background img
banner
banner

Λεμόνια… ούτε για δείγμα

ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ημέρες του 2004 όταν ο πρωτοφανής παγετός είχε αφανίσει τα λεμόνια από… προσώπου γης στην Αιγιάλεια, ζουν φέτος οι λεμονοπαραγωγοί. Η παραγωγή είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 60% στην περιοχή, γεγονός που μαζί με την κρίση της σταφίδας, πιέζει αφόρητα την τοπική οικονομία.

Δεν έφτανε μάλιστα που η τιμή του προϊόντος δεν… λέει να πάρει τα πάνω της, έρχεται και η ανυπομονησία των παραγωγών να κόβουν ό,τι υπάρχει, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ισχυρές τάσεις περαιτέρω πτώσης της τιμής πώλησης, δημιουργώντας μία ιδιαιτέρως αρνητική κατάσταση τόσο για τις τσέπες όσων τα καλλιεργούν όσο και για το μέλλον του προϊόντος.

Η υγρασία δεν άφησε τα δέντρα να «δέσουν»

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι λόγοι για τους οποίους οι λεμονιές φέτος δεν καρποφόρησαν σχετίζονται άμεσα με τις καιρικές – κλιματολογικές συνθήκες. Οι βροχές του περασμένου Μαΐου και του μισού Ιουνίου, όταν δηλαδή η ανθοφορία των δέντρων ήταν στο ζενίθ και η παρατεταμένη υγρασία που προκλήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα τα δέντρα να μην «δέσουν». Βεβαίως, στην αισθητά μειωμένη παραγωγή συνετέλεσε το γεγονός ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια τα δέντρα ήταν γεμάτα και θεωρείται λογικό φέτος να υπάρχει μείωση. Κανείς όμως δεν περίμενε μία τόσο αρνητική εικόνα. Μάλιστα, οι παραγωγοί αναφέρουν πως φέτος η παραγωγή είναι η μικρότερη όλων των χρόνων και συγκρίνεται μόνο με αυτή μετά την καταστροφή του 2004 όταν το χιόνι και ο παγετός είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα το προϊόν στην Αιγιάλεια, αλλάζοντας όλη τη φυσιογνωμία της τοπικής παραγωγής λεμονιού.

΄΄Έχουμε τη μισή παραγωγή από πέρυσι ίσως και λιγότερη. Υπάρχουν δέντρα, κτήματα ολόκληρα, που δεν έχουν καθόλου λεμόνια. Βεβαίως υπάρχουν και οι «αναλαμπές» που όμως δεν ισοσκελίζουν την απώλεια. Το «χτύπημα» είναι μεγάλο για την Αιγιάλεια και το αντίκτυπο δραματικό για την τοπική οικονομία΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας και ταμίας του Συνεταιρισμού Τέμενης, Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος, τονίζοντας πως υπάρχουν παραγωγοί που πέρυσι παρήγαγαν 60 τόνους λεμόνι και φέτος θα βγάλουν μόνο 20 τόνους.

Οι παραγωγοί να περιμένουν και να μην κόψουν

Η κοπή των όποιων ποσοτήτων από τώρα, είναι, κατά τον κ. Λουκόπουλο, μία εσφαλμένη κίνηση που δεν ωφελεί, αντιθέτως μάλιστα ωθεί την τιμή του προϊόντος προς τα κάτω. Όπως εξηγεί, ΄΄το λεμόνι ξεκίνησε με 70 λεπτά το κιλό με την τιμή να είναι σταθερή. Όσο όμως πέφτει, σπεύδουν όλοι για να πάρουν κιβώτια να κόψουν. Έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα, τον Νοέμβριο η περιοχή δεν θα έχει λεμόνια. Το προϊόν θα έχει κοπεί προτού καλά – καλά κιτρινίσει. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να αγχώνεται. Αν είναι να πάρει χρήματα θα τα πάρει χωρίς να «σπρώχνει» τις τιμές προς τα κάτω. Με βάση τη ροή και τα δεδομένα της αγοράς, η τιμή θα παραμείνει τουλάχιστον στα 55 με 60 λεπτά το κιλό διότι δεν υπάρχουν λεμόνια. Άρα δεν υπάρχει λόγος να βιαστούν. Έτσι κι αλλιώς στα 40 λεπτά το κιλό κόβουν κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος πρέπει να περιμένουν, διαφορετικά μιλάμε για «αυτοκτονία»΄΄.

Συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ξένων που «βαφτίζονται» ελληνικά

Και βέβαια μέσα σε όλη αυτή τη μετέωρη κατάσταση, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η «μάστιγα» των εισαγωγών.

΄΄Δυστυχώς, έχουν μπει στην ελληνική αγορά λεμόνια από την Τουρκία, με αγορά 0,40 ευρώ. Αν υπολογίσουμε τα έξοδα, βγαίνουν 0,57-0,60 ευρώ το κιλό. Οι έμποροι αγοράζουν 0,65 ευρώ, άρα οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, όμως δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε. Δεν υπάρχει πάγκος με ένδειξη «τουρκικό λεμόνι». Βέβαια αυτό είναι θέμα του κράτους. Εμείς λέμε και ξαναλέμε πως πρέπει να γίνουν έλεγχοι. Αν αναγράφεται στον πάγκο ή στο ράφι ότι το λεμόνι είναι τουρκικό, τότε ο καταναλωτής θα πάρει τα ελληνικά. Κι όχι να ανακατεύονται και να τα «βαφτίζονται» όλα ελληνικά΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Λουκόπουλος.

Επισήμανε ακόμη πως αναμένονται κι άλλες εισαγωγές από την Ισπανία καθώς και πορτοκάλια και λεμόνια από Ζιμπάμπουε, ενώ όσο για τα τουρκικά, τόνισε πως είναι όλα ακατάλληλα με βουλγαρικά σκευάσματα, μη εγκεκριμένα από την Ε.Ε. ΄΄Δεν είναι ότι κάναμε εισαγωγές γιατί δεν φτάνουν τα δικά μας. Στις αναφορές μας στο υπουργείο μας έχουν πει ότι είναι στο πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας, προς ενίσχυση των τρίτων χωρών. Όμως πλέον και στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Δηλαδή θα στηρίξουμε τις τρίτες χώρες και ο Έλληνας λεμονοπαραγωγός θα σβήσει; Πλέον φαλκιδεύεται το μέλλον του προϊόντος κι αυτό οφείλουν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι υπεύθυνοι΄΄, πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr