background img
banner
banner

25ο Φεστιβάλ Σταφίδας και τον Δεκέμβριο

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ «ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ»

Μία εξαιρετική εκδήλωση λαογραφικού χαρακτήρα, αφιερωμένη στη Μαύρη Σταφίδα, τον «Φρουτένιο Χρυσό» της Αιγιάλειας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ώρα 7:00μ.μ. στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο «Πολύκεντρο», στο λιμάνι Αιγίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για εμφατική εκδήλωση, με πρώτο και δεύτερο μέρος, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος δράσεων του φετινού 25ου Φεστιβάλ Σταφίδας 2022 του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Γρηγόρι Αιγιάλειας «Ο Άγιος Γρηγόριος», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γρηγόριος Φαρμακόπουλος που τονίζει επιπλέον πως με τέτοια καλλιτεχνικά γεγονότα «Καλλιεργούμε και αναδεικνύουμε τον τρόπο μας και τον τόπο μας».

Στο πρώτο μέρος, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ολιγόλεπτη παρουσίαση του λεξιλογίουπου χρησιμοποιείται στη διαδικασία καλλιέργειας της Σταφίδας. Εκπαιδευτικοί και αγρότης από το Γρηγόρι Αιγιάλειας συνομιλούν με το κοινό περιγράφοντας αλφαβητικά και κυρίως εννοιολογικά το «Λεξιλόγιο της Σταφίδας». Συμμετέχουν με ολιγόλεπτες παρουσιάσεις: Γεώργιος Γεωργόπουλος, φιλόλογος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιάλειας και Καλαβρύτων, Βάνα Μπεντεβή, Φιλόλογος, Ιστορικός, Πρόεδρος της Ιστορικής και ΛαογραφικήςΕταιρείας Αιγιαλείας, Σταύρος Μιχαλόπουλος, εκπαιδευτικός και αγρότης από το Γρηγόρι Αιγίου.

Στο δεύτερο μέρος ακολουθεί επίσης ολιγόλεπτο αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μεσ΄ στ΄ αμπέλι στη Σταφίδα», όπου θα ακουστούν σχετικά τραγούδια για την καλλιέργεια της Σταφίδας, τον τρύγο, τη Βοστίτσα, κ.λπ. και παράλληλα θα αποδίδονται παραδοσιακοί χοροί της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας αλλά και γενικότερα του Μωριά και της Ρούμελης με τη συμμετοχή αξιόλογης παραδοσιακής ορχήστρας και γυναικείας παραδοσιακής χορωδίας. Συγκεκριμένα συμμετέχουν: Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου. Χοροδιδάσκαλοι: Μαρία Ζουροπούλου, Γεώργιος Σιακκής, Μάκης Τσουρέκης, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου. Χοροδιδάσκαλοι: Γεώργιος Κατσίβελος, Χρύσα Βαγενά, Αθηνά Κωνσταντινίδη, Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου. Μουσική επιμέλεια: Σάκης Παπαδημητρίου. Συμμετέχουν: Άγγελος Σταθόπουλος-κλαρίνο, Σάκης Παπαδημητρίου-λαούτο, Γιάννης Οικονόμου-βιολί, Βαγγέλης Μακρυγιώργος-κρουστά, τραγούδι, Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου. Υπεύθυνος διδασκαλίας: Σάκης Παπαδημητρίου.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχει ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Γρηγόρι Αιγιαλείας «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ». Επιμέλεια εκδήλωσης: Γρηγόριος Μικρώνης. Η εκδήλωση συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr