background img
banner
banner

“Η παράδοση που έχει η πυγμαχία στην Αιγιάλεια συνεχίζεται”

Η πυγμαχία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα στην Αιγιάλεια και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Άτλαντα Αιγίου, που ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις και ασχολήθηκαν εκατοντάδες παιδιά στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90, κυρίως, αλλά και στις αρχές της νέας χιλιετίας. Αργότερα ιδρύθηκαν και άλλοι σύλλογοι που συνεχίζουν την παράδοση του αθλήματος στην περιοχή μας, αλλά και άλλων δυναμικών σπορ τα οποία προστέθηκαν σταδιακά και ήδη έχουν αναδείξει σημαντικούς αθλητές σε Πανελλήνιο επίπεδο.

Σήμερα φιλοξενούμε τον Ανδρέα Διαμαντόπουλο, έναν πρώην αθλητή της πυγμαχίας που ως έφηβος ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος αλλά άφησε πολύ νωρίς τα ρινγκ, πριν καν κλείσει τα 19 του χρόνια! Τους λόγους, μας τους εξηγεί παρακάτω, αλλά το σίγουρο είναι, ότι η Ελληνική πυγμαχία “έχασε” έναν πρωταθλητή που μπορούσε να δώσει πολλά στο άθλημα, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του Άτλαντα Αιγίου, Γιώργος Γρίβας.

“Μόλις πήγα φαντάρος η καριέρα μου ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Μετά το απολυτήριο πρωταρχικός στόχος ήταν ο επαγγελματικός μου προσανατολισμός και έτσι η πυγμαχία τέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Από τότε δεν ασχολήθηκα πάλι με το άθλημα” μας λέει ο 39χρονος Ανδρέας, που από το 2003 είναι ιδιοκτήτης γνωστού καταστήματος στο Αίγιο, με πωλήσεις – επισκευές μοτοσυκλετών.

Ο Ανδρέας Διαμαντόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 4/12/1980. Η καταγωγή του βέβαια, όπως και της οικογένειάς του είναι από το Αίγιο, απλά η πρωτεύουσα της Αχαϊας ήταν η πόλη στην οποία γεννήθηκε. Αποτέλεσε μέλος τού Άτλαντα Αιγίου, του συλλόγου που ανέδειξε 25 πρωταθλητές Ελλάδας – σε όλες τις κατηγορίες – στην πυγμαχία! Οι οποίοι κατέκτησαν από τουλάχιστον ένα ή και περισσότερα – ο καθ΄ένας – χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα!!! Και άλλοι τόσοι με ασημένια ή χάλκινα! Οι “χρυσοί” Πανελληνιονίκες κατά σειρά είναι: Παναγιώτης Χελάκης, Χαράλαμπος Τριανταφυλλόπουλος, Παναγιώτης Καραγκούνιας, Κων/νος Γιατράς, Παναγιώτης Τσάμης, Δημ. Παπανικολόπουλος, Δημ. Γεωργόπουλος, Π. Βασιλακόπουλος, Γιώργος Παπαδόπουλος, Ηλίας Κοσσέρης, Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Στέφανος Σαλτός, Απόστολος Σαλτός, Γιώργος Ρούφας, Ανδρέας Διαμαντόπουλος, Αντώνης Τσινάκης, Γεωργία Μπούλη, Περικλής Σκούτας, Αθανάσιος Βαλσαμίδης, Περικλής Νικολάου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, Ρένος Τσινάκης, Γιώργιος Παπαλυμπέρης, Σωκράτης Λυκοκάπης.

Ο Διαμαντόπουλος… πρόλαβε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων, στα μόλις τέσσερα χρόνια που ασχολήθηκε με την πυγμαχία. Νωρίτερα κατέκτησε και ασημένιο στην κατηγορία των Παίδων, ενώ έχει και ένα χρυσό από το κύπελλο “Χριστοφορίδεια”.

Ανδρέα, πως ξεκίνησες την πυγμαχία; Τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο συγκεκριμένο άθλημα και σε ποια κιλά έπαιζες;

Λόγω του μεγαλύτερου αδελφού μου κυρίως, του Φάνη, ο οποίος ήταν ήδη αθλητής στον Άτλαντα. Τότε ο Άτλας ήταν σε άνθηση, είχε ήδη βγάλει πολλούς αθλητές που είχαν διακριθεί σε πανελλήνια πρωταθλήματα και κατά κάποιο τρόπο λειτουργούσε σαν “κράχτης” για αρκετά παιδιά. Αποφάσισα λοιπόν να γραφτώ στον σύλλογο και έτσι ξεκίνησαν όλα. Το 1995. Αγωνιζόμουν στα 48 και στα 51 κιλά.

Ποιοι προπονητές σε βοήθησαν περισσότερο;

Ο Νίκος Πλέας και ο Παναγιώτης Καραγκούνιας ήταν οι προπονητές που ουσιαστικά έβαλαν τις βάσεις, και με βοήθησαν περισσότερο στα 4 χρόνια που ήμουν στο άθλημα. Φυσικά χρωστάω πολλά και στον πρόεδρο Γιώργο Γρίβα που ως γνωστόν ήταν η ψυχή του συλλόγου και ο άνθρωπος που ίδρυσε τον Άτλαντα και έδωσε την ευκαιρία σε τόσα παιδιά να αναδειχθούν και να κατακτήσουν μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Πως βλέπεις το παρόν και το μέλλον της πυγμαχίας στην Αιγιάλεια; Υπάρχουν σήμερα ταλέντα;

Μπορεί να μην ασχολούμαι ενεργά, όμως παρακολουθώ και ενημερώνομαι για την πυγμαχία και ξέρω ότι εξακολουθεί να γίνεται καλή δουλειά στην περιοχή μας. Η παράδοση που έχουμε στο άθλημα συνεχίζεται ενώ πολλά παιδιά ασχολούνται με επιτυχία και με άλλα δυναμικά σπορ, όπως το kick boxing, το ταε κβο ντό, το καράτε και άλλα. Τώρα είναι και περισσότεροι σύλλογοι, άρα και πιο πολλές οι επιλογές και μπορούν να βγουν πιο πολλοί καλοί αθλητές αλλά και αθλήτριες. Να θυμίσω βέβαια τη σπουδαία Γεωργία Μπούλη, επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Ελλάδας η οποία είναι πρωτοπόρος του αθλήματος στην Ελλάδα όσο αφορά στις γυναίκες.

Σήμερα βλέπουμε ότι μία άλλη κοπέλα, η Γεωργία Καραφλού, στο kick boxing βέβαια, έφτασε να κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Την έχεις παρακολουθήσει; Ποια είναι η γνώμη σου;

Πιστεύω ότι αυτό το κορίτσι θα αφήσει εποχή και θα μας χαρίσει ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Μη ξεχνάμε ότι ακόμη δεν έχει κλείσει τα 18 της χρόνια. Να είναι υγιής και να συνεχίσει να δουλεύει και τα καλύτερα έρχονται.

Θέλεις να πάρεις θέση για το θέμα που προέκυψε με τον ΑΤΛΑΝΤΑ; Για την έξωση με την οποία απειλείται από τον δήμο από το γυμναστήριο που χρησιμοποιεί;

Είναι κρίμα που έγινε αυτό σε έναν ιστορικό σύλλογο που έχει βγάλει τόσους Πανελληνιονίκες. Εύχομαι να βρεθεί μία λύση προς το συμφέρον όλων και να συνεχίσει τη λειτουργία του γιατί από ότι γνωρίζω, γυμνάζονται ακόμη και σήμερα περίπου 30 παιδιά. Μπορεί βέβαια να μην έχει την αίγλη του παρελθόντος, αλλά η ιστορία δεν παραγράφεται και ο Άτλας Αιγίου αξίζει τον σεβασμό και τη στήριξη όλων.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr