background img
banner
banner

«Από μέρα σε μέρα μαζεύονται τα σκουπίδια…»

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ
ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει μαζευτεί ο κυριότερος όγκος των απορριμμάτων στον δήμο Αιγιαλείας, έκανε ο δήμαρχος κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Παναγόπουλος εκτίμησε ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις των ΦΟΣΔΑ των πέντε ΧΥΤΑ της Δυτ. Ελλάδας που έχουν λάβει την εντολή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ώστε να μεταφερθούν εκεί τα απορρίμματα των τριών δημοτικών ενοτήτων που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, επισημαίνοντας πως ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, που βάσει εκτίμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ζωή ως το 2021, πρέπει να ανοίξει ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα απορρίμματα σε όλο τον δήμο.

Στην εισαγωγή του, ο δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους δημότες του δήμου αλλά και τους επισκέπτες για την τεράστια ανοχή που έχουν δείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα που ο δήμος δεν παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα. ΄΄Έχει να γίνει αποκομιδή από τις 14 Φεβρουαρίου 2018, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος σε διάφορα σημεία της πόλης. Κάποιες μικροεπεμβάσεις έχουν γίνει, έχουμε απορροφήσει κάποια απορρίμματα και προπάντων στα επιβαρυμένα σημεία στο κέντρο της πόλης προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά, πλην όμως η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Ως δημοτική αρχή και προσωπικά σαν δήμαρχος, πρέπει στην δεδομένη χρονική στιγμή να δείξω την σοβαρότητα που απαιτείται προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις προς όφελος όλων. Δεν γίνονται βεβιασμένες κινήσεις, αλλά προμελετημένες και χωρίς σκοπιμότητα παρά μόνο με υπευθυνότητα΄΄, επισήμανε.

“Έπρεπε να είχαν ανανεώσει την άδεια του ΧΥΤΑ οι προηγούμενοι”

Κάνοντας μία… αναδρομή στο θέμα, είπε πως ΄΄είναι ένα θέμα που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες, άλλοτε το διαχειρίζονταν κάποιοι περιστασιακά, άλλοι με άλλο τρόπο, πολλές φορές και με μη νόμιμους τρόπους, δυστυχώς όμως τα πράγματα έχουν φτάσει σε σημείο που δεν είναι μόνο θέμα του δικού μας δήμου αλλά και των υπολοίπων δήμων της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου, το ίδιο πρόβλημα ενδέχεται πολύ σύντομα να «σκάσει» και σε άλλους δήμους γιατί δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε. Δυστυχώς, παρότι από τότε που αναλάβαμε ως δημοτική αρχή, κατόπιν υποδείξεων του υπουργείου, μπήκαμε στην διαδικασία και φτιάξαμε τα τοπικά μας σχέδια, όμως δεν έχουν προχωρήσει ούτε σε μας ούτε σε άλλους δήμους στον βαθμό που θα έπρεπε, είναι σε διαδικασία εξέλιξης όμως με αργά βήματα΄΄.

Για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας αλλά και τον ΣΜΑ, είπε: ΄΄Ως δημοτική αρχή παραλάβαμε τον ΣΜΑ του Αιγίου, τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας του οποίου η άδεια έληξε στις 31/12/2014, τρεις μήνες αφότου αναλάβαμε. Χωρίς να επιρρίπτω ευθύνες, θεωρητικά θα έπρεπε η προηγούμενη δημοτική αρχή, από το 2012, βλέποντας ότι λήγει η άδεια, να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων), προκειμένου μέσα σε ενάμιση χρόνο και με την λήξη να υπάρχει η νέα άδεια. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Δυστυχώς εμείς παραλάβαμε αυτή την κατάσταση και θα έπρεπε από μόνοι μας να τρέξουμε και για τα δύο σημεία. Όσον αφορά τον ΣΜΑ έχουμε ήδη άδεια λειτουργίας με αυξημένες δραστηριότητες εντός αυτού και για την τοποθέτηση πρέσας ενώ τώρα λαμβάνουμε και την πρόσθετη άδεια που απαιτείται για την Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και μπορεί να λειτουργήσει άνετα ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Το μοναδικό αγκάθι που υπάρχει για να πραγματοποιηθεί η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Βιολογικής Επεξεργασίας όπως προβλέπεται στο Τοπικό Σχέδιο, είναι ο όρος ότι θα πρέπει να εξυγιανθεί ο χώρος, από τις 7.000 μπάλες που έχουν προκύψει από την δεματοποίηση του 2008. Αν και έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές και στο υπουργείο και στην Περιφέρεια και διαθέτουμε την απαιτούμενη δαπάνη από δημοτικούς πόρους για να απομακρύνουμε τις μπάλες, δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος υποδοχής των δεμάτων. Εκτιμώ ότι με την καινούρια άδεια του ΣΜΑ και την Μονάδα, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι, άλλωστε προβλέπεται και μέσα στην άδεια η επεξεργασία τους μέσω της μηχανικής διαλογής΄΄.

Μέχρι Μάιο- Ιούνιο η οριστική αξιολόγηση και η άδεια του ΧΥΤΑ

Εξηγώντας γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει άδεια ΑΕΠΟ ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, τόνισε: ΄΄Η άδειά του έληξε 31/12/2014, κατόπιν της παράτασης που εδόθη. Από το 2015, έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία της σύνταξης των απαιτούμενων μελετών προκειμένου να πάρουμε την αδειοδότηση. Μιλάμε για 11 ή 14 Υπηρεσίες που πρέπει να δώσουν έγκριση. Δυστυχώς όμως, με την αλλαγή της νομοθεσίας που έγινε με τον Νόμο 4412 που άλλαξε όλο το νομικό πλαίσιο των αναθέσεων των συμβάσεων και των μελετών, υπήρξε καθυστέρηση μέχρι την έκδοση των νέων διευκρινιστικών εγκυκλίων. Χάσαμε έτσι ένα χρονικό διάστημα δέκα μηνών. Αν και είχαμε την δυνατότητα, το θεσμικό πλαίσιο δεν μας έδινε την δυνατότητα να προχωρήσουμε αφού έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες από το αρμόδιο υπουργείο. Όταν άνοιξε η πλατφόρμα για την ανάδειξη των μελετητών και αναδόχων κινήσαμε αμέσως τις διαδικασίες. Μετά την ανάδειξη των αναδόχων όμως, προέκυψαν οι ενστάσεις, έτσι πέρασαν άλλοι έξι ή επτά μήνες. Έτσι φτάσαμε στον Αύγουστο του 2016. Καταθέσαμε πλήρη φάκελο για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ, μετά από την διεργασία όλων των μελετών, στις αρχές του 2017. Μάλιστα, μετά την αξιολόγηση του φακέλου προέκυψαν νέα στοιχεία που θα έπρεπε να προσκομίσουμε στις αρχές. Τώρα πάντως βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο, εκτιμώ ότι σε λιγότερο από μία εβδομάδα θα έχουν κατατεθεί και τα τελευταία στοιχεία που μας ζητήθηκαν προκειμένου να έχουμε μία πλήρη αξιολόγηση τις ΑΕΠΟ. Εκτιμώ ότι μέχρι τον Μάιο- Ιούνιο θα έχουμε την οριστική αξιολόγηση και την άδεια του ΧΥΤΑ΄΄.

΄΄Όταν λέμε «έκτακτη ανάγκη» σημαίνει… πόλεμος΄΄

Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Αιγείρας από τους κατοίκους και τις κινήσεις της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Εδώ και καιρό κάτοικοι έχουν καταλάβει τον χώρο μπροστά από τον ΧΥΤΑ αποκλείοντας την είσοδο στον Χώρο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να κατανοήσουν ότι ένας ΧΥΤΑ δεν κλείνει έτσι. Μόνη μας ενέργεια ήταν να κηρύξουμε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις δημοτικές ενότητες Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού, δεδομένου ότι για τις υπόλοιπες τρεις διαχειριστικές ενότητες Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας, με βάση την παλαιότερη ΑΕΠΟ που εξακολουθεί να ισχύει, τα απορρίμματά τους θα έπρεπε να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Δυστυχώς, και μετά την κήρυξη δεν κατέστη δυνατόν να ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας όπως προβλέπει ο νόμος. Κι όταν λέμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτό σημαίνει «πόλεμος».
Στον «πόλεμο» πηγαίνουν πίσω όλες οι ενέργειες κα ισχύει μία συγκεκριμένη απόφαση που στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι πρέπει να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Μάλιστα, ο νόμος θεωρεί πως ακόμη κι αν είναι παράνομος, για λόγους δημόσιας υγείας και υγιεινής θα πρέπει να ανοίξει. Αυτό όμως δεν έγινε. Αντίθετα οι κάτοικοι κατέφυγαν μόνοι τους στα δικαστήρια, καταθέτοντας αίτημα προσωρινής διαταγής για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Αιγείρας, και, όπως γνωρίζετε, η απόφαση ήταν απόρριψη του αιτήματος, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών, ο ΧΥΤΑ να είναι σε λειτουργία. Δυστυχώς, υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν συμβιβάζεται με την νομιμότητα, ενεργεί αυτοβούλως, παρά τις εκκλήσεις και τις δικές μου και των υπόλοιπων δημόσιων αρχών. Μετά από όλα αυτά, επενέβη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαβρύτων, αλλά και του Αιγίου βλέποντας την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον δήμο και από εκεί δόθηκαν στις αστυνομικές αρχές εντολές για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Δεν δίνω εγώ εντολές σε καμία διωκτική αρχή, ο ρόλος μου είναι άλλος, να λύνω με πολιτικό τρόπο τα ζητήματα΄΄.

΄΄Κορεσμένος μέχρι ενός βαθμού, αλλά όχι υπερκορεσμένος ο ΧΥΤΑ Αιγείρας΄΄

Αναφορικά με τις ενέργειες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο δήμαρχος ανέφερε: ΄΄Επειδή υπήρξε αυτή η κατάσταση που δεν οδηγούσε πουθενά, αναγκάστηκα και προσέφυγα στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα αλλά και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκο Παπαθεοδώρου. Στο πρόβλημα επενέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνης. Είχαμε πάνω από 15 συναντήσεις και στην συνέχεια μαζί με τον κ. Φιλιππάτο επισκεφθήκαμε και τον γενικό γραμματέα διαχείρισης αποβλήτων κ. Καπετάνιο, παρουσία και της Αχαιής βουλευτή Σίας Αναγνωστοπούλου. Ο κ. Καπετάνιος ανέφερε ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας είναι σε λειτουργία και μάλιστα με βάση τα στοιχεία που έχει στον φάκελό του, εκτίμησε ότι η ζωή του ΧΥΤΑ της Αιγείρας είναι μέχρι το 2021, δεχόμενος 11.830 κυβικά μέτρα το έτος, άρα επί δέκα χρόνια, συνολικά 120.000 κυβικά μέτρα που έχει δεχθεί συν τις πρόσφατες ποσότητες από τις τρεις άλλες δημοτικές ενότητες, οι οποίες, όπως υπολογίστηκαν, δεν ξεπερνούν τα 30.000 με 40.000 κυβικά μέτρα, άρα μιλάμε για ένα σύνολο 160.000 κυβικών μέτρων. Όταν μέχρι το 2021 προβλέπεται ότι η ποσότητα που μπορεί να απορροφήσει είναι γύρω στους 185.000 190.000 κυβικά μέτρα, τότε μπορώ να τον θεωρήσω κορεσμένο μέχρι ενός βαθμού αλλά όχι υπερκορεσμένο ώστε να καταστεί μη λειτουργήσιμος. Και μάλιστα ο κ. Καπετάνιος επέμεινε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ΄΄.

Στα κατηγορίες ότι δεν υπάρχει καν οδικός χάρτης και σχέδιο, ο δήμαρχος απάντησε: ΄΄Ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει οδικός χάρτης, δηλαδή ότι δεν έχουμε τα βήματα που πρέπει ώστε να λειτουργήσει το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Τα έχουμε καταγράψει πολλές φορές, έχουν συμπεριληφθεί στον ΠΕΣΔΑ, ωστόσο κάποιος τοπικός βουλευτής θεώρησε ότι δεν έχουμε καταθέσει καν τοπικό σχέδιο. Αυτό δεν ισχύει σας το δείχνω και με ΦΕΚ. Ο ΠΕΣΔΑ είναι αναρτημένος, ο οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να τον δει, να λάβει πλήρη γνώση και δεν έχει κανείς δικαίωμα να λέει ότι δεν έχουμε σχέδιο. Είμαστε από τους πρώτους δήμους που ανταποκριθήκαμε και έχουμε σχέδιο με ΦΕΚ από το Δεκέμβριο του 2016΄΄.

Εργασίες που ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ

Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε και για τον ΣΜΑ και τις χρήσεις που μπορεί να αναπτύξει λειτουργώντας συμπληρωματικά και καθοριστικά στην διαχείριση των απορριμμάτων. ΄΄Όσον αφορά τον ΣΜΑ του Αιγίου έχουμε αδειοδότηση και προχωράμε. Ήδη πάρθηκαν όλες οι αποφάσεις από την Οικονομική Επιτροπή και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι για την τοποθέτηση της πρέσας για την συμπίεση των απορριμμάτων ώστε να μειωθεί ο όγκος και την συλλογή των στραγγιδίων που θα κοστίσουν κοντά στις 180.000 με 190.000 ευρώ. Πιστεύω σε έναν μήνα με σαράντα ημέρες θα έχει γίνει τοποθέτηση, ήδη η πρέσα έχει επισκευαστεί γιατί έχει μείνει σε αχρησία έχει απομείνει να εκτελεστούν μόνο τα χωματουργικά. Έχουμε παραγγείλει τα απαραίτητα για την Μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας και θα υπάρχει πάλι σε έναν μήνα στο ΣΜΑ. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει εκεί θα γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων, των οικιακών αποβλήτων, των στραγγιδίων κ.ο.κ.΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις εν εξελίξει εργασίες στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Για τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, δύο εργολαβίες. Η μία αφορά την συλλογή του βιοαερίου. Έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες, ήδη ο εργολάβος έχει προχωρήσει προκειμένου να βρει τα σημεία υποδοχής για την εξαγωγή του βιοαερίου είναι της τάξεως των 74.000 ευρώ και η δεύτερη εργολαβία είναι η περισυλλογή των στραγγιδίων και η αλλαγή της μεμβράνης των δεξαμενών, με την πλήρη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Και αυτή η εργολαβία είναι ύψους 74.000 ευρώ. Δεδομένου ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, οι δύο αυτές εργολαβίες θα έχουν περατωθεί. Ήδη σχεδιάζουμε στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε στον ΧΥΤΑ την τοποθέτηση της αντίστροφης μονάδας όσμωσης που σημαίνει ότι είναι ένα ειδικό μηχάνημα που συλλέγει όλα τα στραγγίδια και τα όμβρια ύδατα τα διοχετεύει στο περιβάλλον. Είναι μία εργολαβία που έχει μπει στα πλαίσια της απευθείας ανάθεσης και για τους έξι μήνες θα στοιχίσει 90.000 ευρώ. Έχουμε προχωρήσει σε μία ανάθεση για την περιβαλλοντική αξιολόγηση και παρακολούθηση του ΧΥΤΑ της Αιγείρας από ειδικούς. Σε λειτουργία είναι η πλάστιγγα, γίνεται σωστή επίχωση η οποία είναι σε εξέλιξη, ο καθαρισμός όλων των σημείων και θα προχωρήσουμε ώστε να φτιάξουμε την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων ώστε να μην μπερδεύονται με τα στραγγίδια. Το συνολικό κόστος όλων αυτών ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Έχουμε την πρόθεση, όλα αυτά, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να τα έχουμε σε πλήρη ανάπτυξη ώστε να επανέλθει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας σε κανονική λειτουργία. Έχουμε λάβει απόφαση να προσλάβουμε και ένα με δύο άτομα ώστε να έχουμε επιστημονικό προσωπικό για την παρακολούθηση, δεδομένου ότι με το τοπικό σχέδιο, εφόσον λειτουργήσει, θα πρέπει ο ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ που θα δέχεται το υπόλοιπο από την Μονάδα της Μηχανικής Διαλογής και Επεξεργασίας από τον ΣΜΑ Αιγίου΄΄.

΄΄Δεν έδωσα εγώ εντολή να πάνε τα ΜΑΤ στην Αιγείρα΄΄

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στην παρουσία ΜΑΤ χθες το πρωί στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, που όμως δεν επενέβησαν λόγω της σθεναρής αντίστασης των κατοίκων, ξεκαθαρίζοντας πως η έλευση των ΜΑΤ δεν πηγάζει από τον ίδιο, αλλά ούτε και οι προ μηνός μηνύσεις. Μίλησε ακόμη για την απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που κατοχυρώνεται με το ΦΕΚ 1174 τεύχος β΄2/24/2018, στο οποίο προβλέπεται η διαχείριση των αστικών αποβλήτων του δήμου με βάση την υπάρχουσα και αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Όπως είπε, ΄΄μέσα σε αυτή την απόφαση ορίζονται δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει ο καθένας μας. Ο νόμος βγήκε προχθές, έχουν γίνει οι απαιτούμενες διεργασίες με δημάρχους, ΦΟΣΔΑ κ.λπ., απαιτείται μία έγγραφη διαδικασία, έχουμε πέσει όμως στις ημέρες του Πάσχα και έχουν πάει όλα πίσω. Στην απόφαση περιγράφονται και οι ευθύνες, ποινικές και αστικές που έχει καθένας μας σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Στην διαδικασία ενεπλάκη και η Διεύθυνση Υγιεινής θεωρώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν λοιμώξεις ή επιδημίες. Από τον νόμο που προέκυψε προβλέπεται ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Αυτός ο νόμος κοινοποιήθηκε και στην 4η Διαχειριστική Ενότητα και σε όλους τους εμπλεκόμενους. Στα πλαίσια αυτά και μετά την έκδοση της απόφασης, κάλεσα σε έκτακτο Δ.Σ. την 4η Διαχειριστική Ενότητα προκειμένου να λάβει γνώση για τον νέο νόμο. Κάποιοι το παρεξήγησαν και ανέφεραν ότι αποφασίστηκε να σταλούν τα ΜΑΤ στην Αιγείρα. Εγώ κάλεσα την Διαχειριστική Ενότητα να λάβει γνώση του νόμου και προκειμένου τα μέλη της να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, μην βρεθούν κατηγορούμενοι σε δικαστήρια. Εγώ τους επέστησαν την προσοχή και από εκεί και πέρα, αναλαμβάνοντας ο καθένας το βάρος της ευθύνης του, θα πορευθεί. Η απόφαση που πάρθηκε έχει να κάνει με το εάν θα εφαρμόσουμε την απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και αποτελεί νόμο του κράτους. Δεν πάρθηκε απόφαση να πάμε τα απορρίμματα στην Αιγείρα ή να δώσω εντολή να πάνε ΜΑΤ στην Αιγείρα. Στα πλαίσια της απόφασης, Εισαγγελία και Αστυνομία έστειλαν ΜΑΤ χωρίς την δική μου ανάμειξη. Ρωτήθηκα αν πρέπει να ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας και για να είμαι νόμιμος είπα ότι πρέπει να ανοίξει με βάση τα έγγραφα, από την στιγμή που δεν μου έχει κοινοποιηθεί κανένα έγγραφο από αρμόδια αρχή που να λέει ότι ο ΧΥΤΑ πρέπει να κλείσει, ή είναι υπερκορεσμένος. Δεν δίνω εντολή ούτε σε Εισαγγελείς ούτε σε αστυνομικές αρχές. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι και καλά κάνουν, να εφαρμόσουν τον νόμο όπως κι εγώ υποχρεούμαι να πω τα πράγματα με το όνομά τους προκειμένου να μην βρεθώ κατηγορούμενος. Υπήρξε άνθρωπος στην Διαχειριστική Ενότητα που δεν ψήφισε τον νόμο. Από εκεί και πέρα, εάν ένα παιδί βγάλει σπυριά, πάθει μόλυνση ή ένας ηλικιωμένος έχει άσθμα, θα ξέρουν με ποιον έχουν να κάνουν και πού θα κατευθυνθούν΄΄…

Ευχαριστίες αλλά και… παράπονα

΄΄Σε ό,τι αφορά την μεταφορά σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας (όπως ορίζει ο νόμος, αν και είχαμε θετική απάντηση από ΦΟΣΔΑ της Στερεάς Ελλάδας) δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τους ΦΟΣΔΑ, πιστεύω ότι με την συνεννόηση και την συνεργασία όλων θα ξεπεραστούν και θα πετύχουμε να απεγκλωβίσουμε τον τόπο από τα σκουπίδια. Ελπίζω ότι μέχρι το Μ. Σάββατο θα πετύχουμε κάποια συνεννόηση ώστε να γίνει η αποκομιδή΄΄, είπε ο κ. Παναγόπουλος, μη παραλείποντας να εκφράσει ευχαριστίες προς συγκεκριμένα πρόσωπα, λέγοντας: ΄΄Ευχαριστώ συγκεκριμένους ανθρώπους που βοηθούν όπως ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νίκος Παπαθεοδώρου που έδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας που είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνη, ο γεν. γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Καπετάνιος που μας επέδειξε τους νόμιμους τρόπους για να επιλύσουμε τα προβλήματα, η κ. Κουντουρά από την Αθήνα για το ενδιαφέρον της και ο κ. Κουρουμπλής, η Σία Αναγνωστοπούλου που βρέθηκε στην συνάντηση. Θέλω να καυτηριάσω όμως την απουσία τοπικών βουλευτών, την στάση κυβερνητικού βουλευτή που, προς άγραν ψήφων, περιφέρεται στα μέσα ενημέρωσης κατηγορώντας την δημοτική αρχή ότι δεν έχει κάνει τίποτα, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν έχουμε κάνει κάτι γιατί ποτέ δεν έχει έρθει στο Δημαρχείο΄΄.

Απορρίφθηκε από την Περιφέρεια η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου για έκτακτη ανάγκη σε ολόκληρο το δήμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως η έκτακτη ανάγκη ισχύει μόνο για τις δημοτικές ενότητες Αιγίου, Συμπολιτείας και Ερινεού, διότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κήρυξη και των ενοτήτων της Ανατ. Αιγιάλειας απορρίφθηκε από την Περιφέρεια, διότι η κήρυξη μπορεί να γίνει μόνο με πράξη δημάρχου. ΄΄Εγώ δεν μπορώ να προβώ σε αυτή την ενέργεια για τις τρεις ενότητες της Ανατ. Αιγιάλειας όχι γιατί δεν θέλω αλλά γιατί με δεσμεύει η απόφαση που λέει ότι πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ΧΥΤΑ Αιγείρας΄΄, σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι πέντε ΦΟΣΔΑ της Δυτικής Ελλάδας δεχθούν τα απορρίμματα, αυτά θα προέρχονται μόνο από τις τρεις δημοτικές ενότητες που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη. ΄΄Ο ΧΥΤΑ πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και ταυτόχρονα να εκτελούνται όλα τα έργα που επιβάλλεται να γίνουν. Αναλαμβάνω και το μερίδιο που μου αναλογεί σε τυχόν καθυστερήσεις, ωστόσο ήταν πολλά αυτά που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Όταν ο νόμος αναφέρει να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας τάχιστα εννοεί να λειτουργήσει άμεσα και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για τις τρεις ενότητες της Ανατ. Αιγιάλειας και με την επικάλυψη της έκτακτης ανάγκης ο νόμος αναφέρει μέχρι να μεταφερθούν τα απορρίμματα στους άλλους πέντε ΧΥΤΑ της Δυτ. Ελλάδας, να πάνε στην Αιγείρα΄΄, πρόσθεσε, για να καταλήξει ως εξής: ΄΄Κάνουμε μία προσπάθεια να εφαρμοστεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός και με τον νέο νόμο και από εκεί και πέρα είμαστε υποχρεωμένοι μέσα και από το νέο ΠΕΠ να διεκδικήσουμε χρήματα και για την ανακύκλωση, ήδη γι’ αυτό είμαστε στην προμελέτη για την κατάθεση της πρότασης, ώστε να γίνεται διαλογή στην πηγή, να έχουμε κάδους, απορριμματοφόρα ειδικά και θα καταθέσουμε την πρόταση μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Κάνω έκκληση σε όλους να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος και ευχαριστώ τον κόσμο για την ανοχή που δείχνει και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε δώσει λύση΄΄.

Ίσως μέσα στον Απρίλιο η απόφαση του ΣτΕ για τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς

Ερωτηθείς τέλος για το εάν υπάρχει εξέλιξη ως προς την έκδοση της απόφασης για τον ΧΥΤΑ Παπανικολούς, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Επικοινώνησα με την ειδική σύμβουλο του ΣτΕ, η οποία μου είπε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδώσει την απόφασή της και δεν επέμεινα για λόγους ευγενείας να μάθω το περιεχόμενό της. Θεωρώ ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε εξέλιξη. Βέβαια και να βγει η απόφαση δεν σημαίνει ότι ανοίγει. Η ΑΕΠΟ της Παπανικολούς είχε λήξει. Άρα μιλάμε για άλλο έναν ενάμιση χρόνο. Επιπλέον το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και θα πρέπει να βρεθούν οι ανάλογες πιστώσεις γι’ αυτό… Και μάλιστα προβλέπεται να λειτουργήσει με βάση το τοπικό σχέδιο ως ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών)΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr