background img
banner
banner

Αχαιοί στις κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών

Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΕΚΙΡΗ, ΣΤΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ένας ακόμη αχαιός βουλευτής ανέλαβε Υφυπουργός κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα Μεταφορών ένα από τα κρίσιμα και πλέον απαιτητικά πόστα. Η Χριστίνα Αλεξοπούλου ανέλαβε καθήκοντα χθες στο ίδιο γραφείο όπου τον Ιανουάριο του 2009 είχε εγκατασταθεί ο νεαρός τότε βουλευτής Μιχάλης Μπεκίρης.

Προσωπική επιλογή τότε του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έμεινε για λίγους μήνες στο πόστο καθώς η κυβέρνηση άλλαξε και στην πρωθυπουργία εξελέγη ο αχαιός Γιώργος Παπανδρέου. Η πορεία βέβαια του Μιχάλη Μπεκίρη είναι γνωστή, έγινε σύντομα μόνιμος κάτοικος Αθηνών και από τον Ιανουάριο του 2016, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ αναλαμβάνει ως ένας από τους εξ απορρήτων του, Διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις αρχές Απριλίου του 2018 όταν παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.

Στις 10 Ιουλίου 2019, μετά την 1η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακοινώθηκε ο ορισμός του Μιχάλη Μπεκίρη, ως Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού απ όπου ασκούσε και θα συνεχίσει να ασκεί σημαντική επιρροή σε ότι αφορά την Αχαΐα βέβαια.

Και η Χριστίνα Αλεξοπούλου αποτελεί από την Δευτέρα προσωπική επιλογή του Κυριάκου ως Υφυπουργός αρμόδια για τις Μεταφορές, σ ένα υπουργείο που αποτελεί μετά το δυστύχημα των Τεμπών μια ζώνη… διακεκαυμένη αν όχι ‘πολεμική’ με την αφαιρετική βέβαια έννοια του όρου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τόσο ο Κων/νος Αχ. Καραμανλή ως πρώην Υπουργός αλλά και ο επί χρόνια γ.γ. Υποδομών και Υφυπουργός κ.Καραγιάννης έχουν βρεθεί έξω από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Την περίοδο 2007-2009 στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήταν η τελευταία φορά που η Αχαΐα ήταν παρούσα στο Υπουργικό με τον Σπήλιο Σπηλιοτόπουλο, αρκετοί είναι οι αχαιοί που βρέθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια σε θέση Υφυπουργού κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Απ. Κατσιφάρας – Κ. Σπηλιόπουλος

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθέτησε τον Απόστολο Κατσιφάρα Υφυπουργό Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα τους τομείς Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (7 Οκτωβρίου 2009 έως 4 Σεπτεμβρίου 2010)

Αργότερα ο ίδιος πρωθυπουργός τοποθέτησε τον Κώστα Σπηλιόπουλο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος – Νοέμβριος του 2011 και στη συνέχεια, μέχρι το Μάιο του 2012, ο Κώστας Σπηλιόπουλος παρέμεινε στη θέση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας με την Κυβέρνηση συνεργασίας του Λ. Παπαδήμου.

Νίκος Νικολόπουλος

 

Η συντομότερη παρουσία υπουργού από την Αχαΐα σε κυβέρνηση ήταν αυτή του Νίκου Νικολόπουλου ως Υφυπουργού Εργασίας για ένα μήνα το 2012 στην κυβέρνηση Σαμαρά, όταν παραιτήθηκε για τους λόγους που ακολούθησαν την μετέπειτα πορεία του και αποχώρηση από τη ΝΔ.

Σία Αναγνωστοπούλου

Ύστερα ήρθε η πρώτη γυναίκα Υφυπουργός Σία Αναγνωστοπούλου. Μετά την εκλογή της στη Βουλή τον Ιούνιο του 2015, την άνετη επανεκλογή της στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και το σχηματισμό της νέας κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η Σία Αναγνωστοπούλου ανέλαβε αμέσως Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδεία, θέση στην οποία παρέμεινε έως και τις 5 Νοεμβρίου του 2016. Η κ. Αναγνωστοπούλου μετατίθεται ως Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας από τις 15 Φεβρουαρίου 2019 έως και τις 9 Ιουλίου του 2019 και την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Κατσανιώτης

Στην πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ανασχηματισμό της το 2021, η Αχαία αποκτά Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, τον Ανδρέα Κατσανιώτη ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι και τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr