background img
banner
banner

Με καλές προϋποθέσεις για την Αιγιάλεια ξεκινά αύριο η αντιπυρική περίοδος

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΜΕ ΝΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΟΧΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

«Οχυρωμένη» και σε πλήρη ετοιμότητα, όπως πάντα άλλωστε, μπαίνει στη… μάχη της αντιπυρικής περιόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου, υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι από αύριο Παρασκευή 1η Μαΐου, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες καλούνται να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους ώστε εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης να εξαλειφτεί ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς και βέβαια να γίνουν αρωγοί της Πυροσβεστικής αλλά και της κοινωνίας, ειδοποιώντας την υπηρεσία σε περίπτωση που υποπέσει φωτιά στην αντίληψή τους.

Η πυροσβεστική διάταξη 1 του διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας που επιφέρει περιορισμούς στην καύση αγροτικών εκτάσεων από την 1η Μαΐου έχει εγκριθεί από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και αφορά τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις.

Βάσει αυτής, απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων από 01-05-2020 μέχρι και 31-10-2020 χωρίς την έκδοση άδειας από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5, παράγρ. 1 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β΄ 1459/33-11-2000), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ.’ Αριθμ. 9Α/2005 πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ Β΄ 1554 10-11-2005 και ισχύει.

Επικίνδυνη η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών – φωτιά χθες που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο

Και το τελευταίο διάστημα, παρά τις συστάσεις που υπάρχουν ώστε να μην προχωρούν σε οποιαδήποτε ενέργεια λόγω των ισχυρών ανέμων, ιδίως τις μεσημβρινές ώρες, παρατηρείται το φαινόμενο καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών, γεγονός που έχει αποτελέσει την αφορμή πρόκλησης πυρκαγιών. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή της Κάτω Πτέρης εκεί όπου επιχείρησαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου και κατάφεραν γρήγορα να την θέσουν υπό έλεγχο. ΄΄Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αυστηρές συστάσεις, κάποιοι πολίτες προχωρούν και αυτές τις μέρες σε καύση. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό επιτρέπεται μόνο μέχρι και σήμερα Πέμπτη 30 Απριλίου, αλλά μόνο 6.00 με 8.00 το πρωί. Από εκεί και πέρα καύση αγροτικών υπολειμμάτων επιτρέπεται κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ύστερα από άδεια, ατομική ή ομαδική, που εκδίδεται από την Υπηρεσία, η καύση αγροτικών υπολειμμάτων υπό ειδικές προϋποθέσεις, λόγω των κλιματολογικών και καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας. Παρακαλούνται οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, να μην εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φωτιάς, προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Ευφροσύνη Λαλιώτη.]

Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες λόγω των ενδείξεων για ανέμους εντάσεως 4-5 μποφόρ και βέβαια για όλη τη θερινή περίοδο που ξεκινά αύριο, ενώ τόνισε πως λόγω της μη καρποφορίας της ελιάς πέρυσι και της αυξημένης παραγωγής φέτος, υπάρχουν πολλά υπολείμματα άκαυτα, καθώς δεν προχώρησαν στη διαδικασία το προηγούμενο διάστημα λόγω και της πανδημίας, ωστόσο οι αγρότες θα πρέπει να θυμούνται πως η καύση απαγορεύεται ρητά.
΄΄Επειδή οι περισσότεροι αγρότες καταφεύγουν στην καύση ή στην απόρριψη των κομμένων κλαδιών στα σκουπίδια ή σε άλλους ανεξέλεγκτους χώρους, τους ενημερώνουμε ότι οι πρακτικές αυτές πλέον δεν είναι εφαρμόσιμες σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αλλά και με την εναρμονισμένη ελληνική νομοθεσία. Με τις πρακτικές αυτές κάνουμε ζημιά στο περιβάλλον και το κυριότερο, γινόμαστε υπαίτιοι πρόκλησης και εξάπλωσης πυρκαγιών με ό,τι συνεπάγεται αυτό΄΄, πρόσθεσε η κ. Λαλιώτη, εφιστώντας την προσοχή και αναφορικά με την εκτέλεση «θερμών εργασιών» (ηλεκτροσυγκόλληση, εργασία με χρήση φλόγας , θερμότητας, σπινθήρων κ.λπ.) σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, που επίσης απαγορεύονται.

Ενίσχυση με τέσσερα επιπλέον οχήματα

Τέλος, πολύ βασική θεωρείται η ενίσχυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου και Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ακράτας με επιπλέον οχήματα και προσωπικό. Όπως έκανε γνωστό η κ. Λαλιώτη, ΄΄ο στόλος της Υπηρεσίας μας έχει ενισχυθεί με τέσσερα επιπλέον οχήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα πυροσβεστικό όχημα 11 τόνων νερού για την Π.Υ. Αιγίου, δύο πυροσβεστικά οχήματα (ένα για την Π.Υ. Αιγίου και ένα για το Π.Κ. Ακράτας) χωρητικότητας 5 τόνων και για ένα μικρότερο πυροσβεστικό όχημα με δεξαμενή, για την Π.Υ. Αιγίου. Επίσης και τα υπόλοιπα οχήματα φροντίζουμε να είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν κάποια που παρουσιάζουν προβλήματα στα ελαστικά, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε σε καλό επίπεδο΄΄.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η διοικητής ανέφερε πως «τρέχει» η προκήρυξη για την πρόσληψη των εποχικών που θα ενισχύσουν την υπηρετούσα δύναμη. Πρόκειται για 5 άτομα για το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ακράτας. Επίσης, υπογράφονται οι συμβάσεις και στις 2 Μαΐου αναλαμβάνουν καθήκοντα αυτοί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και πέρυσι. Πρόκειται για 12 άτομα, 6 για την Π.Υ. Αιγίου και 6 για την Ακράτα.

΄΄Βρισκόμαστε σε καλή συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, τον δήμο Αιγιαλείας, το Δασαρχείο, το Α.Τ. Αιγίου και το Λιμενικό Τμήμα, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για τον καλύτερο συντονισμό και την ανάληψη αρμοδιοτήτων, είμαστε καλά πρετοιμασμένοι και μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο υπό καλές συνθήκες΄΄, κατέληξε η κ. Λαλιώτη.

Ποινικές ευθύνες

Σημειώνεται πως σε κάθε περίπτωση επιλαμβάνεται το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και αυτεπάγγελτα, συντάσσεται δικογραφία. Σε περίπτωση σύλληψης, δράστη – υπαιτίου πυρκαγιάς, ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα), ενώ επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα.

Οι παραβάτες αγρότες που δεν προβαίνουν σε έκδοση άδειας καύσης σε υπολείμματα καλλιέργειας, πέρα του εγκλήματος του εμπρησμού όπως περιγράφεται στον Ποινικό Κώδικα και διώκεται με ποινές φυλάκισης, πρόστιμα κ.λπ, διαπράττουν και παράβαση των ανωτέρω (Πυροσβεστικών Διατάξεων 9/2000 και 9Α /2005 και Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής) , όπου βάση του 133657/17-12-2015 εγγράφου του ΟΠΕΚΕΠΕ, προβλέπεται, η ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, για κάθε αγροτική πυρκαγιά με υπολείμματα καλλιέργειας, προκειμένου να γίνουν (από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) ενέργειες σχετικές με επιβολή χρηματικών προστίμων στους εκμεταλλευτές αγροτικών εκτάσεων, επί του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν και λοιπές κυρώσεις, για την μη τήρηση από αυτούς, του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει την εφαρμογή όλων των προβλεπομένων κυρώσεων για «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών».

Οι αγρότες παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. για καύση σιτοκαλαμιών, υπολειμμάτων καλλιέργειας καλαμποκιού, ρυζιού κ.λ.π. , οι ίδιοι αποβάλλονται από το μέτρο και υποχρεώνονται στην επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν εισπράξει σαν αχρεωστήτως καταβληθέντα (άρθρα 9 & 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).

Η απώλεια εισοδήματος για τους εκμεταλλευτές αγροτικών εκτάσεων σε περίπτωση καύσης αγροτικών εκτάσεων ακόμη και σε περίπτωση που δεν προκληθούν ζημιές σε τρίτους, μέσω της ενημέρωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για επιβολή προστίμων είναι πιθανότατη καθώς πλήττουν το σύνολο των αγροτικών ενισχύσεων που λαμβάνουν. Ενώ σε περίπτωση επανάληψης κατά τα επόμενα έτη, τα αρχικά πρόστιμα πολλαπλασιάζονται και μπορούν να επιφέρουν την αποβολή του εκμεταλλευτή από το καθεστώς ενισχύσεων.

Καθαρισμοί οικοπέδων – αγροτικών εκτάσεων

Ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου έτους 2020 , παρατηρείται ο μη καθαρισμός μεγάλου αριθμού οικοπέδων τόσο εντός των οικισμών, όσο και εκτός οικισμών, στα οποία μάλιστα υπάρχει αυτοφυής ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό γεγονός που θα δημιουργήσει και κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται προς όλους τους συμπολίτες μας την υποχρέωση καθαρισμού αυτών , σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 4 / 2012. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τους ιδιοκτήτες, επιλαμβάνεται ο Δήμος , με αυτεπάγγελτο καθαρισμό και επιβολή προστίμων.

Εφόσον αντιληφθούμε πυρκαγιά…

΄΄Εφόσον κάποιος πολίτης αντιληφθεί πυρκαγιά, παρακαλούμε να καλέσει αμέσως την Υπηρεσία μας στο τηλέφωνο 199 και να μας δώσει σαφείς πληροφορίες για το σημείο. Είναι πολύ βασικό να καταφθάσουν δυνάμεις εγκαίρως σε ένα συμβάν΄΄, σημειώνει ακόμη η διοικητής της Π.Υ. Αιγίου. σημειώνεται ότι η κλήση στον αριθμό αυτό είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr