background img
banner
banner

«Τα Οινοξένεια και η Κορινθιακή μαύρη σταφίδα»

-Του Ιάσονα Φωτήλα*-

Η 6η συνεχόμενη διοργάνωση του θεσμού «Οινοξένεια» στην Αιγιάλεια, εκτός του ότι τον καθιερώνει πια ως ένα γεγονός κορυφαίας σημασίας για την προώθηση των εξαιρετικής ποιότητας κρασιών της περιοχής, είναι αφιερωμένη στην περίφημη Κορινθιακή μαύρη σταφίδα «Βοστίτσα», την «κυρά των αμπελιών» όπως ονομάζεται, καθώς προσφέρει επιβίωση και πλούτο σε χιλιάδες αγρότες του νομού μας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα να βλέπω ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου με τις άοκνες προσπάθειές τους, ειδικά σε καιρούς κρίσης, να καταφέρνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να διατηρούν το προϊόν της κορινθιακής σταφίδας σε υψηλό επίπεδο παραγωγής που και μεγάλο κόστος καλλιέργειας έχει και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις κλιματικές συνθήκες αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να υποστεί ζημιά.

Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί επίσης ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας καθώς πριν από λίγους μήνες μπήκε και στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που μπορεί να έχει επιπλέον ευεργετικές επιπτώσεις στην καλλιέργειά της αν αξιοποιηθεί κατάλληλα. Και με ιδιαίτερη ικανοποίηση είδα να πραγματοποιείται η ένταξή της γιατί έγκαιρα με τις παρεμβάσεις μου στη βουλή συνέβαλα στην κατεύθυνση αυτή τονίζοντας την αναγκαιότητα προώθησης της καλλιέργειας.

Η κορινθιακή σταφίδα, πρέπει να στηριχθεί γιατί συνδυάζει δύο στοιχεία που είναι καθοριστικά για τη νέα κατεύθυνση που πρέπει να έχει η αγροτική μας παραγωγή την περίοδο 2020-2027, αν θέλει να είναι ανταγωνιστική: Τη μοναδικότητα της καλλιέργειας και τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Το 80% της σταφίδας παράγεται στην Ελλάδα και σε μεγάλο ποσοστό εξάγεται, άρα πρέπει με κάθε μέσο να ενδυναμωθεί η καλλιέργειά της. Και πρέπει σύντομα να υπάρξει μία άλλη πολιτική από αυτή της τωρινής κυβέρνησης που με την εξαντλητική φορολογία όχι μόνο κίνητρα δεν δίνει αλλά αντίθετα αποθαρρύνει στην ουσία παλιούς και νέους καλλιεργητές.

Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Προέδρου μας, έχει δεσμευτεί να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί, να διατηρηθεί ο φόρος εισοδήματος στο 13%, να επανεξεταστούν οι συντελεστές του ΦΠΑ στο πλαίσιο συνολικής αναμόρφωσής του και να ενισχυθούν οι ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών που προωθούν προϊόντα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Καλά «Οινοξένεια» λοιπόν και ας χαρούμε την «Κυρά των αμπελιών» μαζί με τα φημισμένα κρασιά της περιοχής και τα «γευστικά ταιριάσματα» που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με οινοποιεία και εστιατόρια καθώς και τις πολύμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

*Βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr