background img
banner
banner

«Ξώφαλτσα» πέρασε ο «Ιανός» από την Αιγιάλεια

Η ΒΡΟΧΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΒΛΑΨΕ ΑΛΛΑ ΩΦΕΛΗΣΕ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Τα συνήθη προβλήματα που παρατηρούνται από ανέμους και βροχή προέκυψαν και εξαιτίας της πρόωρης κακοκαιρίας που έκανε την εμφάνισή της και στην Αιγιάλεια τις δύο τελευταίες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας, καταδεικνύοντας την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμων λύσεων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο «Ιανός» τελικώς δεν έκανε την εμφάνισή του, σε συνδυασμό με τα μέτρα προστασίας και τις παρεμβάσεις από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, είχε ως αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν έκτακτες καταστάσεις και να μην προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα στις μετακινήσεις και κυρίως την ασφάλεια των πολιτών.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν σε όλα σχεδόν τα παράλια της Αιγιάλειας όπου η βροχή «κατέβασε» φερτά υλικά και η θάλασσα σε πολλά σημεία βγήκε στη στεριά. Μάλιστα, στα σημεία αυτά έκλεισαν προς στιγμήν οι παραλιακοί δρόμοι. Τα φαινόμενα αυτά παρατηρήθηκαν κυρίως στα Σελιανίτικα και τα Διγελιώτικα όπου επενέβη μηχάνημα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου δίνοντας διέξοδο μέσω τεχνητών αυλακίων προς τη θάλασσα, στα όμβρια ύδατα που είχαν συγκεντρωθεί. Προβλήματα παρατηρήθηκαν ακόμη στις παραλίες Νικολεΐκων, Ριζομύλου, Βαλιμιτίκων και Τέμενης, με τον βοριά να ωθεί τα κύματα στη στεριά.

Επίσης, για άλλη μία φορά, πλημμύρα δημιουργήθηκε στην οδό Ψαρών στην παραλία Αιγίου εκεί όπου από τον δήμο επιχείρησαν με μηχανήματα και καθάρισαν τον δρόμο.
Τέλος, πολύωρη διακοπή στην ηλεκτροδότηση προκλήθηκε λόγω βλάβης την Παρασκευή στην περιοχή του Παγοποιείου λόγω βλάβης, η οποία, ενώ το ρεύμα είχε συνδεθεί νωρίτερα, αποκαταστάθηκε πλήρως το Σάββατο.

Λειτούργησαν σωστά τα αντιπλημμυρικά

Πέρα από το γεγονός ότι ο «Ιανός» δεν έδειξε τα… δόντια του στην Αιγιάλεια, η προετοιμασία σε επίπεδο κυρίως δήμου αλλά και Περιφέρειας απέτρεψε την πρόκληση ακραίων καταστάσεων. Επίσης, άμεσες ήταν οι επεμβάσεις και κατά τη διάρκεια της μερικής κακοκαιρίας.

Συνεργεία του δήμου από την Πέμπτη επιχείρησαν στον Βουραϊκό ποταμό όπου ήδη είναι σε εξέλιξη έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλά και σε όλους τους ποταμούς έγιναν παρεμβάσεις κλεισίματος ιρλανδικών τάφρων.

Επίσης, καθαρίστηκαν φρεάτια σε συνεργασία με την ΔΕΥΑΑ και διανοίχτηκαν αρδευτικά αυλάκια σε παραλίες.

Σωτήρια λειτούργησε και η απόφαση για κλείσιμο για οχήματα και πεζούς της παλαιάς γέφυρας Ροδιάς που ενώνει την ομώνυμη κοινότητα με τα Νικολέικα, με την κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από το παρόδιο οδικό δίκτυο, δεδομένης της κατάστασης της γέφυρας.

Θετικές οι επιπτώσεις της ήπιας βροχής για τα προϊόντα της Αιγιάλειας

Στο άκουσμα της είδησης του τυφώνα, έντονη ανησυχία υπήρξε για τις αγροτικές καλλιέργειες. Παρόλα αυτά, η σχετικά ήπια βροχή φαίνεται πως λειτούργησε ευεργετικά για κάποια προϊόντα.
Όπως ενημέρωσε τo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, ΄΄απ’ όσο γνωρίζουμε, ο τρύγος κατά 99% έχει τελειώσει για την σταφίδα. Άρα, ο καιρός δεν επηρέασε αρνητικά τα αμπέλια. Δεν γνωρίζουμε εάν υπήρξε κάποιος σταφιδοπαραγωγός που είχε αφήσει τη σταφίδα πάνω στο αμπέλι τέτοια εποχή. Σε αυτή την περίπτωση σίγουρα θα υπήρξε πρόβλημα διότι ακόμη κι αν είχε ενημερωθεί ότι έρχεται κακοκαιρία δεν θα μπορούσε να προφυλάξει τα αμπέλια. Όμως σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε πως αυτή η βροχή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή λειτούργησε θετικά για τα προϊόντα που παράγει η Αιγιαλεια΄΄.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. παρατήρησε ότι ειδικά για τα εσπεριδοειδή η βροχή ήταν… χρυσάφι καθώς θα βοηθήσει να ωριμάσει ο καρπός. Το ίδιο ισχύει και για την ελιά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος το γεγονός ότι εφόσον τα προϊόντα της Αιγιάλειας δεν επηρεάστηκαν από την… μίνι κακοκαιρία, δεδομένων των ζημιών που υπέστησαν ανάλογα είδη σε άλλες γειτονικές περιοχές, θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη ζήτηση όταν γίνει η συγκομιδή τους…


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr