background img
banner
banner

«Toc Show» με γέλιο και βαθιά μηνύματα

ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Αν θα περίμενε κανείς ότι το μόνο που θα αποκομίσει παρακολουθώντας την παράσταση «Toc Show» της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου, είναι το γέλιο, πλανάται πλάνην οικτράν, καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η εντύπωση πως όποιο πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζουμε, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος. Πρόκειται έτσι για μία… ψυχοθεραπευτική κωμωδία που εκτός από δύο ώρες χαλάρωσης, προσφέρει και τροφή για σκέψη.

Άλλωστε, στις μέρες μας όλοι λίγο έως πολύ, πάσχουμε από κάποια ψυχολογική διαταραχή, την οποία το «μαζί» μπορεί να κάνει από ανεκτή έως διασκεδαστική… Τέσσερις παραστάσεις δόθηκαν πριν λίγες ημέρες γεμίζοντας κάθε βράδυ το Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, με τον κόσμο να ευχαριστιέται το έργο και να χαρίζει απλόχερα το χειροκρότημά του. Οι παραστάσεις συνεχίζονται την Παρασκευή 26, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, με το ραντεβού να ανανεώνεται κάθε μέρα για τις 9.15.

Σουρεάλ, χορός, μουσική,  ατάκες και… ανθρωπιά

Με εμφανείς τις προσθήκες στη γνωστή ιστορία, του έμπειρου Θανάση Θεολόγη, ο θεατής παρατηρεί πως ο Αιγιώτης καταξιωμένος σκηνοθέτης υφαίνει τους ρόλους ώστε ο κάθε ένας από τους ήρωες να συμπληρώνει τον άλλο. «Η εν λόγω παράσταση πραγματεύεται τις σουρεαλιστικές –θαρρείς- επισκέψεις διαφόρων ανθρώπων με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές σε μία αίθουσα αναμονής ενός διάσημου ψυχιάτρου. Ο γιατρός όμως καθυστερεί κι έτσι εκείνη αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ξεδιπλώνοντας ή αλληλοσυμπληρώνοντάς τις δικές του ιδιαιτερότητες. Το αποτέλεσμα αυτού του αυτοσχέδιου group therapy αποδεικνύεται απρόσμενα ανατρεπτικό, διασκεδαστικό και συγκινητικό, όπου η αγάπη, η κατανόηση, η μουσική, ο χορός και η ομάδα είναι η συνταγή για να ξεπεράσουν τα κάθε λογής «θέματα τους»΄΄, αναφέρει στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης που εκπλήσσει με την προσθήκη μουσικής και τον χορό των «ασθενών».

Κάτι η ατμόσφαιρα Moulin Rouge, κάτι οι μουσικές του Goran Bregovic, κάτι οι απανωτές ατάκες των ηρώων, κρατούν τον θεατή σε… θέση γέλιου και σε ρυθμό. Έκπληξη αποτελεί και η προσθήκη της ιδιαιτέρας του γιατρού που ενίοτε έχει και τον ρόλο του εκφωνητή με ιδιαίτερη εκφραστικότητα. Όσο για την κραυγή απόγνωσης και το «βοήθεια» που τρέχει μέσα στην παράσταση, αντικατοπτρίζει μάλλον τον πανικό όλων να ξεπεράσουν το δικό τους πρόβλημα. Μέχρι που συναντούν και το πρόβλημα του διπλανού τους. Και τότε όλα μοιάζουν πιο όμορφα.

«Δεν είστε οι μόνοι και δεν είστε μόνοι»

Το έργο σε καμία περίπτωση δεν είναι περιπαιχτικό προς τους ανθρώπους που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αντιθέτως, μπορεί να αντιμετωπίζει με χιούμορ την κατάσταση, όμως περνάει εξαιρετικά νοήματα στον θεατή και κυρίως στους ανθρώπους που πάσχουν από ψυχολογικές διαταραχές, στους οποίους λέει με τον τρόπο της «δεν είστε οι μόνοι και δεν είστε μόνοι».

Οι πρωταγωνιστές του έργου, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, πιστεύουν πως ποτέ δεν θα βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους, ώσπου γνωρίζονται μεταξύ τους και όλα αλλάζουν σε ένα απόγευμα. Με άλλα λόγια, λοιπόν, μας λέει πως όλοι ανήκουμε κάπου και σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που μας καταλαβαίνουν, που είναι σαν κι εμάς. Επίσης δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ την ελπίδα μας. Αντιθέτως οφείλουμε να πάψουμε να είμαστε τόσο προσκολλημένοι στα προβλήματά μας και να τα μεγεθύνουμε. Όλα αυτά, τα σοφά κατά τα άλλα, μηνύματα, περνά στο κοινό μέσα από ιδιαίτερα κωμικές και έξυπνες καταστάσεις, το έργο της Θεατρικής Έκφρασης Αιγίου, το οποίο δεν πρέπει να χάσει κανείς!


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΞΟΔΟΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr