background img
banner
banner

Πρωτόγνωρη συμμετοχή στη δράση «Τα ευέλικτα καπάκια»

ΙΣΩΣ ΦΤΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΤΟΝΟΥΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Άλλη μία «επιχείρηση» συγκέντρωσης των πλαστικών πωμάτων φτάνει στο τέλος της, με τα σχολεία της περιοχής να υπερβάλλουν εαυτούς και να συνεισφέρουν και με το παραπάνω σε αυτή την εκστρατεία ευαισθητοποίησης με βαθύ αποτύπωμα στο περιβάλλον και την κοινωνία. Η δράση “Τα ευέλικτα καπάκια” συμπληρώνει οκτώ χρόνια στην Αχαΐα και όπως όλα δείχνουν, φέτος θα συγκεντρωθούν ποσότητες… ρεκόρ, που θα «μεταφραστούν» σε αγορά εκπαιδευτικού υλικού για τα Ειδικά Σχολεία της περιοχής.

Όπως εξηγεί στo protionline.gr η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ελένη Αντωνακοπούλου, ΄΄η δράση υλοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια, ξεκίνησε από την Πρωτοβάθμια ενώ από τη δεύτερη χρονιά συμμετέχουν και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας. Με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών, ο στόχος είναι η ευαισθητοποίηση για μείωση του πλαστικού, καθώς τα καπάκια καταλήγουν στην ανακύκλωση, αλλά και η ενίσχυση με εκπαιδευτικό υλικό, των Ειδικών Σχολείων, με όργανα γυμναστικής, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ειδικά εξαρτήματα για την καθημερινότητα των παιδιών με αναπηρίες μέσα στον χώρο των σχολείων κ.ά., ανάλογα με το ποσό που υπάρχει για να διανεμηθεί από τις Σχολικές Επιτροπές. Τα προηγούμενα χρόνια η δράση γινόταν σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, όμως από φέτος εμπλέξαμε και τους δήμους που βοηθούν στην μεταφορά του υλικού που συγκεντρώνεται. Οφείλουμε δε να ευχαριστήσουμε τους δήμους του νομού που ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ευχαριστούμε τον αντιδήμαρχο Αιγιαλείας Νίκο Καραΐσκο που ενεργοποίησε όλο τον μηχανισμό για να μας συνδράμει και τον προϊστάμενο Καθαριότητας Μιχάλη Αναγνωστόπουλο΄΄.

Έχει γίνει πλέον συνείδηση…

Έκανε μάλιστα γνωστό ότι συνήθως συγκεντρώνονται 15-20 τόνοι πλαστικού, σημειώνοντας πως πλέον έχει γίνει συνείδηση στους μαθητές και τους γονείς που συμμετέχουν και κάθε χρόνο, οι ποσότητες των καπακιών είναι και περισσότερες. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρυσι δεν έγινε συγκέντρωση των ποσοτήτων καθώς ήταν λιγότερες δεδομένου ότι τα σχολεία λειτούργησαν λίγο με δια ζώσης εκπαίδευση, ωστόσο φέτος η επιστροφή είναι άκρως δυναμική, καθώς η εκτίμηση για την Αιγιάλεια είναι ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τους 5 τόνους πλαστικά καπάκια!
΄΄Η δράση βασίζεται στην προσφορά και τη διάθεση των εκπαιδευτικών (εδώ πρέπει να αναφερθώ στη συμβολή της Αθηνάς Σκανδάμη που είναι η «ψυχή» της προσπάθειας στην Αιγιάλεια), αλλά και των γονέων και βέβαια των μαθητών. Είναι δε άξιο αναφοράς ότι όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο αφοσιωμένα δείχνουν στον στόχο να συγκεντρώσουν όσο περισσότερα καπάκια γίνεται΄΄, πρόσθεσε η κ. Αντωνακοπούλου, η οποία αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία της με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Νομού Αχαΐας Ιωάννα Παπαϊωάννου. Τόνισε τέλος πως η επιτυχία του εγχειρήματος αφιερώνεται στη μνήμη της Πέννυς Σακοβέλη που λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή είχε εμπνευστεί τη δράση.

΄΄Η Δράση «Τα Ευέλικτα Καπάκια», συντονίζεται από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και ολοκληρώνεται με τη συγκέντρωση των συλλεχθέντων πωμάτων από τα σχολεία. Μέσα από την πρώτη εκτίμηση του όγκου των πωμάτων που συγκεντρώνονται αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως η ανταπόκριση και η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων είναι συγκινητική κι ελπιδοφόρα. Φέτος έχουμε μία πρωτόγνωρη ποσότητα από τα σχολεία της Αιγιάλειας. 35 μεγάλοι σάκοι συγκεντρώθηκαν από την Δ.Ε. Ακράτας κι άλλοι 52 από το Διακοπτό κι έπεται και συνέχεια. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι όλοι από την προσπάθεια΄΄, επισήμανε στo protionline.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη.

Με φορτηγά του δήμου η μεταφορά – Αύριο «ταξιδεύουν» για τη ΒΙΠΕ Πατρών

Ως προς τη διαδικασία, ερωτήθηκε από τo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος τονίζοντας πως έχουν ήδη φορτωθεί κάποιες ποσότητες ενώ σήμερα Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και μεταφορά των πωμάτων από τα φορτηγά του δήμου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου. Από εκεί την Παρασκευή θα μεταφερθούν στη ΒΙΠΕ της Πάτρας για ανακύκλωση. Σημειώνεται ότι οι ποσότητες που θα συγκεντρωθούν προέρχονται και από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Καλαβρύτων και βέβαια από όλη την Αιγιάλεια απ’ άκρη σε άκρη. ΄΄Με χαρά στηρίξαμε τη δράση «Τα ευέλικτα καπάκια» καθώς πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενέργεια που έχει διττό προσανατολισμό: Το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός οτι η κοινωνία «αγκαλιάζει» τέτοιες δράσεις κάτι που διαπιστώνουμε και με τη συλλογή πωμάτων που γίνεται σε κεντρικά σημεία στις «καρδιές της αγάπης» που έχουμε τοποθετήσει, όπου και εκεί υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση΄΄, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr