλια αγάπη για την πατρίδα, που δε γνωρίζει τα σύνορα, χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις και παραληρήματα. Γεώργιος Κατεμής, καθηγητής Φιλολογίας. 
Ως σύγχρονος Οδυσσέας, μας ταξιδεύει στο χρόνο με την ποιητική του πένα. Ένα ταξίδι σε κάθε πόλη της Ελλάδας ως κοιτίδα του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Βασιλική Καρατάσιου – Τσιώλη, φιλόλογος, λογοτέχνης. 

Ο Βασίλης Παππάς γίνεται ένας σύγχρονος φιλόσοφος που διαπλέκεται με το ιστορικό παρελθόν και το παρόν και υπόσχεται ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Σοφία Σκλείδα, Φιλόλογος, Συγγραφέας, ΜΑ, Ph.D., Post-Doc 

Το έργο του Βασίλη Κ. Παππά δεν είναι μόνο το πιο ογκώδες, αλλά είναι από το πιο ποιοτικό έργο της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας με οικουμενικές αξίες, όπως αναφέρει σε τηλεοπτική εκπομπή η πρόεδρος  της ΕΛΟΣΥΛ, Δήμητρα Μπαρδάνη.   
Στο επεισόδιο 3/12.10.2017 στην τηλεοπτική σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» η Ξένια μαγεύεται με τα ποιήματα του Βασίλη Παππά και προσπαθεί να μοιραστεί  την χαρά της με τον Μπάμπη και όπως αναφέρει ο Βασίλης Παππάς «θα αφήσει εποχή». 

Μεγάλη η αναγνώριση στην ποίηση του Βασίλη Παππά

«Η μεγαλύτερη τιμή για τον ίδιο είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον αξιότατο εξοχότατο  Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. 
Το έργο του Βασίλη Κ. Παππά βραβεύτηκε σε διάφορους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης  και τιμήθηκε με  Α’ Βραβείο. 

Ο Βασίλης Παππάς αναφέρεται σε όλα τα δρώμενα της κοινωνίας. Βάζει στους στίχους του κάθε δρόμο, κάθε μάρμαρο, κάθε άνθρωπο, κάθε νησί, κάθε πολιτισμό, κάθε τοπίο, οτιδήποτε στέκει μπροστά του ή κινείται. Κατεβάζει τα άστρα κοντά στους ανθρώπους. Περπατάει στην Αμμόχωστο και στο Περδικάκι τον θάνατο σε άλλα μονοπάτια. Προσκυνάει στους Αγίους Τόπους, περπατάει στην Καππαδοκία, στην Τραπεζούντα, στο Αϊβαλή,στη Σμύρνη, στο Καστελόριζο, στη ράχη του Παύλου Μελά, στην Τιμισοάρα, στο Μοναστήρι, στη Χιμάρα, στη Θράκη, στη Μαριούπολη, στέκεται στην Κόκκινη Μηλιά, τραγουδάει τις εννιά χιλιάδες μάρες, κοιτάει κατάματα το Μεγάλο Φίδι, φωνάζει την μάνα θάλασσα και την αδελφή Μπίστρισσα, ξεσκεπάζει τον τάφο του μαρμαρωμένου βασιλιά, θαυμάζει την καλλονή της Φοινίκης, μιλάει με τον Πατροκοσμά, με  τα Ακροκεραύνια, αρπάζει την φωτιά από τον Προμηθέα να την πάει παντού για να βλέπει ο κόσμος όλος. Υμνεί τον Όμηρο, τη Σαπφώ. Υμνεί το άγαλμα του Περικλή, του βασιλιά Πύρρου, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Θεμιστοκλή.

Κάνει ποιητικό τον Θουκυδίδη, τον Ξενοφώντα, τον Πολύβιο. Γυρνάει τα βράδια με τις μούσες, τις Σειρήνες.  Φωνάζει στους μνηστήρες της Πηνελόπης, καλεί σε διάλογο την Λυσιστράτη, την Αντιγόνη, τον Έλενο, την όμορφη Ελένη.  Ανεβαίνει στη σκηνή με τον Αριστοφάνη, τον Αισχύλο … Κουβεντιάζει τα βράδια με τον Δάντη Αλιγκέρι, τον Σαίξπηρ, τον Ουίτμαν, τον Καζαντζάκη.  Ακούει  από το  θρονάρι των καιρών τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα. Ξυπνάει τον Καρυωτάκη, τον Λειβαδίτη, τον Μπελογιάννη. Ψάχνει τους δολοφόνους του Ιωάννη Καποδίστρια. Ακούει τα τελευταία λόγια του Σολωμού. Σιγοτραγουδάει τον Θεοδωράκη, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ανεβαίνει στο σανίδι με την Μελίνα Μερκούρη ,την Ειρήνη Παπά και τον Κώστα Καζάκο. 

Ο Βασίλης Παππάς μεγαλουργεί και περικοσμεί όλες τις πτυχές της ζωής, από την γέννηση ως την αθανασία. 

Εκτός από το αίτημα της ΕΛΟΣΥΛ στο Υπουργείο Πολιτισμού όπως αναφέρει η κυρία Φλώρου στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», έχουν γίνει προτάσεις για Νόμπελ Λογοτεχνίας από την ΕΛΒΕ, από ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων. Αίτημα προς την Σουηδική Ακαδημία στάλθηκε και από τον όμιλο UNESCO.  

Θα ήταν καύχημα για όλον τον πολιτισμένο κόσμο η απονομή μιας τέτοιας υψηλής διάκρισης, του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Ελλάδα το αξίζει».  

Σπύρος Σουλιώτης 


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr