background img
banner
banner

Η “συρρίκνωση” του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Αιγιάλεια | ΦΩΤΟ

ΑΠΟ ΤΙΣ 40 ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΜΑΔΕΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΣ ΜΟΛΙΣ 12!!!

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει “ισοπεδώσει” το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στην Αιγιάλεια καθώς περισσότερα από 30 σωματεία έχουν εξαφανιστεί από τον ποδοσφαιρικό χάρτη. Το φαινόμενο βέβαια είναι πανελλαδικό, αλλά η Αχαϊα και ειδικότερα η Αιγιάλεια πρέπει να κρατούν τα… σκήπτρα.

Το κακό βέβαια είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα από το 2010 (που άρχισε η κρίση), καθώς η δραματική συρρίκνωση των κρατικών επιχορηγήσεων εξώθησε όλο και περισσότερα σωματεία στον αφανισμό και τον οικονομικό μαρασμό, μιας και δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα και να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες.

Αίας Αβύθου

Επιχορηγήσεις δεν δίνονται στα Ερασιτεχνικά Σωματεία με αποτέλεσμα οι παράγοντες που ασχολούνται με τον αθλητισμό να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η βάση όμως της ανάπτυξής του αθλήματος είναι τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, τα οποία σήμερα λιμοκτονούν. Αντί να είναι ο «αιμοδότης» του επαγγελματικού και εθνικού ποδοσφαίρου έχει καταντήσει, χρόνια τώρα ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί.

Η «Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαϊας» είναι η τέταρτη αρχαιότερη τοπική ποδοσφαιρική ένωση στην Ελλάδα, έπειτα τις ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Πειραιώς και ΕΠΣ Μακεδονίας. Κάποια στιγμή, όχι πολλά χρόνια πριν, αριθμούσε σχεδόν 220 σωματεία – μέλη και τη φετινή σεζόν μετέχουν στα πρωταθλήματά της (Α΄, Β΄, Γ΄ κατηγορία) μόλις 81!

Αιγιέας Άρης

Η Ένωση διοργανώνει το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας από το 1927, Β΄ και Γ΄ από το 1929, Α2 το διάστημα 1946-1967 και εκ νέου κάποια χρόνια έπειτα το 2007. Λόγω πληθώρας μελών ανάμεσα σε 1950 και 1967, διεξήγαγε ακόμη πρωτάθλημα περιφέρειας τριών κατηγοριών, στο οποίο μετείχαν σύλλογοι από Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Ηλεία, Κεφαλλονιά και Αχαΐα, εκτός της επαρχίας Πατρών που αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της πόλης.

Αναγέννηση Ροδοδάφνης

Ελάχιστες οι συγχωνεύσεις, πολλά τα “λουκέτα”

Στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 στα πρωταθλήματα της Ένωσης συμμετείχαν περισσότερα από 40 σωματεία της Αιγιάλειας. Σήμερα βρίσκουμε μόλις 12(!) και αν εξαιρέσουμε εκείνα που έχουν συγχωνευτεί, τα υπόλοιπα διαλύθηκαν ή ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Τα νέα σωματεία που προέκυψαν από συγχωνεύσεις, είναι η Αναγέννηση/Αίας Συμπολιτείας (Αναγέννηση Ροδοδάφνης – Αίας Αβύθου, που πλέον έγινε Άβυθος 2017 ), Φοίνικας Ζήριας (Φοίνικας Σαλμενίκου/Α.Ο Ζήριας -ΤΑΔ 93) και Ένωση Αιγείρας Ακράτας (Α.Ο. Ακράτα – Θύελλα Αιγείρας). Τη δεκαετία το ΄80 είχαν συγχωνευτεί και ο Αιγιέας με τον Άρη Βαλιμιτίκων.

ΑΟ Δαφνών

Τα σωματεία – μέλη της ΕΠΣΑ που έβαλαν ” λουκέτο” είναι: Ολυμπιακός Αιγίου, Εθνικός Αιγίου, Αιγιέας/Άρης, Αιγιέας, Άρης Βαλιμιτίκων, Άρης Κουνινάς, Νίκη Νικολεϊκων, Α.Ο. Δαφνών, Α.Ο. Μελισσίων, Ατρόμητος Σταφιδαλώνων, Δόξα Ελαιώνα, Ηρακλής Αιγίου, Α.Ο. Διακοπτού, Λύκοι Διακοπτού, Λύκοι Αιγιάλειας (ανδρικό), Δήμος Διακοπτού, Α.Ο. Αιγίου, Ποσειδών Ελίκης, Άγιος Αθανάσιος, Κεραυνός Αιγίου (το τμήμα ποδοσφαίρου), Κάτω Πτέρη, Ολυμπιακός Καμαρών, Άρης Λόγγου, Ηρακλής Ζαχλωριτίκων, Παντρυπιακός. Και οι ομάδες που συγχωνεύτηκαν αφού δεν συνεχίζουν με τις αρχικές τους ονομασίες. Α.Ο. Ζήριας, ΤΑΔ 93, Φοίνικας Σαλμενίκου, Ακράτα, Θύελλα Αιγείρας, Αναγέννηση Ροδοδάφνης, Αίας Αβύθου και Αναγέννηση/Αίας. Σύνολο 33 ομάδες!!!

ΑΟ Διακοπτού, Άνοδος της ομάδας στη Δ΄Εθνική

Ενεργές παραμένουν οι παρακάτω 12: Παναιγιάλειος, Θύελλα Αιγίου, Ένωση Αιγείρας/Ακράτας (Α΄ κατηγορία), Φοίνικας Ζήριας, Φλόγα Ροδιάς, Αστέρας Τέμενης, Αχιλλέας Καμαρών, Άβυθος Αιγιάλειας 2017, Απόλλων Συνοικισμού (Β΄ κατηγορία), ΑΕ Αιγίου, Κεραυνός Σελιανιτίκων και Νέο Σαλμενίκο (Γ΄ κατηγορία). Θυμίζουμε πως και η ιστορική ΑΕ Αιγίου ήταν ανενεργό σωματείο τα τελευταία χρόνια και φέτος επέστρεψε στη… δράση.

Αν προσθέσουμε και τις δύο ομάδες από την επαρχία Καλαβρύτων, την Α.Ε.Κ. (Α΄ κατηγορία) και το Σκεπαστό (Γ΄ κατηγορία), ο αριθμός ανεβαίνει στις 14.

ΑΟ Μελισσίων

Ιστορικές ομάδες στη “λίστα”

Από τις ομάδες που παραμένουν ανενεργές, όλες έχουν τη διαδρομή τους και τη δική τους ιστορία (μικρή ή μεγάλη), αλλά κάποιες “σφράγισαν” με την παρουσία τους το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού μας. Όπως ο Ολυμπιακός Αιγίου που στη δεκαετία του 50, μαζί με την ΑΕΑ, ήταν μετά τον Παναιγιάλειο οι πιο σημαντικοί εκπρόσωποι της πόλης και έπαιξαν και στο περιφερειακό πρωτάθλημα. Ο Εθνικός Αιγίου με τη μεγάλη ομάδα των δεκαετιών 70 και 80 που έπαιξε στην Α΄ Εθνική Ερασιτεχνική (στην τότε Γ΄ Εθνική) και αργότερα στη Δ΄.

Φάση Αιγιέας Άρης

Ο Α.Ο. Διακοπτού που έφτασε να αγωνιστεί μια σεζόν στη Δ΄ Εθνική (2002), αλλά και ο Αιγιέας/Άρης που πρωταγωνιστούσε χρόνια στην Α΄ κατηγορία. Και άλλες ομάδες που κατά περιόδους ήταν ισχυρές και αγωνίστηκαν με επιτυχία στη μεγάλη κατηγορία της ΕΠΣΑ (Δόξα Ελαιώνα, Ηρακλής Ζαχλωριτίκων, Σταφιδάλωνα και οι περισσότερες από όσες συγχωνεύτηκαν, με τον Α.Ο. Ακράτα να έχει τις περισσότερες συμμετοχές).

Υπάρχει πάντως και η άποψη (σωστή για τους περισσότερους) , ότι όσο λιγότερες είναι οι ομάδες τόσο περισσότερο ανεβαίνει και το επίπεδο αφού γίνεται πιο αυστηρή επιλογή παικτών. Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός ομάδων σίγουρα δεν βοηθάει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, από την άλλη είναι όμως λυπηρό να σβήνονται και ιστορικά σωματεία από τον χάρτη. Με παρουσία και προσφορά δεκαετιών στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…

Σταφιδάλωνα

Ολυμπιακός Αιγίου

Εθνικός Αιγίου


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr