background img
banner
banner

«Σκυτάλη» στα εσωτερικά δίκτυα Τέμενης, Διγελιωτίκων και Βαλιμιτίκων

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τη «σκυτάλη» από το εν εξελίξει έργο «Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης Λυμάτων Παραλιακών Οικισμών Αιγιαλείας» στα εσωτερικά δίκτυα άλλων τριών παραλιακών κοινοτήτων επιχειρεί να δώσει η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, υποβάλλοντας πρόταση χρηματοδότησης, στα πλαίσια της πρόσκλησης για την «Πράσινη Μετάβαση» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για τις κοινότητες Τέμενη, Διγελιώτικα και Βαλιμίτικα, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει τα 5.140.100 ευρώ.

Στην τελευταία συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ έλαβε ομόφωνη απόφαση ώστε να υποβληθεί η πρόταση για την ένταξη της πράξης με τίτλο: «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών Τ.Κ. Τέμενης, Διγελιωτίκων, Βαλιμιτίκων Δήμου Αιγιαλείας», στα πλαίσια της Πρόσκλησης «ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 1 “ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ”», στον άξονα προτεραιότητας 1.4 «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποδοχή των όρων συμμετοχής στο Πρόγραμμα και έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης.

΄΄Με την πρόσκληση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, προβλέπεται η χρηματοδότηση πράξεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών στόχων της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας καθώς και στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, στα πλαίσια της ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην εναρμόνιση της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας με τις απαιτήσεις Ευρωπαϊκών Οδηγιών που αφορούν την λειτουργία της αποχέτευσης΄΄, σημείωσε στο protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος.

Επιλέξιμες οι δαπάνες για έργα μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των προτάσεων που καθίστανται επιλέξιμες στην εν λόγω πρόσκληση, συμπεριλαμβάνεται και η δράση υλοποίησης έργων υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, στην οποία δύναται να ενταχθούν και έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Δ΄ Προτεραιότητας, δηλαδή σε οικισμούς με πληθυσμό αιχμής έως 2.000 ισοδύναμους κατοίκους, όπως είναι η Τέμενη, τα Διγελιώτικα και τα Βαλιμίτικα. Έτσι, κρίθηκε σκόπιμη και απαραίτητη η υποβολή πρότασης για την ένταξη της πράξης με τίτλο: «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών Τ.Κ. Τέμενης, Διγελιωτίκων, Βαλιμιτίκων Δήμου Αιγιαλείας» για την χρηματοδότηση της πράξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα η δράση ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών λυμάτων αφορά σε Οικισμούς Δ΄ Προτεραιότητας που η συλλογή και η προσαγωγή των λυμάτων τους προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένη και λειτουργούσα ΕΕΛ, σε συμμόρφωση με την εν ισχύ ΑΕΠΟ της, η οποία μπορεί να παραλάβει το εισερχόμενο αυτό φορτίο βάσει της κατασκευασμένης δυναμικότητας οργανικού φορτίου που διαθέτει, με την περιοχή να πληροί κι αυτή την προϋπόθεση.

Δύο υποέργα περιλαμβάνει η πρόταση

Η πρόταση της Δ.Ε.Υ.Α. Αιγιαλείας περιλαμβάνει δύο υποέργα με τίτλους: το πρώτο αφορά τα «Εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης λυμάτων παραλιακών Τ.Κ. Τέμενης, Διγελιωτίκων, Βαλιμιτίκων Δήμου Αιγιαλείας», προϋπολογισμού 5.000.000€ (χωρίς ΦΠΑ). Η Δ.Ε.Υ.Α Αιγιαλείας έχει προβεί στην εκπόνηση της μελέτης. Στόχος του έργου είναι η πλήρης αντιμετώπιση των προβλημάτων του δικτύου αποχέτευσης των παραλιακών τιμημάτων του Δήμου Αιγιαλείας και η αντιμετώπιση του οξυμένου σήμερα προβλήματος ρύπανσης του θαλάσσιου και υπεδάφιου περιβάλλοντος από την έλλειψη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου. Τα λύματα της περιοχής θα συλλέγονται από τους οικισμούς σε συλλεκτήριο αγωγό, ο οποίος έχει κατασκευαστεί κατά μήκος της οδού Παυσανίου παράλληλα και ανάντη των γραμμών του ΟΣΕ και στη συνέχεια θα οδηγούνται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αιγιαλείας. Για τα τμήματα των οικισμών που βρίσκονται κατάντη του συλλεκτηρίου, τα λύματα θα συλλέγονται σε αντλιοστάσια μέσω βαρυτικών αγωγών και στη συνέχεια οδηγούνται στον συλλεκτήριο με καταθλιπτικούς αγωγούς

Το δεύτερο υποέργο αφορά την «Αρχαιολογική επίβλεψη και έρευνες-εργασίες», προϋπολογισμού 136.500,00€ (πλέον ΦΠΑ 3.600€). Σύμφωνα με έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απαιτείται η δημιουργία αυτοτελούς υποέργου αρχαιολογικών ερευνών και συνακόλουθων εργασιών.
Σύμφωνα με τους όρους του Προγράμματος και της ήδη εκπονηθείσας μελέτης, η Δ.Ε.Υ.Α Αιγιαλείας έχει προϋπολογίσει την συνολική δαπάνη για την υλοποίηση της ανωτέρω πράξης, στο ποσό των 5.136.500€ (χωρίς ΦΠΑ) και 5.140.100€ (με ΦΠΑ 3.600€).

Ώριμες μελέτες για περισσότερες εντάξεις

΄΄Ενώ το μεγάλο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη, ταυτόχρονα προχωράμε την ένταξη κι άλλων περιοχών όπως ήδη έχουμε προγραμματίσει. Η ΔΕΥΑΑ διαθέτει ώριμες μελέτες και στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανάπτυξη των κοινοτήτων. Σκοπός μας είναι, στις επόμενες φάσεις κι εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα να συνεχίσουμε με τους οικισμούς που είναι πάνω από τους παραλιακούς΄΄, κατέληξε ο κ. Ντίνος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr