background img
banner
banner

«Δώρο» της επιστήμης για τις επόμενες γενιές…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕΪΚΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ” ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Επιτυχημένη και άκρως ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη ήταν η εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου της Προέδρου της ΕΦΑΕΛ και Διευθύντριας του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης Αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στον πρώτο όροφο του αρχοντικού Παναγιωτόπουλο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας και το βιβλίο με τίτλο “Αρχαία Αιγιάλεια, Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση”, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και θαυμασμού από όλους τους παρευρισκόμενους. Και ήταν πολλοί αυτοί…

Η παρουσίαση έγινε το βράδυ της Κυριακής στα πλαίσια του φετινού επετειακού έτους, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ιστορική ίδρυση της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης. Ο χώρος της επιλογής για την παρουσίαση του βιβλίου, όπως αποδείχτηκε, ήταν πολύ… “στενός” για τα όρια της προσέλευσης, αφού τα 140 συνολικά άτομα που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, δημιούργησαν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

Επιστημονική προσέγγιση – Ιστορική αξία

Το επιστημονικό έργο “Αρχαία Αιγιάλεια, Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση” παρουσίασε η ίδια η συγγραφέας Ντόρα Κατσωνοπούλου, ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μεράντζας, μίλησε για το τι σημαίνει ως ιστορικό “βάρος” το συγκεκριμένο βιβλίο για την Αιγιάλεια, προσεγγίζοντάς το και από την επιστημονική του πλευρά, αλλά και από την ιστορική του αξία.

Για το βιβλίο τοποθετήθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο οποίος μίλησε από την πλευρά του για την… εμπειρία που είχε ως απλός αναγνώστης του έργου, ενώ τοποθετήθηκε για την ιδιαίτερη, ιστορική αξία που έχει ως συγγραφική προσπάθεια.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο ερευνητής της αρχαιοελληνικής μουσικής, κατασκευαστής αρχαίων οργάνων και μαρμαρογλύπτης Δημήτρης Νόσσης, ο οποίος παίζοντας άρπα, Ομηρική και Αρχαϊκή λύρα αλλά και την Απολλώνια κίθαρις, κατάφερε να μαγέψει το κοινό και να δώσει μία πολύ ιδιαίτερη… “νότα” στην εκδήλωση.

Θερμά λόγια από τους παριστάμενους

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος ο οποίος απεύθυνε θερμό χαιρετισμό, δίδοντας συγχαρητήρια στην κ. Κατσωνοπούλου και εκθειάζοντας το συγγραφικό της έργο, ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας και οι αντιπεριφερειάρχες Ανδρέας Φίλιας και Φωκίων Ζαΐμης.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά, οι αντιδήμαρχοι Διαμάντω Βασιλακόπουλου, Βασίλης Χριστόπουλος και Νίκος Καραΐσκος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Χρήστος Γούτος και Κώστας Σπηλιόπουλος (μαζί με διάφορα μέλη από τις δημοτικές τους παρατάξεις) η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Γεωργία Ντάτσικα, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, πλήθος κόσμου από το κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό γίγνεσθαι της περιοχής, αλλά και εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων και διαφόρων φορέων.

Το “παρών” έδωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΦΑΕΛ, αλλά και απλός κόσμος που θέλησε να παραβρεθεί σε μία εκδήλωση που διατηρήθηκε αμείωτο το ενδιαφέρον, μέχρι το τέλος.Να επισημανθεί ότι, διαβάστηκε και χαιρετισμός που έστειλε η ποιήτρια Λέτα Κουτσοχέρα, ενώ απαγγέλθηκε και ένα ποίημα της, το οποίο η ίδια εμπνεύστηκε ύστερα από παλαιότερη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελίκης. Ο τίτλος του ποιήματος ήταν “Αρχαία Ελίκη Φανέρωσις”.

Ντόρα Κατσωνοπούλου: «Τεράστια “ανταμοιβή” που τόσοι πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι με τίμησαν»

Μιλώντας στο Protionline.gr η συγγραφέας του βιβλίου, Αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου και σχολιάζοντας την όμορφη εκδήλωση, δήλωσε μεταξύ άλλων: “Για μένα προσωπικά είναι μεγάλη τιμή και ιδιαίτερη χαρά, η τόσο μεγάλη ανταπόκριση που έχει το έργο. Νιώθω ικανοποίηση που μπόρεσα να δω από κοντά, την αγάπη του κόσμου στο πρόσωπό μου αλλά και την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Για μένα, είναι μία δικαίωση, είναι μία τεράστια “ανταμοιβή” που τόσοι πολλοί και σημαντικοί άνθρωποι, με τίμησαν με την παρουσία τους. Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό, είναι ουσιαστικά ένα “δώρο” της επιστήμης προς τις επόμενες γενιές ανθρώπων, ένα ιστορικό στοιχείο που θα μπορεί η Αιγιάλεια να κατέχει και να διαβάζει για πολλά – πολλά χρόνια. Πρόκειται για μία παρακαταθήκη που αναδεικνύει το παρελθόν μέσα από το μέλλον και καταγράφει την ιστορική διαδρομή αυτού του τόπου” τόνισε η Αρχαιολόγος.
Τέλος να σημειωθεί ότι, η συγγραφέας υπέγραψε βιβλία στην αίθουσα του κτιρίου στο ισόγειο και στον καθένα ξεχωριστά, ενώ τιμώντας τους παρευρισκόμενους, αποφάσισε το βιβλίο να δοθεί σε ειδική τιμή κόστους, και μόνο για όσους παραβρέθηκαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Λίγο αργότερα, παρατέθηκε κέρασμα στους παριστάμενους, προσφορά της ΕΦΑΕΛ, κλείνοντας μία από τις ομορφότερες και σημαντικότερες παρουσιάσεις βιβλίων που έχουν γίνει στην Αιγιάλεια το τελευταίο διάστημα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr