background img
banner
banner

“Παγώνουν” για ακόμα μια χρονιά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – “ΣΤΟΝ… ΚΑΙΡΟ” Η ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά φέτος, η τοπική κοινωνία θα στερηθεί την ανεμελιά και την καλλιτεχνική διάθεση των συμμετεχόντων καρναβαλιστών και των εκατοντάδων επισκεπτών, καθώς ο covid-19 έχει βαλθεί να “χαλάει” την διασκέδαση του κόσμου και των διοργανωτών, μάλλον επί… τούτω.

Τα οφέλη που μπορεί να έχει μια περιοχή από την διοργάνωση ενός καρναβαλιού είναι σημαντικά και για την κοινωνία και για την “τσέπη” και την δυναμική της αγοράς της. Δεν είναι μόνο η αφορμή για τα παιδιά και μασκαράδες, ούτε η αιτία μιας χαλαρής διάθεσης ή ο “άλλος μας εαυτός” που πολλοί “κρύβονται” κάτω από το μακιγιάζ και τα ρούχα, που θα ήθελαν να είναι όμως δεν τολμούν. Είναι ο λόγος όπου όλοι μαθαίνουν την παράδοση της χώρας, μέσα από την αναβίωση εθίμων. Είναι αιτία για την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία των ανθρώπων, μέσα από την γνώση της σάτιρας, με βάση το γέλιο, τη διασκέδαση και την τέρψη των ψυχών. Είναι επιπλέον, μια “τροφή” για τους μεγάλους που γίνονται για λίγο παιδιά, ξεφεύγοντας από τη δύσκολη καθημερινότητα. Ο κορωνοϊός “καθηλώνει” για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τους θεατές των πεζοδρομίων στο σπίτι τους και ταυτόχρονα “κλειδώνει” στους συμμετέχοντες τη ζωντάνια και την ομορφιά τους, μη έχοντας τρόπο διαφυγής.

Τα τρία μεγάλα καρναβάλια της ευρύτερης περιοχής (Αίγιο – Διακοπτό – Αιγείρα), έχουν “σωπάσει” και τα ηχεία των δρόμων τους έχουν βγάλει για ακόμα μια φορά τα “βύσματα” και έχουν χαμηλώσει τα ποντισιόμετρα της κονσόλας τους.

 

Αναβολή για το παιδικό καρναβάλι του Αιγίου

Η ιδέα αναβίωσης του Παιδικού Καρναβαλιού ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια από την Ένωση Συλλόγων και Κηδεμόνων Δ. Αιγιάλειας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εστίασης και Αναψυχής. Ήταν μία σκέψη που ουσιαστικά “γεννήθηκε” ως μία επιθυμία των ίδιων των παιδιών. Παρ’ όλο που το εγχείρημα ήταν δύσκολο, χρονοβόρο και με αρκετό κόστος, πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με πολύ μεγάλη συμμετοχή, από την πρώτη κιόλας χρόνια. Στην πορεία, η επιτυχία του ξεπερνούσε κάθε προσδοκία με αποτέλεσμα η πόλη να το κάνει θεσμό, ανεβάζοντας τον “πήχη” ψηλά, προσφέροντας το κάτι παραπάνω στη νεολαία και την Αιγιάλεια. Τελικά, το πολυπληθές και κεφάτο Παιδικό Καρναβάλι Αιγίου, αλλά και οι όποιες εκδηλώσεις που θα το περιστοίχιζαν σε κάθε μήκος και πλάτος της περιοχής, δεν θα είναι… συναρπαστικές, καθώς έχουν ακυρωθεί για ακόμα μία φορά, φέρνοντας τραγικές επιπτώσεις στην τοπική ζωή, σε οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Και όχι μόνο…

Επίσης ένα από τα πιο κεφάτα και σύγχρονα καρναβάλια της περιοχής είναι αυτό του Διακοπτού. Οι υπεύθυνοι που για πολλές χρονιές “μεγαλούργησαν” με την μεθοδολογία τους και την θεματολογία, τους στολισμούς και τα δεκάδες εφευρετικά παιχνίδια, έχει υποχρεωθεί να περιμένει για άλλη μια χρονιά, την μεγάλη γιορτή των μασκαράδων.

 

Αιγείρα: Πριν δύο χρόνια οι θεατές άγγιξαν τους 4000

Ερωτώμενη η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας Αμάντα Γεωργούλη για το αντίκτυπο που θα έχει η φετινή ακύρωση των εκδηλώσεων, ανέφερε στο protionline.gr: «Η μη διεξαγωγή του μας έχει στοιχίσει τόσο συναισθηματικά όσο και οικονομικά. Τα έσοδα από το καρναβάλι καλύπτουν μέρος από τα ετήσια έξοδα του συλλόγου ,καθώς τις δράσεις του και την πραγματοποίηση κοινωνικών εκδηλώσεων.  Οικονομικό πλήγμα έχουν δεχτεί και τα καταστήματα της περιοχής, αλλά και των γύρω περιοχών.
Το τριήμερο αυτό αλλά και κάθε Σαββατοκύριακο καθ’ όλη την διάρκεια που πραγματοποιούνται διάφορα δρώμενα, η προσέλευση ατόμων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι θεατές κυρίως την Κυριακή του Καρναβαλιού τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει την φαντασία μας, στο 21ο Αιγειράτικο Καρναβάλι οι θεατές άγγιξαν τους 4000!
Το 22ο είχαμε υποσχεθεί ότι θα ξεπερνούσε όλα τα προηγούμενα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση. Δυστυχώς λόγω των εξελίξεων με την πανδημία φαίνεται ότι δεν θα τα καταφέρουμε ούτε και φέτος. Περιμένουμε με ανυπομονησία να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα και οι καρναβαλιστές να ξεχυθούν και πάλι στους δρόμους της Αιγείρας».

Το καρναβάλι μας είναι το “must” ολόκληρης της σεζόν

Μιλώντας στο protionline.gr ο φαρμακοποιός Ανδρέας Κουτρούλης, ο οποίος είναι ένθερμος και ενεργός καρναβαλιστής στις μεγάλες και ανάλογες εκδηλώσεις των τελευταίων ετών στην περιοχή, ανέφερε για το καρναβάλι: «Η γιορτή της Αιγείρας είχε ξεκινήσει πριν από 21 χρόνια! Μάλιστα, εκείνη την εποχή και στα πρώτα της “βήματα” ήταν μια διαδικασία που κανένας δεν θα πίστευε ότι θα γίνει πολύ γρήγορα, όχι μόνο η πιο σημαντική εκδήλωση της περιοχής, αλλά και μια γιορτή με μεγάλη επισκεψιμότητα, επιτυχία και ανταπόκριση από εκατοντάδες κόσμου, κάθε χρόνο. Ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρας” τελικά όχι μόνο το… πίστεψε και το πέτυχε να καθιερωθεί, αλλά πολύ περισσότερο, κατάφερε σιγά – σιγά να κάνει την εκάστοτε εκδήλωση της παρέλασης της αποκριάς, το “must” ολόκληρης της σεζόν! Έτσι, χρόνο με τον χρόνο, η συμμετοχή είχε μια αυξημένη ζήτηση και οι καταστηματάρχες της περιοχής, είχαν μια αφορμή επιπλέον να περιμένουν τις “μαγικές” αυτές αποκριάτικες βδομάδες» τόνισε ο ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας κ. Κουτρούλης. Και δεν έχει άδικο… καθώς το “Z” των επιχειρήσεων σε όλο το εύρος των περιοχών, κατά τις καρναβαλιστικές ημέρες, πήγαινε όλο και πιο ισχυρά και “δυνατά” όσο η μεγάλη γιορτή έδειχνε να ισχυροποιείται με τα έτη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr