background img
banner
banner

Φυλάττουν Θερμοπύλες…

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ

Έχοντας διανύσει τα 2/5 από το φετινό καλοκαίρι, έστω και αν ώρες – ώρες λόγω του άστατου καιρού δεν του… φαίνεται – το Πυροσβεστικό Σώμα της περιοχής και η αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου, δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα και βρίσκονται καθημερινά σε επιφυλακή ενόψει και του δηκαήμερου καύσωνα που έχει ξεκινήσει , έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη κινητοποίηση σε οποιαδήποτε πρόκληση επικίνδυνης κατάστασης προκύψει, σε όλο το φάσμα της Αιγιάλειας.

Η κατάσταση επιφυλακής για την αντιμετώπιση αναγκών από υψηλές θερμοκρασίες, ξαφνικά μπουρίνια, μίνι καύσωνες, ισχυρούς ανέμους ή σεισμικές μικροδονήσεις, παλίρροιες αλλά και πυρκαγιές, είναι το μεγάλο ζητούμενο. Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, λογίζονται τα ολιγόλεπτα ακραία, αυτά που τώρα τελευταία “εμφανίζονται” όλο και περισσότεροόπως π.χ. αυτό που συνέβη την 25η Ιουνίου στην παραλιακή ζώνη ανατολικά του Αιγίου και κυρίως στον Ελαιώνα, με τις δεκάδες υλικές ζημιές και τις καταστροφές.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου δηλώνει στον απόλυτο βαθμό έτοιμη για την αντιμετώπιση κάθε κατάστασης που προκύπτει, ενώ και οι διάφορες ομάδες πυρόσβεσης των εθελοντών οι οποίες δρουν στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνουν παρούσες για να συνδράμουν σε οποιαδήποτε κατάσταση κληθούν να αντιμετωπίσουν, όσο σύνθετη ή δύσκολη και αν είναι αυτή. Την ίδια στιγμή, ο δήμος Αιγιάλειας με συντονιστή τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο, βρίσκεται σε επαγρύπνηση, έχοντας τον σχεδιασμό και τις δράσεις που έχουν προβλεφτεί για την αντιμετώπιση πάσης φύσεως αναγκών, ως πρώτη προτεραιότητα και για τα οχήματα και φυσικά και για την ομάδα των εργαζομένων του δήμου.

“Στόλος” και ανθρώπινο δυναμικό στο… πόδι

“Η υπηρεσία μας είναι καθ’ όλα έτοιμη. Βεβαίως, όπως έχω και στο παρελθόν τονίσει, όλα είναι θέμα συγκυριών και τύχης. Όμως αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά ως Πυροσβεστικό Σώμα, είναι να προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και να μπορούμε να επέμβουμε άμεσα σε καθετί που θα προκύπτει, για όλο το διάστημα του καλοκαιριού και της αντιπυρικής περιόδου. Είμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο ετοιμότητας” ανέφερε στo Protionline.gr ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου Επιπυραγός Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, μιλώντας στo Protionline.gr για την προετοιμασία που έχει γίνει, «βαδίζοντας» τους δύο πιο θερμούς μήνες του έτους.

Ο κ. Μιχαλόπουλος, διευκρίνισε ακόμη ότι όλα τα οχήματα που διαθέτει το Σώμα στην περιοχή, έχουν περάσει από τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους και έχουν ολοκληρώσει πλήρως τα σέρβις τους, ενώ συμπλήρωσε “είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα και στο έμψυχο δυναμικό μας, καθώς έχουν γίνει εδώ και αρκετές μέρες προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Έχουμε επιπλέον 10 άτομα για το τμήμα της Π.Υ. του Αιγίου και 14 ακόμα άτομα τα οποία έχουν προσληφθεί για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας. Όσο για τους εθελοντές που υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Προστασίας, αποτελούν επιπλέον βοήθεια για εμάς και σίγουρα, θα συμβάλουν πολύ. Το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται στις επάλξεις, έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση όσο μεγάλη και αν είναι αυτή. Ευχόμαστε πραγματικά να έχουμε ένα ήρεμο υπόλοιπο καλοκαιριού” τόνισε ο διοικητής της Π.Υ. Αιγίου.

Να σημειωθεί ότι, ισχύει και διώκεται η απαγόρευση καύσης σε οποιονδήποτε εξωτερικό χώρο από τον περασμένο Μάιο, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν όχι μόνο οικονομικές αλλά και ιδιαίτερα βαριές ποινικές κυρώσεις και αυτό, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Αυτό που πραγματικά πρέπει να αντιληφθεί ο κάθε δημότης ή και επισκέπτης, είναι ότι η επικινδυνότητα καύσης κλαδιών, η χρήση ηλεκτροσυγκόλλησης ή οποιουδήποτε ηλεκτρικού συστήματος παράγει σπινθήρα και φλόγες, το πέταμα τσιγάρων ή εύφλεκτων αντικειμένων, είναι παράνομες ενέργειες που αποτελούν – τουλάχιστον για την Αιγιάλεια – τον νούμερο ένα λόγο πρόκλησης πυρκαγιών και καταστροφών.

Οι υποχρεώσεις των πολιτών

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να βοηθούν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και της Πολιτικής Προστασίας, αποτελούνται από σκέλη, τα οποία επιλύουν οποιαδήποτε δυσμενή κατάσταση. Γι’ αυτό τον λόγοο κάθε δημότης όταν διαπιστώνει καπνό ή σπινθήρες σε δασικές εκτάσεις, σε χωράφια, σε κτήματα ή σε παρατημένα οικόπεδα με ξερά χόρτα, να δει κάποια φλόγα σε απομακρυσμένες δασικές περιοχές ή ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Αιγίου, πρέπει κατευθείαν να ειδοποιεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να επιληφθεί άμεσα.

Με την επίσημη ανακοίνωση που είχε εκδόσει ο δήμος για την αντιπυρική περίοδο, καλεί τους δημότες σε επαγρύπνηση και προσοχή, καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και για όλη τη διάρκεια του θέρους, με σκοπό να μη θρηνήσουμε θύματα αλλά και να αποφευχθούν καταστροφές σε ιδιοκτησίες, στη φύση και στην ύπαιθρο. Όσο αυξάνεται η ζέστη δε, τόσο δημιουργείται μεγαλύτερη ξηρασία. Δεν υπάρχει αρκετή υγρασία αυτή την εποχή, με αποτέλεσμα η περίπτωση πυρκαγιών να αυξάνεται κατά 50% τουλάχιστον.

Ένα άλλο λεπτό και αρκετά σημαντικό “κομμάτι” της γενικής προσοχής που οφείλουν να έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και εκτάσεων, είναι να καθαρίζουν τις ιδιοκτησίες τους από ξερόχορτα, κλαδιά και διάφορα εύφλεκτα αντικείμενα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όχι μόνο αποτελούν εστία μόλυνσης αυτά τα σημεία, αλλά και σαφέστατα “πηγές” πιθανής πυρκαγιάς και δημοσίου κινδύνου. Το ίδιο ισχύει για τα μικρά δέντρα αλλά και τους ιδιόκτητους κήπους, τις κτηματικές εκτάσεις που υπάρχουν στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αιγιάλειας αλλά και τα εγκαταλελειμμένα σπίτια ή χώρους που δυστυχώς, είναι δεκάδες – εκατοντάδες σε κάθε σημείο του δήμου.

Ο Ημερήσιος Δείκτης Πρόβλεψης

Να διευκρινιστεί ότι οι περιπολίες που πραγματοποιούνται, βγαίνουν ανάλογα με τον Επίσημο Δείκτη της καθημερινής ανάγκης και πρόβλεψης που καταγράφει ο δορυφόρος της Πολιτικής Προστασίας. Ο Ημερήσιος Δείκτης, ανακοινώνεται γύρω στις 12.30 το μεσημέρι επί καθημερινής βάσεως και είναι ο χάρτης που “φωτογραφίζει” τις επικίνδυνες περιοχές που χρειάζονται μεγαλύτερη επιτήρηση.

Εκ της εφαρμογής αυτής, ανακοινώνονται οι επικίνδυνες ή όχι περιοχές, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές συνθήκες της εκάστοτε ημέρας, την υγρασία και την ξηρασία που θα επικρατήσει, τους ανέμους και την διάρκειά τους, αλλά και τις τοπικές κλιματικές αλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά καταγράφεται ένας χάρτης πρόβλεψης για την επόμενη μέρα, ο οποίος ισχύει μόνο για 24 ώρες και καθορίζει με σαφήνεια σε ποιες περιοχές πρέπει να προτιμηθεί μία περιπολία.

Νικ. Καραΐσκος: “Γίνεται συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη δουλειά”

“Όσα ήταν να κάνουμε από την υπηρεσία του δήμου, τα έχουμε ήδη δρομολογήσει και είμαστε σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας. Καθαρίζονται όλοι οι δρόμοι ανεξαιρέτως, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη επιχείρηση που σε κάποια σημεία έχει ολοκληρωθεί, σε κάποια άλλα είναι ακόμα σε εξέλιξη. Γίνεται συγκεκριμένη και εμπεριστατωμένη δουλειά.

Υπάρχει προσωπικό που έχει αναλάβει τις περιπολίες και την επιφυλακή, και είμαστε σε μία άψογη συνεννόηση και συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έτσι ώστε να βρισκόμαστε συντονισμένα και πράττουμε αποτελεσματικά” ανέφερε για την ετοιμότητα που υπάρχει ο αντιδήμαρχος της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Νίκος Καραΐσκος, ο οποίος επισήμανε και τη σημαντική βοήθεια που δίνουν οι εθελοντικές ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Οι ομάδες αυτές ανήκουν στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας και η συνεργασία με τον δήμο θεωρείται δεδομένη, ενώ οι εθελοντές είναι πλήρως εκπαιδευμένοι και με την κατάλληλη εξάρτηση που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε εθελοντής συμμετέχει σε τέτοιες συνθήκες, υψηλών προδιαγραφών.

Αυτό το διάστημα είναι αναμενόμενο ότι πρέπει ο κόσμος, ο δήμος, η Περιφέρεια, το σύνολο των υπηρεσιών, να ρίχνουν όλοι το βάρος τους στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές που υπάρχουν τα δάση, για αυτό πρέπει και να λαμβάνονται επιπλέον ειδικά μέτρα προστασίας από κάθε πολίτη ή φορέα.

Τα πρόστιμα “τσούζουν” για όσους καίνε κλαδέματα και ξερά χόρτα δίχως άδεια

Η καύση κλαδοδεμάτων, ξερών χόρτων, παλαιών αντικειμένων ή χλωρών χόρτων, είναι εντελώς παράνομη και διώκεται ποινικά.
Ο νόμος είναι ρητός και κατηγορηματικός και αναφέρει ότι απαγορεύεται να μπαίνουν φωτιές σε κλαδοδέματα, απαγορεύεται η χρήση ξυλόφουρνου και η χρήση υαλικών σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το ίδιο ισχύει και για κάθε μονάδα υψηλής τάσης ή ηλεκτρική συσκευή που βγάζει φλόγα ή σπίθα και μπορεί να “χρησιμοποιηθεί” αλόγιστα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr