background img
banner
banner

Kρούει τον κώδωνα για την αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη

Ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Με έκπληξη και αγανάκτηση ενημερώθηκε η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που είναι προϋπόθεση έγκρισης και εκταμίευσης δόσεων προς την χώρα και αναφέρεται σε σημαντικά θέματα, τα οποία αφορούν την δικηγορία, χωρίς όμως να έχουν ενημερωθεί προς τούτο και να έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους οι Δικηγορικοί Σύλλογοι. Το θέμα αποτέλεσε το περιεχόμενο αναφοράς του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, που ούτε λίγο ούτε πολύ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για πιθανή συγχώνευση Πρωτοδικείων…

Πρόσχημα την ψηφιακή αναβάθμιση

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. επισημαίνει πως στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναφέρεται ως στόχος του η «Αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη» που θα έχει υλοποιηθεί μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2025. ΄΄Με αυτή την γενική και αόριστη διατύπωση σε συνδυασμό με την φημολογούμενη στο παρελθόν πιθανότητα συγχώνευσης Πρωτοδικείων θεωρούμε, ότι το εν λόγω σχέδιο κινείται προς αυτή την απευκταία κατεύθυνση. Αντιτιθέμεθα σε οιαδήποτε υπόνοια και ευθεία ή εκ πλαγίου πιθανότητα συγχώνευσης Πρωτοδικείων με πρόσχημα την ψηφιακή αναβάθμιση. Ασφαλώς και αυτή πρέπει να λάβει χώρα, όπως επίσης πρέπει να λάβει χώρα κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα πλην όμως τούτο δεν θα πρέπει να έχει ως παράπλευρη συνέπεια το κλείσιμο κανενός Πρωτοδικείου της χώρας.

Καμία συγχώνευση Πρωτοδικείων δεν μπορεί να επιλύσει το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής των υπαρχόντων δικαστικών κτιρίων, την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης ιδίως στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Εάν τυχόν υλοποιηθεί η συγχώνευση θα επιφέρει αντίστροφα αποτελέσματα, ήτοι ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των Πρωτοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων και αποκλεισμό των πολιτών των μικρότερων αστικών κέντρων από την πρόσβαση στο σύστημα δικαιοσύνης, καθότι στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, την οποία εξακολουθούμε να διανύουμε κάθε οικονομική επιβάρυνση είναι αποτιμητή και υπολογιστέα΄΄, επισημαίνεται στην αναφορά. Ακόμη, το Δ.Σ. του Συλλόγου σημειώνει: ΄΄Κυρίως όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει στην οικονομική εξόντωση των συναδέλφων, οι οποίοι υπάγονται στα Πρωτοδικεία, τα οποία ενδεχομένως θα συγχωνευθούν, καθότι είναι αδιανόητο και ανέφικτο να ασκούν δικηγορία σε τόπο, όπου δεν θα υπάρχει Πρωτοδικείο και να αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα, ώστε να ασκούν το λειτούργημά τους΄΄.

Δεν ενημερώθηκαν να λάβουν μέρος στη διαβούλευση

Σημειώνει ακόμη πως αναφέρεται ότι έχουν ενημερωθεί οι σχετικοί φορείς μεταξύ των οποίων η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πλην όμως τονίζει πως ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αιγίου, ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομελείας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν έλαβε ποτέ γνώση του Σχεδίου, ώστε να εκθέσει τις απόψεις του και ως εκ τούτου σημειώνει πως τίθεται μείζον θέμα αναφορικά και με την ίδια την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.
Όπως αναφέρει, ΄΄σε κάθε δε περίπτωση οι δικηγόροι, πολύ πριν την θέσπιση του θεσμού της διαμεσολάβησης και δη της Υ.Α.Σ. επιχειρούσαμε πάντοτε και άτυπα την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης των αντιδίκων μερών, πολλές φορές με επιτυχία και εις βάρος των εισοδημάτων μας από την αποκλιμάκωση των αντιδικιών. Η σκληρή δε οικονομική συγκυρία, η οποία πλήττει μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, αποτελεί τροχοπέδη για την επιβολή επιπροσθέτων εξόδων, όπως είναι η αμοιβή του διαμεσολαβητή. Για τους ανωτέρω λόγους αντιτιθέμεθα κάθετα και στην διαφαινόμενη επέκταση της διαμεσολάβησης σε διοικητικές και ποινικές διαδικασίες.

Θεωρούμε, ότι οι ανωτέρω διαδικασίες είναι απαράδεκτες, καθόσον συνιστά προσβολή για τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να συντάσσονται Σχέδια Δράσης, τα οποία αφορούν το Δικηγορικό Σώμα ερήμην του΄΄.

Ζητά να καταργηθεί η Υ.Α.Σ.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου ζητά, ενόψει της επανεκτίμησης του θεσμού της διαμεσολάβησης τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, όπως προβλέπεται από το άρθρο 44 του ν.4640/2019, να καταργηθεί η Υ.Α.Σ., η οποία αποτελεί βάσανο τόσο για τους δικηγόρους όσο και για τους πολίτες, συνιστά κώλυμα πρόσβασης στην δικαιοσύνη, δεν εφαρμόζεται κατ’ αυτόν τον υποχρεωτικό τρόπο σε κανένα κράτος της Ευρώπης και σε ποσοστό άνω του 90% δεν επιφέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απαιτεί δε να παρασχεθούν ρητές και σαφείς διαβεβαιώσεις, με τις οποίες η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη δεν θα συνεπάγεται την συγχώνευση Πρωτοδικείων, η οποία θα αναγκάσει χιλιάδες δικηγόρους να κλείσουν τα γραφεία τους και να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, αφ’ ής στιγμής που ο φυσικός χώρος δράσης τους θα πάψει να υφίσταται. Τέλος, ζητά από την Ολομέλεια, η οποία ήταν απούσα λόγω έλλειψης ενημέρωσης στην διάρκεια της εκπόνησης υπομνήματος του Δικηγορικού Σώματος να διατυπώσει τις θέσεις της και να αποσταλούν άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ουσιαστικά το Δικηγορικό Σώμα ήταν απόν από την όποια διαβούλευση και διαδικασία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr