background img
banner
banner

Ενθαρρυντική για τα ΕΑΣ στο Αίγιο

Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Η πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια να «πάρει την υπόθεση πάνω του» για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, γεννά ελπίδες για την αναγέννηση του εργοστασίου των ΕΑΣ στο Αίγιο, η στασιμότητα του οποίου, το τελευταίο διάστημα, έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και έντονη ανησυχία για το μέλλον.

Ο κ. Δένδιας, κατά την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Σχολή Ικάρων, ανήγγειλε την πλήρη υπαγωγή της Αμυντικής Βιομηχανίας στο ΥΕΘΑ, δεδομένου ότι η λειτουργία της εν μέρει υπό το υπουργείο Οικονομικών, την έχει καταστήσει μη αποτελεσματική.

Στην «έκρηξή του» για την υποβάθμιση της ελληνικής βιομηχανίας, σημείωσε: ΄΄Δεν θα μείνω σιωπηλός παρατηρητής, δεν είμαι «κωπηλάτης ματαίων λιμνών» – Η Ελλάς δεν είναι προθήκη ξένων αμυντικών συστημάτων΄΄. Και μόνο η τοποθέτησή του αυτή ωθεί πολλούς στην εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία είναι ο… μεγάλος ασθενής και φαίνεται ότι κάποιοι την έχουν καταδικάσει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση, υποστηρίζοντας αγορές ξένων οπλικών συστημάτων, εις βάρος αυτών που θα μπορούσαν να παράγονται εγχώρια.
Προσδιορίζοντας τις προθέσεις του, ο κ. Δένδιας χαρακτηριστικώς υπογράμμισε: «Δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερινής κατάστασης.
Όπως θα έλεγε και ο Νομπελίστας ποιητής μας, δεν προτίθεμαι να καταστώ “κωπηλάτης των ματαίων λιμνών”. Η Κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης».

Το «μοντέλο» απέτυχε

Οι εμπνευστές του σημερινού μοντέλου διοίκησης είχαν υποστηρίξει ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ο «πελάτης» της αμυντικής βιομηχανίας και ως εκ τούτου «δεν μπορεί να είναι και ιδιοκτήτης της»! Η μεταφορά όμως σε άλλα υπουργεία έχει ως αποτέλεσμα την κατάπτωση της βιομηχανίας αφού βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρχίας, με το υπουργείο Οικονομικών να είναι ο ιδιοκτήτης και το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει την ευθύνη της προσέλκυσης επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργοστασίων. Φυσικά ουδεμία επένδυση ήρθε για τις βιομηχανίες, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μείνει χωρίς εγχώρια υποστήριξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Στρατός έχει μείνει χωρίς κράνη, καθώς τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που ανέλαβαν το σχετικό συμβόλαιο το 2008, δεν έχουν καταφέρει να το εκπληρώσουν.

Στον εξαγωγικό τομέα, υπογεγραμμένα συμβόλαια για πυρομαχικά με την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μπαγκλαντές ακυρώθηκαν. λόγω αδυναμίας της βιομηχανίας μας να τα εκπληρώσει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της. Και για όλα αυτά εις ουδένα κατελογίσθησαν ευθύνες, ουδείς εκλήθη να απολογηθεί, ούτε καν αντικατεστάθησαν τα στελέχη που εκ των πραγμάτων απέτυχαν στην αποστολή τους.

Στασιμότητα και αναμονή

Στο εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου επικρατεί πλήρης στασιμότητα, αφού ούτε η παραγωγή του εθνικού τουφεκίου έχει προχωρήσει, ούτε οι προσλήψεις και πολύ περισσότερο η κατασκευή νέου κτιρίου παραμένει στα… σχέδια με το κεντρικό κτίριο παραγωγής να βρίσκεται κλειστό, «χτυπημένο» από παλιότερο σεισμό.
Οι εργαζόμενοι της τοπικής παραγωγικής μονάδας, που έχουν απομείνει μόλις εξήντα, μετά και την εκδήλωση των προθέσεων του κ. Δένδια, όπως έγινε γνωστό στην «Π» διαμέσου του Σωματείου Εργαζομένων, προτίθενται να κλείσουν ραντεβού και να επισκεφθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας ούτως ώστε να ενημερωθούν για τις προθέσεις τους…
Όσο για την προοπτική του τοπικού εργοστασίου μέσα από τη βαρύτητα που σκοπεύει να δώσει το υπουργείο Άμυνας στην αμυντική βιομηχανία, οι εργαζόμενοι αναμένουν απτές αποδείξεις ότι το τοπικό εργοστάσιο θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr