background img
banner
banner

Αναγκαία η ίδρυση επιπλέον Τμημάτων Ένταξης στα Νηπιαγωγεία της Αιγιάλειας

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΨΥΠΕΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΟΜΑΔΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Στο πλαίσιο γενικότερης προσπάθειας να αυξηθεί ο αριθμός των Τμημάτων Ένταξης Νηπιαγωγείων της Αιγιάλειας, δεδομένου του μεγάλου αριθμού των παιδιών προσχολικής ηλικίας με ειδικές δυσκολίες, το πρωί του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου ομάδα νηπιαγωγών της περιοχής, οι οποίες πέρυσι και φέτος ασχολούνται με την Ειδική Αγωγή, επισκέφθηκαν την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας, λαμβάνοντας πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για την Ειδική Αγωγή και τα Τμήματα Ένταξης.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην προϊσταμένη του 4ου Νηπιαγωγείου Αιγίου στο οποίο λειτουργεί Τμήμα Ένταξης, Αθηνά Σκανδάμη και στην ομάδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Αιγίου.

΄΄Έχουμε μία στόχευση, μας ενδιαφέρει να ιδρυθούν περισσότερα Τμήματα Ένταξης στην Αιγιάλεια, γιατί αυτή τη στιγμή στο Τμήμα Ένταξης του 4ου Νηπιαγωγείου έχουμε 15 παιδιά και στο αντίστοιχο Τμήμα του 3ου Νηπιαγωγείου, 5 παιδιά. Μιλάμε για 20 παιδιά προσχολικής αγωγής τα οποία δεν θα έπρεπε να είναι σε δύο σχολεία. Είναι αδιαχείριστη η κατάσταση΄΄, επισήμανε στο Protionline.gr η κ. Σκανδάμη, η οποία επανειλημμένως έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ ήταν η δεύτερη φορά που επισκέφθηκε την ΕΨΥΠΕΑ με συναδέλφους της από την Αιγιάλεια.

Ο ρόλος της ΕΨΥΠΕΑ και τι μπορεί να προσφέρει

Έτσι, μετά από πρωτοβουλία της προϊσταμένης του 4ου Νηπιαγωγείου και μετά από έγγραφο που είχε στείλει πέρυσι, επτά νηπιαγωγοί μετέβησαν στο Μεσολόγγι, εκεί όπου βρίσκεται η ΕΨΥΠΕΑ. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με κρατικό έρεισμα, με κέντρο ημέρας, συμβουλευτική γονέων, το οποίο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας.

΄΄Από το 2007 που άρχισα να αναζητώ τρόπους και λύσεις για την Ειδική Αγωγή, είναι η δεύτερη φορά που το επισκέπτομαι με συναδέλφους, με σκοπό να μάθουμε περισσότερα για τον αυτισμό, δεδομένου ότι αυτό είναι το μοναδικό Κέντρο Ημέρας Αυτισμού, στη Δυτική Ελλάδα. Η διάλεξη έγινε από τη γνωστή Παιδοψυχίατρο Κατερίνα Καραϊβάζογλου, η οποία έκανε μία εισήγηση για τον αυτισμό και μετά μας απάντησε διεξοδικά σε ερωτήσεις που της είχαμε στείλει, ενώ παρών ήταν και ο διοικητικός υπεύθυνος του χώρου Γεράσιμος Τουλιάτος. Στη συνέχεια όλοι οι παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ. που συμμετείχαμε, ενημερωθήκαμε για βασικά θέματα, διαπιστώσαμε πού μπορεί να κάνουμε λάθος και με τις κατευθύνσεις που μας έδωσαν, μας έλυσαν πολλές απορίες΄΄, επισημαίνει η κ. Σκανδάμη, προσθέτοντας: ΄΄Ήταν ένα εποικοδομητικό σεμινάριο. Ήταν πολύ σημαντικό γιατί δεν συνηθίζονται επισκέψεις στον εν λόγω χώρο, αντιθέτως οι θεραπευτές του χώρου επισκέπτονται σχολεία. Θα ήταν ευχής έργο κάποια στιγμή να μας επισκεφθούν ή μέσω διαδικτύου, να ενημερωθούν οι συνάδελφοι πιο αναλυτικά για τις τεχνικές διαχείρισης του αυτισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτά τα είκοσι χρόνια οι άνθρωποι αυτοί έχουν δει 2.000 παιδιά, διαθέτουν δε απόλυτη εξειδίκευση΄΄.

Στην αιγιώτικη αποστολή συμμετείχαν οι νηπιαγωγοί Κωνσταντίνα Σταυροπούλου και Ιωάννα Κολοκυθά και οι νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής Μαριάνα Κουτρουλή, Ελένη Νάστου, Μαριλένα Ηλιοπούλου και Βασιλική Τζουρά.

Επιμορφωτική δράση για τη συμπερίληψη στις 29 Νοεμβρίου

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 29 Νοεμβρίου στο 4ο Νηπιαγωγείο Αιγίου, θα πραγματοποιηθεί μία απογευματινή επιμορφωτική δράση σχετικά με το τι είναι συμπερίληψη, με σκοπό να ενημερωθούν οι νηπιαγωγοί και να μην έχουν επιφυλάξεις, ώστε να μπορέσουν να δηλώσουν ενδιαφέρον για ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης στα Νηπιαγωγεία της Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr