background img
banner
banner

Όλη η Ελλάδα, μια φωνή για τον Πολιτισμό!

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΟΚΤΩ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΝΩΣΑΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Πιστοί στη διακήρυξη, περί ανάγκης έρευνας, μελέτης, γνώσης, διατήρησης και διάδοσης των ποικίλων εκφάνσεων του Ελληνικού Πολιτισμού και των Ελληνικών Παραδόσεων, φορείς από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιάλειας, δημιούργησαν την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Πολιτιστικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων. Στόχος της, η διαφύλαξη, ανάπτυξη και προβολή της ιστορίας, της αυθεντικής λαϊκής παράδοσης και της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, στα πλαίσια προάσπισης και προώθησης της ιστορικής και πολιτισμικής συνέχειας του Ελληνισμού.

Σημειώνεται ότι η Συνομοσπονδία ιδρύθηκε μετά από πολυετείς διεργασίες και αποτελεί το πρώτο Τριτοβάθμιο Όργανο Πολιτισμού στη χώρα. Η επίσημη τελετή παρουσίασης της Συνομοσπονδίας θα πραγματοποιηθεί εντός του Καλοκαιριού στην Αθήνα και θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ως προς τον ρόλο της Αιγιάλειας σε αυτή, φαίνεται πως είναι καταλυτικός, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας Σταύρος Καραδημητρόπουλος εντάχθηκε στην προσωρινή διοίκηση της Συνομοσπονδίας και θα εκτελεί χρέη γενικού γραμματέα.

«Δουλειά» τριών χρόνων

Όπως ο ίδιος επισημαίνει στο protionline.gr, ΄΄στην τελευταία συνάντηση, που είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Δεκεμβρίου του ‘22, είχαμε βρεθεί όλοι οι φορείς μαζί και είχαμε συμφωνήσει τότε ότι θα ξεκινήσουμε μία κοινή και δυναμική προσπάθεια. Η τελική ανακοίνωση της κοινής μας πορείας είναι η χθεσινή μας ανακοίνωση. Η σύμπραξη αποτελείται από οκτώ Ομοσπονδίες και Ενώσεις από κάθε σημείο της χώρας και μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, αναμένονται να μπουν άλλες τέσσερις ακόμα, καθώς η συγκέντρωση των δικαιολογητικών και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι αρκετά χρονοβόρα, για να επισπευσθούν οι απαραίτητες ενέργειες ένταξής τους σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα΄΄.

Σχετικά με τη συνεργασία των φορέων ανά τη χώρα, ο κ. Καραδημητρόπουλος αναφέρει: ΄΄Η συγκεκριμένη ομάδα της σύμπραξης είναι ένα ήδη δοκιμασμένο «τιμ», έχουμε συνεργαστεί και δουλέψει από κοινού τα τελευταία τρία χρόνια, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει κοινός στόχος και κοινά χαρακτηριστικά με εμάς. Οι ιδέες μας που αφορούν και τις εθελοντικές ενέργειες και τις πολιτιστικές δράσεις μας έχουν κοινή συνισταμένη και αυτό για τη δική μας ομοσπονδία ήταν ο κύριος λόγος για να συμμετάσχουμε σε αυτή την σύμπραξη΄΄.

Τα οφέλη και τα πρώτα «βήματα»

Ποια είναι όμως τα οφέλη της σύμπραξης αυτής; ΄΄Μία τέτοια κοινή προσπάθεια, δίνει σε κάθε περίπτωση, το κίνητρο σε μέλη συλλόγων ή ομάδων, εθελοντές και σωματεία, να ενεργοποιούνται ακόμα περισσότερο και έτσι, όχι μόνο πετυχαίνεται η διεύρυνση του κύκλου ενδιαφέροντος, αλλά και εισχωρούν νέα μέλη με όρεξη για δημιουργία και προσφορά με βάση τον πολιτισμό και την κουλτούρα, τα ήθη και τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Επιπλέον, η σύμπραξη των ομοσπονδιών θα αποτελέσει το έναυσμα για νέους ανθρώπους που έχουν σε υψηλά επίπεδα μέσα τους την έννοια του εθελοντισμού΄΄, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιάλειας.

Όπως κάνει δε γνωστό, ΄΄η Σύμπραξη Ομοσπονδιών εδρεύει στην πρωτεύουσα αυτή την στιγμή, όμως δεν είναι το μόνιμο «σπίτι της» στον χώρο που στεγάζεται. Είμαστε στην αναζήτηση δικού μας χώρου, για να είμαστε αυτόνομοι και ανεξάρτητοι. Το καλοκαίρι που έρχεται θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή των μελών και εκεί, θα προσπαθήσουμε να λυθεί και το θέμα της στέγασής μας. Στο Συνέδριο θα μετάσχουν και πολλές άλλες προσωπικότητες, από το πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και αντικείμενο της συζήτησης, θα είναι το άνοιγμα προς νέα μέλη, η έννοια του εθελοντισμού, οι πόροι συντήρησης και η οργάνωση των επόμενων στόχων΄΄.

Πρόθεση φιλοξενίας πανελλήνιου συνεδρίου στην Αιγιάλεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόθεση φιλοξενίας πανελλήνιας δράσης στην Αιγιάλεια. Σύμφωνα με τον κ. Καραδημητρόπουλο, ΄΄η Ομοσπονδία αυτό το διάστημα βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων, προκειμένου να μπορέσει να συγκεντρώσει ένα σεβαστό ποσό που θα χρειαστεί, για να φιλοξενήσει το επερχόμενο συνέδριο.

Η αίτηση για να γίνει η συνάντηση των συλλόγων στην Αιγιάλεια θα είχε τριπλό όφελος, καθώς εκτός από την αναμενόμενη αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, θα δοθεί η δυνατότητα τα υπόλοιπα μέλη από κοντά τις συνθήκες της περιοχής και βέβαια γίνεται και «μελλοντικός ταξιδιωτικός προορισμός». Θα ήταν μεγάλη τιμή για εμάς το συνέδριο αυτό να γινόταν στην Αιγιάλεια, όμως δυστυχώς δεν υπάρχει το ενδιαφέρον και δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα θέλαμε, από τους διάφορους τοπικούς πολιτιστικούς παράγοντες, είτε αυτό ονομάζεται δήμος, είτε ονομάζεται Περιφέρεια, είτε οτιδήποτε. Προσωπικά σαν πρόεδρος, έκανα την αίτηση προκειμένου να γίνει το συνέδριο στην Αιγιάλεια, αλλά δεν βλέπω ότι δεν υπάρχει η θέληση, η ανταπόκριση που θα περίμενα από φορείς, για να στηριχθεί΄΄.

Να σημειωθεί ότι, κάποιες από τις ομοσπονδίες της σύμπραξης, είναι πολύ πιο μεγάλες και σε μέλη αλλά και σε αρχαιότητα, από την Ομοσπονδία Συλλογών Αιγιάλειας, (παραδείγματος χάριν η Ομοσπονδία Έβρου με 187 μέλη) παρ’ όλα αυτά θεωρείται αρκετά υπολογισμός «σύμμαχος» λόγω της ιδιαιτερότητας της σε νέες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις. Επιπλέον, ο κ. Καραδημητρόπουλος, θεωρείται από πολλούς φορείς και τους εκπροσώπους των υπόλοιπων ομοσπονδιών, ως ένας άνθρωπος με μεγάλη κινητικότητα και όραμα. Να σημειωθεί ότι η σύμπραξη των ομοσπονδιών θα φέρει νέες καινοτομίες και στις πολιτιστικές και στις λοιπές εκδηλώσεις της περιοχής ενώ διευρύνεται και ο κύκλος του εθελοντισμού και πέρα από τα σύνορα του δήμου, με ανταλλαγές ομάδων που θα καλύψουν μελλοντικές εκδηλώσεις, διάφορες προσπάθειες και επικείμενες δράσεις, που πρόκειται να γίνουν στο μέλλον. Τέλος, ο κ. Καραδημητρόπουλος δεν παρέλειψε να ευχηθεί μέσω του protionline.gr, ΄΄καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους΄΄, ενώ έκανε γνωστό πως μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα προβληθεί η εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» με αφιέρωμα στην Αιγιάλεια.

Η προσωρινή διοίκηση

Η Προσωρινή Διοίκηση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολιτιστικών Ομοσπονδιών & Ενώσεων αποτελείται από τους εξής: πρόεδρος – Αναστάσιος Δημητρίου Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοιας, α΄ αντιπρόεδρος – Παναγιώτης Εγγλέζος Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, β΄ αντιπρόεδρος – Δημήτρης Κελεμίδης ε.πο.φ.ε. – Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, γ΄ αντιπρόεδρος – Μανώλης Στεργιόπουλος Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων νομου Καρδίτσας, γενικός γραμματέας – Σταύρος Καραδημητρόπουλος Ομοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας, ταμίας – Νικόλαος Κωνσταντινίδης Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου, αναπλ. γραμματέας – Άρης Σαμπάνης Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, μέλος – Βασίλης Κονιαβίτης Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων, μέλος – Ιωάννης Φραγκούλης Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Συλλόγων Αθήνας-Πειραιά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr