background img
banner
banner

Στήριξη του εισοδήματος αλλά επ’ ουδενί αναπλήρωση η ενίσχυση για τη σταφίδα

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Η Π.Ε.Σ.

Βοήθεια για τον σταφιδοπαραγωγό θα αποτελέσει το μέτρο στήριξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά την ενίσχυση με 54,7 ευρώ ανά στρέμμα, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί τα δύο αιτήματα που είχαν θέσει οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, που ζητούσαν λίγο κάτω από τα τριπλάσια και βέβαια απορρόφηση των αδιάθετων αποθεμάτων σταφίδας που δημιούργησαν οι συνθήκες covid.

Από πλευράς Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών εκφράζονται φόβοι πως θα πιεστούν κι άλλο οι τιμές παρά τις ενισχύσεις καθώς η τιμή που δίδεται στον παραγωγό δεν λαμβάνεται υπόψη στην αγορά και βέβαια ξεκαθαρίζεται πως το προϊόν θα έχει μέλλον μόνο εάν γίνει η απορρόφηση σύμφωνα με τους όρους που είχε αποφασίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

4,7 εκ. ευρώ  σε 5.909 παραγωγούς

Οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ενέκριναν μέτρο στήριξης που αφορά στην ενίσχυση των παραγωγών κορινθιακής σταφίδας προκειμένου να αναπληρωθεί η απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το ποσό των 4,7 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε θα δοθεί, μέσω de minimis, σε 5.909 παραγωγούς που βρίσκονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και καλλιεργούν 85.823 στρέμματα κορινθιακής σταφίδας. Το ποσό που αναλογεί ανά στρέμμα είναι 54,7 ευρώ. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως ΄΄με το μέτρο αυτό δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας΄΄.

Σωτηρόπουλος: ‘’Το αίτημά μας ήταν της τάξεως των 150 ευρώ το στρέμμα’’

΄΄Πραγματοποιήθηκε το ένα εκ των δύο αιτημάτων των συλλαλητηρίων των παραγωγών αλλά δυστυχώς, ήταν πολύ κατώτερο των προσδοκιών, καθώς το εισόδημά τους που έχει απολεσθεί, είναι πολύ υψηλότερο από την ενίσχυση ανά στρέμμα, η οποία έχει ήδη δοθεί η οποία ανέρχεται σε 54,70 ανά στρέμμα, ενώ το αίτημά μας ήταν της τάξεως των 150 ευρώ το στρέμμα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η απώλεια του εισοδήματος του εκάστοτε παραγωγού. Η καθυστερημένη αντίδραση της πολιτείας και του υπουργείου, στα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών ήταν και είναι χαρακτηριστική. Το αίτημα που υποστηρίχτηκε σε όλα τα συλλυπητήρια που πραγματοποιήθηκαν (του Αιγίου, του Συντάγματος, της Καλαμάτας κ.λπ.) ήταν συγκεντρωμένο και είχε διπλό σκοπό: Την άμεση απορρόφηση του αποθέματος που φέτος για πρώτη φορά πήρε τέτοια τροπή ένεκα της πανδημίας και φυσικά, την πλήρη ενίσχυση της τσέπης του “κόσμου της σταφίδας” και των παραγωγών της υπαίθρου΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωση Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Σημείωσε δε πως ΄΄αυτή η ενίσχυση δεν θα ήταν απαραίτητη εάν το κράτος και η πολιτεία είχαν αντιδράσει σύμφωνα με την πρόταση όλων των συνεταιριστικών οργανώσεων της Πελοποννήσου. Δηλαδή, να μπορούσε να ικανοποιηθεί το δεύτερο σκέλος του αιτήματος των παραγωγών του προϊόντος που για πρώτη φορά δημιουργήθηκε. Να είχε γίνει η απορρόφηση εγκαίρως, πριν την έναρξη της νέας περιόδου. Μάλιστα, να σας υπενθυμίσω ότι τα “συντεχνιακά συμφέροντα” είχαν πλησιάσει τον προηγούμενο υπουργό, προκειμένου να τον αποπροσανατολίσουν, λέγοντάς του “αφήστε να δούμε τις τελικές ποσότητες πρώτα”, παρασύροντάς τον να μην κάνει απολύτως τίποτα. Αν τότε, είχε απορροφηθεί η πλεονάζουσα ποσότητα, το απόθεμα δηλαδή, σήμερα δεν θα χρειαζόταν η πολιτεία να δώσει μια τόσο μικρή ενίσχυση η οποία δεν τον καλύπτει επ’ ουδενί. Αν είχε συμβεί αυτό η τιμή θα ήταν πολύ υψηλότερη και θα είχαμε τουλάχιστον την προπέρσινη τιμή για το προϊόν΄΄.

‘’Οι τιμές είχαν “κατρακυλήσει” όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει’’

Είναι γεγονός ότι η πολιτεία αντέδρασε πάρα πολύ καθυστερημένα με την απόφαση που πήρε στις 16 Δεκεμβρίου του ‘21 δια στόματος του ίδιου του υπουργού, ότι πλέον είναι αναγκαία η απορρόφηση. Όμως αυτό, δεν μπορούσε πλέον να κάνει “διορθωτικές κινήσεις” στην αγορά. ΄΄Η ζημιά είχε γίνει ήδη. Οι τιμές είχαν “κατρακυλήσει” όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει. Είχαμε στείλει ήδη επιστολές για το επικείμενο πλήγμα στην αγορά΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης, δίνοντας και μία άλλη παράμετρο: ΄΄Επί της ουσίας, η τιμή που δίδεται στον παραγωγό, ουδόλως λαμβάνεται υπόψη στην αγορά και σίγουρα, φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μπορεί να συνεχιστεί η πίεση του “κατεβάστε πιο πολύ τις τιμές” παρ’ όλο που λαμβάνονται οι ενισχύσεις. Η τιμή που “κερδίζεται” στο ράφι της λιανικής πώλησης ήταν εκείνη που θα την “βρίσκαμε μπροστά μας” σε τέσσερις μήνες. Αν λοιπόν, δεν ολοκληρωθεί άμεσα η απορρόφηση του προϊόντος επί συνόλου, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει ο προηγούμενος υπουργός στις 21 Δεκεμβρίου, σε τέσσερις μήνες ο παραγωγός θα είναι στην πιο δεινή θέση της ιστορίας του, με τις τιμές να έχουν καταρρεύσει περαιτέρω. Για ακόμα μια χρονιά χτυπάμε έγκαιρα τον “κώδωνα του κινδύνου”. Η πολιτεία πρέπει να αντιδράσει άμεσα και επισταμένως, φέτος δεν θα δικαιολογείται κανείς να λέει ότι “δεν ήξερα” ή να αγνοεί τις εξελίξεις των πραγμάτων. Όλοι γνωρίζουν το τι ακριβώς θα συμβεί αν δεν απορροφηθεί το απόθεμα, διαδικασία που έχει ξεκινήσει ωστόσο προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς. Πρέπει να προωθηθεί σύμφωνα με τους όρους που είχε αποφασίσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Αν δεν γίνει αυτό, δεν βλέπω να υπάρχει “επιστροφή”. Μην ξεχνάτε ότι σε τέσσερις μήνες από τώρα, ο τρύγος θα βρίσκεται στην κορύφωσή του΄΄.

Στα ενενήντα λεπτά η σταφίδα

Αναφορικά με την τιμή του προϊόντος, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: ΄΄Η τιμή αυτή τη στιγμή που δίδεται από την Π.Ε.Σ. στον παραγωγό, είναι στα ενενήντα λεπτά (0,90 ευρώ) που είναι και η συμπληρωματική τιμή για την τρέχουσα εβδομάδα. Ως συνεταιριστικής βάσης οργάνωση, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δεσμευόμαστε πως με ό,τι εξασφαλίσουμε από την αγορά, θα στηρίξουμε τον ντόπιο σταφιδοπαραγωγό. Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε κάτι συγκεκριμένο, όμως υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε το ιδανικότερο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr