background img
banner
banner

Τριήμερη “πανδαισία” στον Παλαιό Σταθμό ΟΣΕ στο Κράθιο

ΤΟ ‘‘8ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ’’ ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Ένας από τους 11 ¨σταθμούς – στάσεις¨ για το ¨8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου¨ ήταν και η Ακράτα, το προηγούμενο τριήμερο που πέρασε. Το… ραντεβού με το ευρύ κοινό που λατρεύει τα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ και τις εναλλακτικές ευρωπαϊκές ταινίες, δόθηκε στον Παλαιό Σταθμό ΟΣΕ στο χωριό του Κραθίου από τις 15 έως τις 17 Απριλίου παρουσιάζοντας ένα εκλεκτικό πρόγραμμα με ταινίες από όλο τον κόσμο, αφιερώματα αλλά και “Ντοκιμαντέρ για όλους”.

6 ντοκιμαντέρ και 2 ενδιαφέρουσες ταινίες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η όλη επιχείρηση. Το τριήμερο πρόγραμμα προβολών ταινιών, διεξήχθη στην αίθουσα του Παλαιού Σταθμού του ΟΣΕ στο Κράθιο. Η αρχή έγινε την Παρασκευή 15 και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 17 Απριλίου.

Παρουσιάστηκε ένα εκλεκτικό πρόγραμμα της έβδομης τέχνης, που περιλάμβανε έργα από διάφορες χώρες, αφιερώματα και εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Στο πρόγραμμα προβολών παρουσιάστηκαν συνολικά οκτώ έργα (από Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα) ενώ αίσθηση έκαναν τα ντοκιμαντέρ – αφιερώματα “Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής” αλλά και “Ο εφιάλτης των Σαμάνων” της Natalie Halla, η οποία ήταν και επίσημη προσκεκλημένη στη φετινή διοργάνωση στην Καλαμάτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Φεστιβάλ Πελοποννήσου προσέφερε “Ντοκιμαντέρ για Όλους”, δηλαδή έναν θεσμό που επιτρέπει παρακολούθηση σε άτομα με προβλήματα ακοής και οράσεως, καθώς και στα παιδιά με νοητική καθυστέρηση, να έχουν πρόσβαση μέσω της μεταγλώττισης και ακουστικής περιγραφής. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που διεξήχθησαν οι προβολές των έργων, το ανώτατο όριο ήταν 25 άτομα και αυτό λόγω των… υγειονομικών μέτρων που ισχύουν ακόμα σε κλειστούς χώρους.

Ποια ήταν τα ντοκιμαντέρ και τα έργα που παρουσιάστηκαν

Οι ταινίες που προβλήθηκαν στο τριήμερο αφιέρωμα, ήταν η “Ακριβή συντήρηση – Έργα και Ημέρες του Ντάνι Κάραβαν” του Barak Heymann, το “Ultraviolette” του Robin Hunzinger, το “Μέσα από το Τζάμι – Τρεις Πράξεις” του Χρήστου Μπάρμπα, το “Κάλεσμα του Κονγκό” του Stephan Hilpert, η ταινία “Οδόφραγμα” του David Klammer, ο “Εφιάλτης των Σαμάνων” της Natalie Halla (Αυστριακής παραγωγής) και τέλος οι ταινίες “Γκαμπριέλ: Η Γερμανίδα με το ποδήλατο” του Δομήνικου Ιγνατιάδη και “80.00 Σνίτσελ” της Hannah Schweier. Όλες οι προβολές είχαν δωρεάν είσοδο και ήταν προσφορά από το “Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας” το οποίο επιμελήθηκε το τριήμερο φεστιβάλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η συνολική χρηματοδότηση ήταν του Υπουργείου Πολιτισμού με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Inter Action Art. Την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση είχε η Τζίνα Πετροπούλου, ενώ μεγάλη συμβολή στην δράση υπήρξε από τον Σύλλογο Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας και την “ΚοινΣΕπ Ευτοπία”. Τοπικός υπεύθυνος του φεστιβάλ ήταν ο αρχιμουσικός και μόνιμος κάτοικος Ανατολικής Αιγιάλειας, Λούκα Μελής.

Μελής: «Προσφέρω όσα μπορώ σε αυτούς που απλά αγαπούν το ίδιο πράγμα με εμένα»

Ερωτώμενος ο υπεύθυνος σε τοπικό επίπεδο της όλης δράσης Λούκα Μελής, ανέφερε στο protionline.gr για το επιτυχημένο από κάθε άποψη τριήμερο που πέρασε: «Προσωπικά, ευθυγραμμίζομαι απόλυτα με αυτό που είχε πει κάποτε ο μέγιστος Χατζηδάκις, που όταν κλήθηκε να σχολιάσει κάποτε την ατάκα της Μελίνας Μερκούρη “Μάνο, γιατί τα κάναμε όλα αυτά που κάναμε;” Απάντησε… “Για εμάς και τους φίλους μας!”. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι το ιδιαίτερο, είμαι απλά ένας στρατιώτης της Τέχνης που εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Προσφέρω όσα μπορώ σε αυτούς που απλά αγαπούν το ίδιο πράγμα με εμένα. Δεν έχει καμία σημασία ποιοι είναι “μπροστά” στις όμορφες δράσεις που αφορούν την Τέχνη, το απώτερο νόημα είναι οι άνθρωποι να επενδύουν κόπο και χρόνο, προκειμένου να κάνουν κάτι σημαντικό για τους εαυτούς τους και τους “φίλους” τους, δίχως να προσπαθεί να φανεί ο ίδιος. Φίλος, είναι εκείνος που αγαπά τις ίδιες ιδέες με εμένα, που συμπορεύεται και στρατεύεται με την “πίστη” του φιλικά προσκείμενου με όσα πρεσβεύεις και ακολουθείς» ανέφερε στην “Π” ο Λούκα Μελής, το “πρώτο βιολί” της κινηματογραφικής δράσης που έλαβε χώρα το τριήμερο που πέρασε, στην περιοχή. Να σημειωθεί δε, ότι την Παρασκευή 15 του μήνα, στην τελετή έναρξης παραβρέθηκε στον χώρο και ο σκηνοθέτης Χρήστο Μπάρμπα, όπου παρουσίασε την ταινία του “Μέσα από το Τζάμι – Τρεις Πράξεις”.

Να σημειωθεί ότι, στις προβολές παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας, ο πρόεδρος της κοινότητας Ακράτας, η πρόεδρος του Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου, καθώς και αρκετός κόσμος, εκπρόσωποι της πολιτιστικής, πολιτικής και εκπαιδευτικής κοινότητα του δήμου Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr