background img
banner
banner

Οι πιέσεις… έδιωξαν τα σύννεφα πάνω από τα ΕΑΣ Αιγίου

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ 36  – ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΝΙΜΙ ΚΑΙ ΤΑΚ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ – ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Η αναστολή της απόφασης απόλυσης των 36 «ενοικιαζόμενων» συμβασιούχων των ΕΑΣ Αιγίου, καθώς βρέθηκε τρόπος ανάθεσης έργου, αλλά και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μία ημέρα μετά, έδιωξαν τα… σύννεφα πάνω από το τοπικό εργοστάσιο, με τους εργαζόμενους να αναμένουν πλέον την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών.

Καταλυτικό ρόλο στην, ως τώρα, θετική τροπή των πραγμάτων, έπαιξε η άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων και των τοπικών φορέων που κινητοποίησε βουλευτές και ενεργοποίησε την κυβέρνηση για να δώσει την πιο δίκαιη κι ελπιδοφόρα λύση…

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου ήταν αυτό που έκρουσε τον κώδωνα για τις απολύσεις που προετοιμάζονταν, ξεκαθαρίζοντας πως η απομάκρυνσή τους θα έκοβε κάθε προοπτική εκτέλεσης ενδεχόμενων παραγγελιών. Συνολικά, το εργοστάσιο των ΕΑΣ Αιγίου απασχολεί 95 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 30 μέχρι τον Μάρτιο θα συνταξιοδοτηθούν, γεγονός που σημαίνει πως θα λειτουργεί με το μισό προσωπικό, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και να κρίνεται αβέβαιο το μέλλον του. Η διοίκηση του Σωματείου μετέφερε το πρόβλημα στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου απ’ όπου έγινε γνωστό στη δημοτική αρχή που το ενέταξε στο πλάνο των διεκδικήσεών της μαζί με άλλα θέματα που απασχολούν τον δήμο. Ακολούθησαν οι συζητήσεις και αποφάσεις από Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, για να έρθει η ανάκληση της απόφασης απόλυσης αλλά και η «αναζωπύρωση» του ενδιαφέροντος για ανάθεση του έργου παραγωγής των minimi και των ΤΑΚ στα ΕΑΣ.

Το ζήτημα επιλύθηκε έπειτα από την διάσταση που έλαβε το θέμα, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της περιοχής και η αντιπολίτευση. Η απόλυσή τους είχε κριθεί σκόπιμη με την συμπλήρωση του καθορισμένου χρόνου συμβάσεως τις επόμενες ημέρες, καθώς δεν υπήρχε αντικείμενο απασχόλησης στο εργοστάσιο του Αιγίου.

Συνέχεια παλαιών συμβάσεων

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ανατεθεί δύο συμβάσεις οι οποίες θα προσφέρουν νέο έργο στο εργοστάσιο Αιγίου για διάστημα διετίας. Οι συμβάσεις αφορούν την προμήθεια υλικού για τον Ελληνικό Στρατό και θα έλθουν ως συνέχεια παλαιών συμβάσεων που σήμερα έχουν σχεδόν περατωθεί. Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση αφορά επιπλέον ελαφρά πολυβόλα Minimi Mk2 των 5,56 mm. Η εταιρεία έχει αναλάβει στις 11 Ιανουαρίου 2006 την αρχική Σύμβαση 001Α/2006 που αφορούσε 2.320 πολυβόλα, συνοδευόμενα από ισάριθμες διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης ΝS-685C (της ελληνικής Theon Sensors) και 7.656.000 ταινιοποιημένα φυσίγγια 5,56 mm. Η συνολική αξία της συμβάσεως ανερχόταν σε 61.799.758 €. Το 2014 είχε ασκηθεί το δικαίωμα προαιρέσεως για άλλα 2.320 όπλα του ιδίου τύπου με τα αντίστοιχα συνοδευτικά όπως και στην αρχική, ύψους 69 εκατ. € περίπου. Από την συγκεκριμένη σύμβαση, απομένει η παράδοση 310 περίπου όπλων, λόγω ελλείψεως κονδυλίων για την προμήθεια πρώτων υλών. Δεν έχουν παραδοθεί επίσης τα φυσίγγια 5,56 mm. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί η απευθείας προμήθεια 750 πολυβόλων Minimi για τις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού. Η νέα, τρίτη κατά σειρά σύμβαση, θα αφορά 1.274 επιπλέον Minimi, τα οποία παρά το ότι η κατασκευάστρια FN Herstal έχει παρουσιάσει την νεώτερη και βελτιωμένη έκδοση Mk3, θα ανήκουν στην έκδοση Mk2 που έχει τεθεί σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Η δεύτερη σύμβαση που θα ανατεθεί, αφορά την μετατροπή βαρέων πολυβόλων Μ2ΗΒ των 12,7 mm με διάταξη Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ). Σχετική σύμβαση είχε ανατεθεί στην τότε ΕΒΟ, το 1997 και αφορούσε την κατασκευή 2.035 συλλογών ΤΑΚ. Ακολούθησε δεύτερη σύμβαση για 1.200 συλλογές ΤΑΚ ενώ πλέον, η τρίτη συναφής σύμβαση που σχεδιάζεται να ανατεθεί, αφορά 500 επιπλέον συλλογές ΤΑΚ.

Εν αναμονή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας το Σωματείο

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των πραγμάτων, εμφανίστηκε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΣ Αιγίου Γιώργος Σαζακλής, εκτιμώντας πως οι πιέσεις που ασκήθηκαν και η ανάδειξη του θέματος, βοήθησαν αρκετά στο να ανακληθεί προσωρινά η απόφαση λήξης των συμβάσεων, μέχρι να πάρει την απόφαση το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παράλληλα, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για νέο εργολαβικό έργο. ΄΄Είχαμε διαπιστώσει ότι θίγεται η λειτουργία του εργοστασίου. Αντιδράσαμε εγκαίρως, επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου με πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, ενεργοποιώντας και την τοπική κοινωνία, αλλά και τους βουλευτές με τις δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή. Σαν σωματείο δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε ώστε να γίνουν κι άλλες συμβάσεις μέσω ΑΣΕΠ που να έχουν τον χαρακτήρα της μονιμότητας. Καταθέσαμε πρόταση και βρισκόμαστε εν αναμονή των παραγγελιών για την ενεργοποίηση και συμβασιοποίηση των προϊόντων Minimi και ΤΑΚ ώστε να εξασφαλιστεί έργο για το εργοστάσιο του Αιγίου΄΄, ανέφερε ο κ. Σαζακλής.

Σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΑΣ, είπε πως εγκρίθηκε, είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και φέρνει μία οικονομική ευρωστία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για προμηθευτές, μισθοδοσία και γενικότερα ρευστότητα. ΄΄Ουσιαστικά «λύνει τα χέρια» της εταιρείας΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: ΄΄Αυτό που έχουμε ως μέλημα και περιμένουμε να υλοποιηθεί είναι η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από το υπουργείο Οικονομικών μετά από 11 χρόνια. Μετά την σημερινή θετική εξέλιξη της Γενικής Συνέλευσης Μετόχων των ΕΑΣ, ελπίζουμε ότι κι αυτό το θέμα θα διευθετηθεί΄΄.

Για συμβάσεις για τρία συν ένα χρόνια έκανε λόγο ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Βεβαίως, στην απόφαση αναστολής εκτέλεσης της λήξης σύμβασης δεν αναφέρεται εάν θα υπάρξει ανανέωση ή αν οι συμβάσεις θα λήξουν στο τέλος του έτους. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης με δήλωσή του σημείωσε πως θα λήξει οριστικά η ομηρία των εργαζομένων, καθώς μόλις το Ελεγκτικό εγκρίνει το νέο πρόγραμμα παραγωγής των ΕΑΣ τότε θα γίνουν συμβάσεις για τρία συν ένα χρόνια. Συγκεκριμένα, δήλωσε σχετικά: ΄΄Η κυβέρνηση και η διοίκηση των ΕΑΣ έχουν συγκροτημένο σχέδιο και βούληση να θέσουν σε αναπτυξιακή τροχιά την αμυντική βιομηχανία της χώρας και να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες. Ειδικά για τα ΕΑΣ Αιγίου αποφασίστηκε μια δίκαιη λύση. Λύση που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του εργοστασίου και εγγυάται την εργασιακή ασφάλεια του προσωπικού΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr