background img
banner
banner

Δημιουργία πέντε Σημείων με “σπιτάκια” ανακύκλωσης

Στην τοποθέτηση πέντε ειδικών Σημείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας σε ισάριθμες επιλεγμένες σχολικές μονάδες της Αιγιάλειας, θα προχωρήσει ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάσει προγραμματικής σύμβασης η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπεγράφη στο πλαίσιο του έργου «Δράση για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πιλοτική εφαρμογή προώθησης πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος» που χρηματοδοτείται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2022 και που αφορά στους Δήμους Αιγιαλείας, Πύργου, Αγρινίου και Ναυπακτίας.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η προμήθεια 5 σημείων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στον Δήμο Αιγιαλείας. Τα Σ.Π.Ε., που θα έχουν τη μορφή μικρών “σπιτιών” ανακύκλωσης, θα διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας των υλικών (συμπίεση για τα πλαστικά και μεταλλικά υλικά και θρυμματισμός για τα γυάλινα υλικά) ώστε να ελαχιστοποιούνται οι όγκοι των υλικών που θα ανακυκλώνονται χωριστά στην πηγή, για να μειώνεται το ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών. Παράλληλα, τα “σπιτάκια” θα περιέχουν το στοιχείο της ανταποδοτικότητας, καθώς θα «επιστρέφουν» στους χρήστες είτε κάποιο συμβολικό χρηματικό αντίτιμο ή κουπόνια προς εξαγορά για διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Έτσι, ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα βοηθάει στην πράξη τους μαθητές του Δημοτικού να κατανοήσουν την έννοια της συσχέτισης του περιβάλλοντος με την κατανάλωση και την αξιοποίηση πόρων προς όφελος του ίδιου του σχολικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, το έργο περιλαμβάνει και δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης μαθητών σε όλα τα σχολεία των Δήμων. Αντικείμενο των δράσεων είναι η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με τα απορρίμματα, καλές πρακτικές, τα οφέλη της ορθολογικής διαχείρισης, τους τρόπους διαχείρισης, την πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στη πηγή επιμέρους ρευμάτων στερεών αποβλήτων. Στόχος η σωστή συμμετοχή των μαθητών στις δράσεις και προγράμματα που εφαρμόζονται και η ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι με το έργο αυτό, ο Δήμος Αιγιαλείας “αγγίζει” την αξιοποίηση 11 εκ. ευρώ μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων στον τομέα της καθαριότητας στα 3,5 χρόνια θητείας, όταν στις προηγούμενες δημοτικές αρχές η εισροή κονδυλίων δεν ξεπερνούσε το 1 εκ. ευρώ μέσω προγραμμάτων. Ήδη έχουν πάρει τον δρόμο της υποβολής κι άλλες προτάσεις που αφορούν στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλο τον Δήμο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr