background img
banner
banner

Κ. Σπηλιόπουλος: «Το ΣτΕ βάζει φρένο στις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής»

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ «ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΓΑΝΤΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Με νέα παρέμβασή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σπηλιόπουλος χτυπά «καμπανάκι» στη δημοτική αρχή με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας και μάλιστα της Ολομέλειας που έκρινε πως υπερεξουσίες της Ο.Ε. και Ε.Π.Ζ. έναντι του Δ.Σ. βασίστηκαν σε αντισυνταγματικές διατάξεις.
Μάλιστα, «πετάει το γάντι» στη δημοτική αρχή για τη λήψη απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή για την επιβαρυντική για τους πολίτες Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης ζητώντας της να σεβαστεί το δημοτικό συμβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο.

smart

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

“Η απόφαση του ΣτΕ (ολομέλεια) υπ. αριθμόν 2377/2022 που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου 2022 έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων με τις οποίες δημιουργήθηκαν πλασματικές πλειοψηφίες στις οικονομικές και επιτροπές ποιότητας ζωής των Δήμων και Περιφερειών. Και τούτο διότι αυτό έγινε ενάντια στη βούληση των εκλογέων που αποφάσισαν με βάση το νόμο της απλής αναλογικής με τον οποίο διεξήχθησαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019.

Για τον ίδιο λόγο κρίθηκαν αντισυνταγματικές και οι διατάξεις με τις οποίες μεταφέρθηκαν όλες οι σοβαρές υποθέσεις των Δήμων από το Δημοτικό Συμβούλιο στις οικονομικές επιτροπές.
Δηλαδή το ΣτΕ αποφάσισε ότι από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης (1/12/2022) οι αποφάσεις που λαμβάνονται στις οικονομικές επιτροπές δεν είναι νόμιμες και μετά από προσφυγή, οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου, μπορούν να ακυρωθούν.

Μπαίνει έτσι τέλος στην άνευ προηγουμένου στρεβλή λειτουργία της οικονομικής επιτροπής με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα για τους Δήμους.

Στο Δήμο Αιγιαλείας είναι πολύ χαρακτηριστική αυτή η στρεβλή, αντιδημοκρατική, αντιθεσμική και ζημιογόνος για τους πολίτες, λειτουργία της επιτροπής σε μία σειρά από θέματα όπως τα σκουπίδια, η Πλατεία Αγίας Λαύρας, ο ηλεκτροφωτισμός κοινόχρηστων χώρων κλπ. που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα του ηλεκτροφωτισμού.

Για το θέμα αυτό, είχαμε επισημάνει πριν από λίγο καιρό και πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, ότι η μόνη υγιής, διαφανής, οικονομική και κοινωνικά αποδεκτή λύση είναι η μετάθεση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για μετά τις δημοτικές εκλογές του 2023, ή η παραπομπή του ζητήματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πλέον αποτελεί μονόδρομο η συζήτηση και η λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο σε περίπτωση σύμφωνης γνώμης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η διαδικασία πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Και τούτο διότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει απαντήσει σε πλήθος ερωτημάτων με πιο χαρακτηριστικά τα εξής:

1.¨Γιατί επί Δημαρχίας του κ. Παναγόπουλου μέλη της σημερινής Δημοτικής Αρχής πρωτοστάτησαν στην καταψήφιση του ίδιου έργου με προϋπολογισμό 4,7 εκ. ευρώ ενώ τώρα προσπαθούν να εκτελέσουν το ίδιο έργο με προϋπολογισμό πάνω από 11 εκ. ευρώ;

2. Γιατί στην παρούσα φάση η Δημοτική Αρχή απέρριψε προτάσεις και μελέτες με προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ και επέλεξε έργο με προϋπολογισμό πάνω από 11 εκ. ευρώ που θα καταχρεώσει τους πολίτες της Αιγιάλειας;

Ένα είναι βέβαιο. Η απόφασή του ΣτΕ θα γίνει η αιτία για να μπει τέλος σε έναν κατήφορο και η διαδικασία των δημοτικών αποφάσεων θα γίνει σε άλλη βάση. Έξω από τη λογική της πλασματικής πλειοψηφίας και της αντισυνταγματικής μη νόμιμης λειτουργίας. Με σεβασμό στη βούληση των πολιτών, που προστατεύεται από το σύνταγμα. Με διαφάνεια και αντικειμενικότητα για την προστασία των συμφερόντων της κοινωνίας. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σεβαστεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου”


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr