background img
banner
banner

«Παραιτούμαι από πρόεδρος, προτείνω νέα εκλογή, δεν θα είμαι υποψήφιος», ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της εκλογικής ήττας.

Την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από το Ζάππειο Μέγαρο έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία.

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του στο Ζάππειο, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα, τόνισε.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας. Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές», είπε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του. Το εκλογικό σώμα έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια διπλή εντολή. Πρώτον, να ανταποκριθεί στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας. Και δεύτερον, να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις την κυβέρνηση». Σημείωσε ότι «οφείλουμε να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Να αναδιοργανωθούμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, παθογένειες και προβλήματα».

Τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα

Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, απέναντι σε όσους σε στήριξαν, απέναντι στον εαυτό σου.
Εχω την εμπειρία να μην παίρνω εν θερμώ αποφάσεις κι αυτό έκανα για 3 24ωρα, ξεπερνούν τον δικό μου ορίζοντα.
Το βράδυ των εκλογών είπα οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει έναν μεγάλο κύκλο και να ανοίξουμε ένα επόμενο κύκλο, δύσκολο, πιο ελπιδοφόρο. Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων αποφάσεων, να συναντηθούμε και πάλι με τις αξίες μας. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω έως κάτω.
Να μπουν τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά. Την ανάγκη να εφεύρουμε ένα νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα διαβάσει τις νέες προκλήσεις της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν προφανώς και εμένα που υπήρξαν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.
Σε ηλικία 34 ετών παρέλαβα ένα μικρό κόμμα τις Αριστεράς. Το ταξίδι ήταν δύσκολο επικίνδυνο.
Το πρώτο αριστερό κόμμα που κυβέρνηση στην Ευρώπη σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη. Είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.
Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε, για την έξοδο από τα Μνημόνια, για την εικόνα της Ελλάδας που αλλάξαμε και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.
Αυτό το ταξίδι είχε δύσκολες αποφάσεις, φθορά.
Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο στο ΣΥΡΙΖΑ. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα να είναι η αρχή του κύκλου.
Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή να ανταποκριθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και να αλλάξει δραματικά. Οφείλουμε όλοι να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή.
Μία διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει τους φίλους και όσους θέλουμε να εκπροσωπούμε. Αυτό αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Θα ήταν υποκριτικό να το προτείνω με το λόγο μου αν δεν το υπηρετώ και στην πράξη.
Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Εχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος.
Αποφάσισα να προτείνω την άμεση προσφυγή για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα είμαι υποψήφιος.
Είμαι συγκινημένος, υπάρχει ένα στοιχείο οδύνης, αλλά και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω ότι με τη στάση μου, στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και χωρίς αξιώματα. Να αποδείξω πως η μάχη για τις ιδέες και την προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.
Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας, ό,τι και αν ψήφισε. Ζούμε σε μία εποχή εντάσεων και διεθνών προκλήσεων.
Η ενότητα το εμείς πάνω από το εγώ για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.
Ενας νέος ΣΥΡΙΖΑ που θα εκφράζει αυτή τη μεγάλη παράταξη.
Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο θα υπηρετώ πάντα.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr