background img
banner
banner

Υπηρεσία με ιστορία και προσφορά

Γράφει ο ΠΑΝ. ΒΑΓΙΑΣ Φιλόλογος- Δημοσιογράφος

Είναι, ίσως, η πιο παλιά δημόσια υπηρεσία στο Αίγιο αφού ξεκίνησε να λειτουργεί το 1842! Και συγκαταλέγεται στις πρώτες που λειτούργησαν στο νέο ελληνικό κράτος όπως αυτό προέκυψε μετά την επανάσταση. Η αδιάλειπτη λειτουργία της μέχρι σήμερα φανερώνει τη σπουδαιότητά της ενώ η συμβολή της στην οικονομία και στην εξαγωγική δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων είναι κομβική. Η υπηρεσία αυτή είναι το Τελωνείο Αιγίου που βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία στο νέο λιμάνι και έχει μάλιστα την ομορφότερη θέα στην παραλιακή ζώνη της πόλης!

Το Τελωνείο Αιγίου υπάγεται στο κεντρικό Τελωνείο Πάτρας και κεντρικά στην Ανωτάτη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η δραστηριότητά του είναι μεγάλη: ο έλεγχος των εισαγωγών και εξαγωγών, η είσπραξη δασμών και φόρων, η αποτροπή διακίνησης παράνομων προϊόντων (όπλα, ναρκωτικά, αλκοολούχα, καπνικά, καύσιμα κ.α.) καθώς και η εκποίηση αυτοκινήτων κατασχεμένων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλος ο πλούτος των τοπικών μας προϊόντων από την Αιγιάλεια αλλά και από τα Καλάβρυτα που εξάγονται, περνούν για τις σχετικές διατυπώσεις από το Τελωνείο Αιγίου.

Κρασιά, λάδι, οινοπνευματώδη, βρώσιμες ελιές, η σταφίδα, μαλλιά προβάτων και ότι άλλο παράγεται εδώ φορτώνονται σε κοντέινερ και μέσω κυρίως του Πειραιά ταξιδεύουν ακόμα και στις πιο μακρινές χώρες του κόσμου! Για παράδειγμα, η γνωστή Κορινθιακή μας σταφίδα φτάνει μέχρι την Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία ενώ το τοπικό μας ούζο καταλήγει και σε χώρες της Ασίας!
Ενώ όμως εξάγονται πολλά τοπικά προϊόντα αντιθέτως είναι λίγα αυτά που εισάγονται καθώς το νέο λιμάνι παραμένει ακόμα αναξιοποίητο. Η εισαγωγή μπανάνας που παλιότερα έδινε ζωή στη λιμενική ζώνη του Αιγίου χάθηκε τα τελευταία χρόνια γιατί μεταφέρθηκε στον Πειραιά. Κατά καιρούς εισάγονται λιπάσματα, χαλίκι για τα έργα, μπουκάλια, ενώ η εισαγωγή ενός μεγάλου φορτίου χάλυβα το 2022 απέφερε έσοδα στο ελληνικό κράτος 3 εκατομμύρια και 200.000 ευρώ!

Την όλη λειτουργία του Τελωνείου Αιγίου υποστηρίζουν μόλις τέσσερις υπάλληλοι και η πολύ έμπειρη και άξια Διευθύντριά του κ. Σοφία Αντωνάτου. Μάλιστα η κ. Αντωνάτου φρόντισε για τη διάσωση αρχείων αλλά και αντικειμένων του παλαιού Τελωνείου που αναδεικνύουν την πολύχρονη ιστορική του διαδρομή. Έτσι, σ’ έναν μικρό μουσειακό χώρο στο νέο κτίριο φιλοξενούνται γραφεία, ζυγαριές, σφραγίδες, έγγραφα ακόμα και από τον 19ο αιώνα!

Υπάρχει ακόμα κι ένα πολύ μεγάλης αξίας και διαστάσεων Βιεννέζικο χρηματοκιβώτιο που η ιστορία του ανάγεται πριν το 1900! Ο σεβασμός στην ιστορία και την παράδοση σε συνδυασμό με τη σύγχρονη λειτουργία του αναδεικνύουν τη μεγάλη σημασία αλλά και χρησιμότητα του Τελωνείου Αιγίου για την οικονομία και τις προοπτικές του τόπου μας. Γιατί όταν κουβαλάς στην πλάτη σου κοντά 200 χρόνια ιστορίας και λειτουργίας τότε τα μεγέθη οπωσδήποτε αλλάζουν και φανερώνουν τη μεγάλη της προσφορά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr