background img
banner
banner

Για εξήντα συναπτά έτη το «απάνεμο λιμάνι» των κατοίκων του Συνοικισμού | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΟΡΟΣ ΑΝΝΗΣ

Ήταν ακριβώς πριν από εξήντα χρόνια όταν εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης. Από τότε, αλλά και προτού ακόμη αποκτήσει τη σημερινή μορφή του, αποτελεί για τους κατοίκους του Συνοικισμού, το σημείο λατρείας προς τον Θεό, «κλειδώνοντας» στους άγιους τοίχους του, από τον πόνο, την αγωνία και τις πίκρες του ξεριζωμού των πρώτων κατοίκων του οικισμού, ως τις εορτές, τις τελετές, τη δημιουργία, την ελπίδα, παραμένοντας πάντα ένα αναλλοίωτο «φως στις ψυχές» των ενοριτών του.

Κάπως έτσι, η ενορία του Συνοικισμού εόρτασε με την πρέπουσα λαμπρότητα τη Σύλληψη της Αγίας Άννης, την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τίμησε τους ανθρώπους που προσέφεραν επί σειρά ετών στον ναό, κληρικούς και λαϊκούς, με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα.
Το απόγευμα της Πέμπτης τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας. Το πρωί της Παρασκευής εψάλη Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία ιερούργησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, πλαισιωμένος από πολλούς ιερείς. Μεταξύ των πιστών ήταν και μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αιγίου, που με μεγάλη προσήλωση παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, αλλά και τον λόγο του Πρωτοσύγκελου, που ακολούθησε.

Το «λίπασμα» της καλλιέργειας της ύπαρξής μας

Ο π. Ιωακείμ, μετέφερε τις πατρικές ευχές και τα «χρόνια πολλά» του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου, κατά την ομιλία του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αξία της πίστης και της υπομονής. Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε, ΄΄το «δόξασι ο Θεός» που θα πει ένας πονεμένος άνθρωπος, υπερβαίνει κατά πολύ τα εκατοντάδες κομποσκοίνια και τις μετάνοιες ενός μοναχού που έχει την ελευθερία της υγείας του.

Η υπομονή και η αποδοχή που θα δείξουμε στη δύσκολη κατάσταση, στο τέλος θα αποδειχθεί το λίπασμα καλλιέργειας της ύπαρξής μας, ώστε να φανερωθεί ο Χριστός, χρίζοντας με φως και χαρά τη ζωή μας. Δεν είναι απαραίτητο να εξαφανιστούν τα προβλήματά μας αλλά όταν έρθει το έλεός Του θα νιώσουμε την αγάπη του Θεού και τότε τα πάντα θα γίνουν με τη χαρά του Αγίου Πνεύματος΄΄. Αφού ευχήθηκε «καλή πρόοδο στα παιδιά», είπε: ΄΄Τώρα που είσαστε στο σχολείο, μπορεί να κοπιάζετε, να θυσιάζετε κάποιες ώρες από τα παιχνίδια και τον ελεύθερο χρόνο σας, όμως να ξέρετε ότι με τον κόπο και τη θυσία θεμελιώνετε τη ζωή σας σε στέρεες βάσεις. Κι αργότερα όλα αυτά τα πνευματικά εφόδια που λαμβάνετε από τους καθηγητές σας, γίνονται τα μικρά πετραδάκια που φτιάχνουν το οικοδόμημα της ζωής σας. Όταν βγείτε στην κοινωνία, όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίσετε θα έχετε αυτά τα εφόδια και τον Χριστό μας κοντά σας και θα τα ξεπερνάτε΄΄. Καταλήγοντας ευχήθηκε η χάρις και η ευλογία της Αγίας Άννης να σκεπάζει τον καθένα, ενώ αναφερόμενος στην εκκλησία της Αγ. Άννης, είπε πως ΄΄είναι ο Ιερός Ναός που χτίστηκε και θεμελιώθηκε με τον κόπο και τα αίματα των προσφύγων΄΄.

Τιμή στους εκκλησιαστικούς συμβούλους

Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Αγαθόνικος Τσάκαλος, αναφέρθηκε στη διπλή γιορτή, δηλαδή τη Σύλληψη της Αγίας και Θεοπρομήτορος Άννης αλλά και το σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός, την επέτειο των 60 χρόνων από τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, κάνοντας λόγο για ημερομηνίες ορόσημο για την ενορία. ΄΄Ο ναός μας σήμερα έχει τα γενέθλιά του. Πριν εγκαινιαστεί ένας ναός είναι απλώς ένα κτίσμα. Μετά καθιερώνεται, παίρνει όνομα, καθαγιάζεται με Άγιο Μύρο, με τα λείψανα των αγίων μαρτύρων που τίθενται στην Αγία Τράπεζα, γίνεται οίκος, κατοικητήριο Θεού΄΄, ανέφερε μεταξύ άλλων. Προσθέτοντας: ΄΄Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των προκατόχων ιερέων μας αλλά και όλων των κτητόρων, των ιερών συμβούλων και των ενοριτών του ναού που μόχθησαν, κουράστηκαν, αγωνίστηκαν για να έχουμε αυτό τον περικαλλέστατο ναό και να τελούμε τις Θείες Λειτουργίες και τα Ιερά Μυστήρια μέσα σε αυτόν΄΄.

Μέσα σε αυτή τη γιορτινή ατμόσφαιρα, ο ιερέας τίμησε και επαίνεσε τους συνεργάτες του, εκκλησιαστικούς επιτρόπους. Τους ανθρώπους που, εικοσιένα έτη που διακονεί στην εν λόγω ενορία, είναι μαζί του και έχουν σηκώσει το βάρος των ευθυνών για να εκτελεστεί το ενοριακό έργο. ΄΄Ανέχτηκαν μαζί μου δοκιμασίες και στενοχώριες και θέλω να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες μου, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μου προς αυτά τα άτομα που μαζί μου πορεύονται όλα αυτά τα χρόνια, με ενδιαφέρον, αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τους ενορίτες μας΄΄, τόνισε. Βαθιά συγκινημένος, εκ μέρους της ενορίας, προσέφερε μία αναμνηστική πλακέτα, ώστε να θυμούνται το έργο που πρόσφεραν στον ναό όλα αυτά τα χρόνια. Τις απονομές έκαναν ο Πρωτοσύγκελος, ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Νίκος Καραΐσκος και ο ίδιος ο εφημέριος, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον άλλο εφημέριο του ναού, π. Δημήτριο Κουτρουλή.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στο ενοριακό κέντρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, παρουσία του Πρωτοσύγκελου, του αντιδημάρχου κ. Καραΐσκου καθώς και πλήθους κόσμου. Ο πατήρ Ιωακείμ αναφέρθηκε στο πρόσωπο του πατρός Αγαθονίκου, λέγοντας πως αυτά τα 21 χρόνια έχει προσφέρει πλούσιο έργο στην ενορία του, ενώ μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατάφερε με τους συνεργάτες του, να επιτύχει την ανέγερση του ενοριακού κέντρου. Είπε πως συνδέθηκε μαζί του για πρώτη φορά στα Ιωάννινα όταν τον επισκέφθηκε στη Μονή που διακονούσε και ο Θεός ήθελε να συναντηθούν κι εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Τέλος, του ευχήθηκε να συνεχίσει το δημιουργικό ποιμαντικό του έργο, με σκοπό την πνευματική πρόοδο του ποιμνίου του, στην ιστορική αυτή ενορία.

Η ιστορία του ναού και η συμβολή των προσφύγων

Στη συνέχεια η Βυζαντινή Χορωδία, υπό τον Χοράρχη Φώτιο Θεοδωρακόπουλο, απέδωσε εκκλησιαστικούς ύμνους. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Καφούσιας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης, καθηλώνοντας το ακροατήριο, παρομοιάζοντας τον ναό σαν «απάνεμο και ακύμαντο λιμάνι που προσφέρει ασφάλεια στις ταραγμένες ψυχές και σώζει από την τρικυμία όσους προστρέχουν σε αυτό». ΄΄Πώς θα ήταν δυνατόν, ο λαός της προσφυγιάς που εγκαταστάθηκε στον Συνοικισμό το 1922, να μην αναζητήσει και να μην αγωνιστεί για τη δημιουργία του δικού του «λιμανιού της ψυχής»;. Ήταν τόσο έντονη η θρησκευτική πίστη των προσφύγων που πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τον ξεριζωμό τους από τα πάτρια εδάφη, αντί να ενδιαφερθούν για την προσωπική τους σωτηρία και τα απαραίτητα είδη για την επιβίωσή τους, ενδιαφέρθηκαν να διασώσουν αντικείμενα της πίστης τους΄΄, σημείωσε ο κ. Καφούσιας, τονίζοντας πως αυτά στεγάστηκαν στον εν λόγω ναό, κάνοντας γνωστό πως το 1933, επιτροπή ανδρών ζήτησε από τον Μητροπολίτη Θεόκλητο, άδεια να κατασκευάσουν προσωρινό ξύλινο ναό. Επίσης, στις 21 Μαΐου του 1935 έγινε η επίσημη αναγνώριση και σύσταση της ενορίας.

Πρώτος εφημέριος της ενορίας θεωρείται ο Πρεσβύτερος πατήρ Ανδρέας Κουμπέτσος. Έτσι εδραιώθηκε η ενορία της Αγ. Άννας στον προσφυγικό Συνοικισμό Τεμένης. Στη συνέχεια δίνεται εντολή για ανέγερση νέου ναού σε οικόπεδο που διατέθηκε από την Πρόνοια και ο οποίος ξεκίνησε μετά από 18 χρόνια, λόγω της Κατοχής. Έτσι το 1953 επί Μητροπολίτου Αγαθονίκου και εφημερίου πατρός Ανδρέα Βασιλείου, άρχισε ο μεγάλος αγώνας της ανοικοδόμησης του ναού, ο οποίος ανεγέρθηκε μετά από εννέα χρόνια σκληρής δουλειάς και οικονομικής προσφοράς των κατοίκων του Συνοικισμού.

Μνημόνευση των μακαριστών ιερέων Ανδρέα Βασιλείου και Κωνσταντίνου Παλαιολογόπουλου

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη σημαντική προσφορά και εκκλησιαστική αγάπη δύο ιερέων, των π. Ανδρέα Βασιλείου και π. Κωνσταντίνου Παλαιολογόπουλου. Μάλιστα, προς τιμήν τους, αποδόθηκαν από το εκκλησιαστικό συμβούλιο, τιμητικά αναμνηστικά, στους γιους τους που παρίσταντο. Λίγα λεπτά πριν, σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των πορτρέτων των δύο μακαριστών ιερέων, που στο εξής θα κοσμούν την αίθουσα διαλέξεων του Ενοριακού Κέντρου.

Και τι πιο γλυκό και ελπιδοφόρο για να κλείσει αυτή η γιορτή, από τις αγγελικές φωνές των παιδιών! Η παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου, υπό την καθοδήγηση της Μουσικού Ζουμπουλιάς Σπυροπούλου, ερμήνευσε όμορφα τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr