background img
banner
banner

Αποκαρδιωτικά στοιχεία, ελπίδες για ανάκαμψη

ΠΩΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΗΛΙΓΑΔΗΣ

Μετά τους εμπόρους του Αιγίου, την χθεσινή επανεκκίνηση των εμπορικών καταστημάτων αλλά και το άνοιγμα των συνόρων από νομό σε νομό, περίμενε και η Ανατολική Αιγιάλεια, η οικονομία της οποίας στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στις περιόδους γιορτών και καλοκαιρινών διακοπών. ΄΄Η Ανατολική Αιγιάλεια είναι ένα παραθεριστικό μέρος και η απαγόρευση των μετακινήσεων πλήττει την οικονομία της΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος. Όπως ανέφερε, ΄΄θα εξαρτηθούν πολλά για εμάς από το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις κυρίως την περίοδο του Πάσχα αλλά και γενικότερα καθώς η περιοχή μας προτιμάται βεβαίως από τους παραθεριστές που κατά ένα μεγαλύτερο μέρος προέρχονται από την Αθήνα αλλά και από τον όμορο νομό Κορινθίας για αγορές΄΄.

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος «μετρά» 310 μέλη από τις Δ.Ε. Ακράτας και Αιγείρας τόσο από τον παραλιακό όσο και από τον ορεινό όγκο, περιλαμβάνοντας ευρύ φάσμα δραστηριότητας, αφού έχει μέλη και από το λιανεμπόριο και από τον τουρισμό και από την εστίαση κ.λπ. Υπολογίζεται δε ότι τα 35 καταστήματα είναι κατ’ εξοχήν εμπορικά.

΄΄Μετά από μεγάλες παρεμβάσεις και αγώνα, άνοιξε χθες το λιανεμπόριο και θέλω να πιστεύω ότι θα παραμείνει ανοιχτό. Τα κλειστά καταστήματα είναι μία στείρα κατάσταση ενάντια σε κάθε αναπτυξιακή σκέψη. Από την άλλη όμως οφείλουμε κι εμείς σαν επαγγελματίες αλλά και οι καταναλωτές, να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την τήρηση των μέτρων. Όχι μόνο να ακολουθούμε τις οδηγίες αλλά και ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μας ξανακλείσουν. Συνιστούμε λοιπόν στα μέλη μας αλλά και στους φίλους καταναλωτές να είναι όλοι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και με υπευθυνότητα να απολαμβάνουν τις αγορές τους΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σακελλαρόπουλος, τονίζοντας: ΄΄Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξανακλείσει το λιανεμπόριο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Σκεφτείτε ότι τα εμπορικά έχουν στοκ από πέρυσι με εποχικά είδη που δεν δούλεψαν. Αυτό αποτελεί καταστροφή. Κάποιοι πήραν επιχορηγήσεις όμως δεν είναι μεγάλα τα ποσά΄΄.

Αρ. Τηλιγάδης: ΄΄Η αδικία αντικατέστησε τη δικαίωση΄΄

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης και α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισημαίνει: ΄΄Οι ενέργειες Φορέων και Συλλόγων της Αχαΐας μεταξύ άλλων και της Παναιγιάλειας Ανεξάρτητης Επιμελητηριακής Κίνησης, με αποκορύφωμα την ευρεία σύσκεψη από τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών κλάδων μας, την προηγούμενη Κυριακή στο Επιμελητήριο Αχαΐας, έπιασαν τόπο και η αδικία αντικατέστησε την δικαίωση σε όλες τις προσπάθειές μας που συνεχίζονται αμείωτες για όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποδεικνύει ότι μπορεί να δώσει τη λύση και να αποτελέσει μια ασφαλή βαλβίδα οικονομικής και κοινωνικής εκτόνωσης αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, που γύρω του κινούνται εκατοντάδες παραγωγικοί κλάδοι, που ουσιαστικά παραμένουν χωρίς πελάτες και στερούνται τη δυνατότητα διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών. Επιπλέον σημαντική θα είναι και η επαναφορά της ρευστότητας σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις που το μοναδικό έσοδό τους στηρίζεται στο λιανεμπόριο και το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Το λιανεμπόριο έχει υποστεί αφόρητη οικονομική πίεση και με τον τρόπο που λειτούργησε έως σήμερα έχει επιδείξει σοβαρότητα, τηρώντας απόλυτα κάθε υγειονομικό πρωτόκολλο καλώντας τους καταναλωτές να στηρίξουν στα ψώνια τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αιγιάλειας. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να ήταν και η τελευταία φορά που είχαμε κλειστές επιχειρήσεις. Με ασφάλεια και σεβασμό μπορούμε να δώσουμε ξανά πνοή στις επιχειρήσεις μας και να τονώσουμε την τοπική οικονομία της Αιγιάλειας. Καλή δύναμη και καλές δουλειές σε όλους!!!΄΄.

Αυξήθηκαν οι ζημιές κατακόρυφα

Αποκαρδιωτικά είναι όμως τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την οικονομική κατάσταση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (από 0-49 άτομα προσωπικό) που αποτελούν και το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μίκρυναν, φτώχυναν και κυρίως δεν έχουν στην άκρη χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις την επόμενη μέρα της πανδημίας. Ενδεικτικά, οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ετήσιο τζίρο κάτω από 50.000€ αυξήθηκαν το 2020 κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και αντιστοιχούν στο 44,6% του συνόλου, έναντι του 34,1% που ήταν το 2019.
Οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν ζημιές το 2020 σχεδόν διπλασιάστηκαν (47.8% το 2020 από 27,6% το 2019). Επίσης, 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχει ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για έναν μήνα.

Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Το 36,1% δεν έχει καθόλου ρευστότητα, ενώ για το 22,5% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για έναν μήνα.
Ακόμη χειρότερα φαίνεται πως είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις εστίασης καθώς το 44,1% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr