background img
banner
banner

Το Αίγιο τίμησε τον πολιτικό της διανόησης!

ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Έναν οραματιστή, αιγιολάτρη, δήμαρχο και άνθρωπο που έτυχε ευρείας αναγνώρισης και εκτίμησης, και προσέφερε στον τόπο όσο λίγοι, βάζοντας παρακαταθήκη για το μέλλον, τον αείμνηστο δήμαρχο Αιγίου Γεώργιο Παναγόπουλο, τίμησαν χθες Κυριακή 25 Νοεμβρίου, Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, δήμος Αιγιαλείας, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Ν.Π.Δ.Δ. Αιγιαλείας, Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία, Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Αιγίου, Δικηγορικός Σύλλογος, Φιλαρμονική και Χορωδία Αιγίου. Μαζί με τους φορείς και οι πολίτες που συμμετείχαν στο μνημόσυνο, τα εγκαίνια έκθεσης στο Λαογραφικό Μουσείο και στην εκδήλωση στον «Απόλλωνα».
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 30 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου ιστορικού, συγγραφέα και δημάρχου.

Και μόνο η αναφορά στο έργο που άφησε πίσω του έκανε τους παλαιότερους να θυμηθούν και τους νεότερους να γνωρίσουν την σπουδαία προσωπικότητα του Γεωργίου Παναγόπουλου, με αρκετά οράματά του να υλοποιούνται μόλις σήμερα και κάποια άλλα να παραμένουν σε εκκρεμότητα. Π.χ. όραμά του ήταν η καθιέρωση ως ημέρας επίσημης δημόσιας αργίας της 26ης Ιανουαρίου 1821, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και οι προσπάθειες που ξεκίνησαν επί δημαρχίας του, καρποφόρησαν πέρυσι με λαμπρό εορτασμό που θα επαναληφθεί και φέτος.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Οι χθεσινές εκδηλώσεις περιελάμβαναν το πρωί Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη του Γεωργίου και της συζύγου του Πίπης Παναγοπούλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης εκεί όπου προεξείχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του ιστορικού αρχείου Γεωργίου Παναγοπούλου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου εκεί όπου μίλησε η φιλόλογος Ρίτα Καραφωτιά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η απογευματινή εκδήλωση στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων» με την ομιλία τού Διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου και Γραμματέα της ΙΛΕΑ Δρ. Γεωργίου Αγγελοπούλου με θέμα «Γεώργιος Παναγόπουλος: πολιτικός ή διανοούμενος;» και την ομιλία της προέδρου της ΙΛΕΑ Βάνας Μπεντεβή, ενώ η Φιλαρμονική Αιγίου κάλυψε μουσικά το πρόγραμμα. Επίσης, για τον Γεώργιο Παναγόπουλο μίλησαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και ο Νίκος Τσάνης ο οποίος συνεργάστηκε με τον αείμνηστο δήμαρχο για το «πνευματικό του παιδί», την Φιλαρμονική Αιγίου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας και μέλος της Ι.Λ.Ε.Α. Αθηνά Σκανδάμη. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκτός των ομιλητών και αρκετού κόσμου, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου π. Χρήστος Τσάκαλος και άλλοι ιερείς εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη, ο πρώην δήμαρχος Αιγίου Απόστολος Καραφωτιάς, ο πρώην δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Κώστας Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Δημήτρης Μπούνιας, οι αντιδήμαρχοι Αιγιαλείας Περικλής Παπαγιαννακόπουλος και Βασίλης Χριστόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Αιγίου Χρήστος Γούτος, η πρώην πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας Αλέκα Τηλιγάδη και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας Κώστας Παπακωνσταντίνου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr