background img
banner
banner

Το προσχέδιο για την επανάχρηση της πρώην Χαρτοποιΐας

Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η υλοποίηση του «ονείρου» της επανάχρησης των βασικών κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, που θα δημιουργήσει τεράστια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή. Η Οικονομική Επιτροπή του δήμου παρέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την προμελέτη που αφορά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, ανοίγοντας τον… δρόμο για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης της κύριας μελέτης που θα… οδηγήσει στην εκτέλεση του μεγαλόπνοου έργου.

Την προμελέτη εκπόνησε για λογαριασμό του δήμου η εταιρεία «Ήλιδα Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» και περιλαμβάνει αρχικτεκτονική, στατική μελέτη καθώς και μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ενώ η παραλαβή της έγινε με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.Η προμελέτη αφορά στην αποκατάσταση – ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των κτιρίων του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας Αιγίου, µε χρήσεις υπηρεσιών του δήµου, πολιτισµού και αναψυχής. Με την προτεινόµενη πράξη, προβλέπεται η αποκατάσταση – ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των υφιστάµενων πρώην βιοµηχανικών κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους, που αναπτύσσονται επί συνολικής επιφανείας 7.320,99 µ2, η οποία, ως γνωστόν, έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήµου, κατόπιν δωρεάς (επιστροφής) από το Α.Τ.Ε.Ι. το 2018.

Τα κτίρια που προβλέπεται να αξιοποιηθούν

Τα κτίρια που πρόκειται να αποκατασταθούν, βρίσκονται σε επαφή με τα κτίρια του Α.Τ.Ε.Ι. (Πανεπιστήμιο) Πάτρας τα οποία – ως γνωστόν – λειτουργούν σε αποκατεστημένο κτίριο της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου) και αναπτύσσονται σε έκταση γηπέδου επιφάνειας 7.320,99 μ2. Η συνολική επιφάνεια των πρώην βιοµηχανικών κτιρίων, που αποκαθίστανται και επαναλειτουργούν µε νέες χρήσεις, υπολογίζεται σε 4.040,96 µ2 και περιλαµβάνει: Το κτίριο επιφανείας 1.211,72 µ2 (πρώην κτίριο Λεβητοστασίων, έτος κατασκευής 1925 &1940), το κτίριο επιφανείας 521,30 µ2 (πρώην κτίριο Συνεργείων – Μηχανουργείο -Ξυλουργείο- Χυτήριο – έτος κατασκευής 1925) και το κτίριο επιφανείας 2.307,94 µ2 (πρώην κτίριο Κοπτικών Μηχανών & Καλανδρών έτος κατασκευής 1925 & 1930). Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στον κεντρικό ανατολικό χώρο της πρώην βιοµηχανίας, εξασφαλίζουν άµεση πρόσβαση από την παραλιακή οδό Ψαρρών και µπορούν να αποτελέσουν µια ολοκληρωµένη και λειτουργική ενότητα αλληλοεξαρτώµενων χρήσεων πολιτισµού – υπηρεσιών – αναψυχής, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Αιγίου.

΄΄Το προτεινόµενο έργο περιλαµβάνει την αποκατάσταση-ανάδειξη και επανάχρηση της βασικής ενότητας κτιρίων της Χαρτοποιίας Αιγίου, που αποτελούν χαρακτηριστικά βιοµηχανικά κτίρια εµβληµατικής σηµασίας για την φυσιογνωµία και την ιστορία της πόλης΄΄, αναφέρει στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος που επί τον ημερών του στην ίδια θέση κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής είχε ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής φακέλου χρηματοδότησης για την αρχική μελέτη η οποία πλέον παραδόθηκε.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης για την εξασφάλιση κονδυλίων

΄΄Μετά από πολύ αγώνα, παραδόθηκε η μελέτη αυτή και είμαστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά της αναδόχου εταιρείας. Από εκεί και πέρα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την ανάθεση της οριστικής μελέτης κι ελπίζουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες. Σαφώς και μας προβληματίζει το γεγονός ότι θα χρειαστούν κι άλλα κονδύλια για την οριστική μελέτη για την αποκατάσταση των κτιρίων. Δηλαδή χρήματα πέραν των 4 εκατ. ευρώ, οπότε ίσως αναζητήσουμε χρηματοδότηση σε άλλο πρόγραμμα είτε με «γέφυρα». Για το θέμα αυτό βρισκόμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το συζητήσαμε και με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη πριν λίγες μέρες και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσει΄΄, τόνισε ο κ. Χριστόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε: ΄΄Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να πάρει ξανά ζωή ο σημαντικός αυτός χώρος που αποτελεί το κυριότερο ίσως περιουσιακό στοιχείο του δήμου και βρίσκεται μπροστά στον παραλιακό χώρο, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία τόσο στην λιμενική ζώνη όσο και στην ευρύτερη περιοχή΄΄.

Η χρήση των κτιρίων και πώς θα διαμορφωθούν

Συγκεκριµένα προβλέπεται η αποκατάσταση των εξής κτιρίων:

1. Κτίριο (πρώην κτίριο Λεβητοστασίων: Προβλέπεται να γίνει εκθεσιακός χώρος ιστορίας της Χαρτοποιίας, χώρος συνεδριάσεων Δηµοτικού Συµβουλίου και επιτροπών του δήµου, µε επιπλέον βοηθητικούς χώρους, Γραφειακοί Χώροι που εξυπηρετούν τον χώρο συνεδριάσεων Δηµοτικού Συµβουλίου και των επιτροπών του δήµου καθώς και τον Εκθεσιακό Χώρο. Η λειτουργία του κτιρίου θα ασκείται από τον δήµο και τους αντίστοιχους φορείς του.

2. Κτίριο (πρώην κτίριο Συνεργείων – Μηχανουργείο-Ξυλουργείο-Χυτήριο): Προβλέπεται να γίνει Πολυχώρος αναψυχής & εστίασης που θα λειτουργεί µε µίσθωση σε ιδιώτη.

3. Κτίριο (πρώην κτίριο Κοπτικών Μηχανών & Καλανδρών): Πρόκειται να γίνουν πολυχώρος πολιτισµού-άσκησης & εκπαίδευσης, Κοινόχρηστοι χώροι & έκθ. µηχ/των Χώρος Υπηρεσιών (Αρχεία) του Δήµου, Χώροι αναψυχής, επιφάνειας, Λοιποί Χώροι (Διοίκηση, Η-Μ, κυκλοφορία). Η λειτουργία του κτιρίου θα ασκείται από τον Δήµο και τις Υπηρεσίες του πλην των χώρων αναψυχής που θα λειτουργούν µε µίσθωση σε ιδιώτη.

Με την αποκατάσταση των τριών αυτών κτιρίων, διαμορφώνεται και ο περιβάλλων χώρος τους, επιφάνειας 3.280,03 μ2, στον οποίο περιλαμβάνεται: – το κτίσμα του θυρωρείου επιφάνειας το οποίο είναι ενσωματωμένο στην λιθόκτιστη περιτοίχιση του γηπέδου και- το κτίσμα των εργαλείων-ηλεκτροσυγκόλησης – και wc εργατών. Τα λοιπά κτίσματα αποθήκη και υπόστεγα, κατεδαφίζονται.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr