background img
banner
banner

“Σηκώνει” πάλι ψηλά τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΧΑΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

Είναι τιμή για την Αχαΐα και μεγάλη ευθύνη για τον ίδιο, αφού από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δίνει μάχη για την ανόρθωση του Οργανισμού, που είχε μπει τα τελευταία χρόνια σε περιπέτειες.

Ο ιατρός, Νίκος Οικονομόπουλος, πρώην βουλευτής και πρωτοπόρος σε δράσεις εθελοντισμού, ήταν ένας από τους 35 υποψηφίους, για το 25μελές Δ.Σ. του Οργανισμού, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 3 Ιουνίου.
3.500 μέλη από όλη την Ελλάδα έδωσαν την πρωτιά στον κ. Οικονομόπουλο, όπως βεβαίως και τα 20 από τα 25 μέλη του νέου συμβουλίου, που τον εξέλεξαν πανηγυρικά πρόεδρο, τέσσερις ημέρες αργότερα.
Από την επόμενη κιόλας ημέρα, ο νέος πρόεδρος άρχισε να ενημερώνεται για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Ερυθρός Σταυρός, από την αδιέξοδη πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων και να βάζει τάξη στα πράγματα.
Εκεί, στον 5ο όροφο του 7όροφου κτιρίου του Οργανισμού, στο κέντρο της Αθήνας, χτυπά η καρδιά της νέας διοίκησης, που για την ώρα καταγράφει προβλήματα και ελλείψεις, καθώς ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει το δικό της σχέδιο για την ισχυροποίηση του Ε.Ε. Σ.

Το σχέδιο του νέου προέδρου

Ο Νίκος Οικονομόπουλος πήρε ισχυρή εντολή για να βγάλει από το τέλμα τον Οργανισμό, έτσι ξεκίνησε να βάζει στόχους με πρώτους την αναδιανομή ρόλων και την αξιολόγηση του προσωπικού, ώστε ο καθένας από τα 170 άτομα που εργάζονται για τον Ε.Ε.Σ, να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.

Μετά το οργανόγραμμα στη διοίκηση, ήδη μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και τη μηχανοργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών. Ξεκίνησε καταγραφή της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει και πάλι ο Ε.Ε.Σ σταθερές πηγές εξόδων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι βασική πηγή εσόδων αυτή τη στιγμή είναι η επιχορήγηση από την παραχώρηση στο Ε.Σ.Υ. δύο νοσοκομείων, του Κοργιαλένιου και του Ασκληπιού Βούλας.
Για το λόγο αυτό, ο Νίκος Οικονομόπουλος, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου επισκέφθηκε για να δει και να ενημερωθεί οικοπεδική έκταση 300 στρεμμάτων στη Θεσσαλονίκη και κατασκηνώσεις στο Λιτόχωρο, περιουσιακά στοιχεία που χρήζουν άμεσης αξιοποίησης. Βέβαια οι παραπάνω πρωτοβουλίες στοχεύουν στη δυνατότητα που πρέπει να αποκτήσει ο Ε.Ε.Σ.,για να αναδιοργανώσει και να επεκτείνει τα περιφερειακά τμήματα εθελοντών, σε 85 πόλεις της Ελλάδας.

Ερυθρός Σταυρός ξανά στην Αιγιάλεια

Για την Αχαΐα ήδη προωθούνται, η αναδιοργάνωση του Ερυθρού Σταυρού με νέα τμήματα εθελοντών στην Πάτρα και η επαναλειτουργία του Ε.Σ. στο Αίγιο, αλλά και το νέο περιφερειακό τμήμα στη Δυτική Αχαΐα.

“Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά ο εθελοντισμός είναι η δύναμη του Ερυθρού Σταυρού και πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση προσφοράς” σημειώνει στο Protionline.gr ο Νίκος Οικονομόπουλος, που μας υποδέχτηκε στα γραφεία του Οργανισμού, το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουνίου.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα, για το Αίγιο ο σχεδιασμός θα ξεκινήσει άμεσα με τον ορισμό 11μελούς συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει δράση για τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων σε συνεργασία με το δήμο Αιγιαλείας και τις δυνάμεις ασφαλείας, το Νοσοκομείο, τους Σαμαρίτες και όλους εκείνους που θα αγκαλιάσουν τη νέα προσπάθεια.
Ξεκινάω περιοδείες για να έρθουν οι εθελοντές στο προσκήνιο και είμαι στη διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης , για να βοηθήσουμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση” σημειώνει ο νέος πρόεδρος, που με όραμα και σχέδιο θεμελιώνει αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια.

Μέχρι και ποδοσφαιρικούς αγώνες θα μπορεί να καλύψει το νέο τμήμα, όπως προβλέπει ο νέος σχεδιασμός καθώς και ορεινές διασώσεις όταν χρειάζεται.

Από τη συζήτηση με τον κ. Οικονομόπουλο στα κεντρικά γραφεία του ΕΕΣ καταλάβαμε ότι η απώλεια του τμήματος στο Αίγιο ήταν μεγάλη, αλλά ο ίδιος τόνισε ότι η επαναλειτουργία σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα της Αιγιάλειας είναι μείζονος σημασίας για τη νέα διοίκηση. Εξάλλου ο Νίκος ήταν πάντα κοντά στην Αιγιάλεια με πράξεις, τόσο με την ιδιότητα του γιατρού, όσο και με την αυτή του πολιτικού, αφού ως γνωστό ανήκει στο χώρο του Νέας Δημοκρατίας, με πλούσιο βιογραφικό τόσο στα αυτοδιοικητικά, όσο και στα πολιτικά δρώμενα της Αχαΐας.

Εθελοντική προσφορά από το 1877

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877 με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.
Αποτελεί μέρος του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον ελλαδικό χώρο.
Το έργο του είναι σύνθετο και βασίζεται στην άμεση ανταπόκριση και την εθελοντική προσφορά και δράση των πολιτών.
Έχει βασικό στόχο την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, περιθάλποντας και στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και γενικά όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr