background img
banner
banner

Έκαψαν τον Ιούδα, ξόρκισαν το κακό

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ – ΠΑΡΑ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ ΚΑΝΕΙΣ…

Ούτε το κρύο ούτε η βροχή στάθηκαν ικανά να κάμψουν τη θέληση των διοργανωτών της εκδήλωσης «Το κάψιμο του Ιούδα» στην Τέμενη αλλά και των δεκάδων θεατών, που έδωσαν το «παρών», το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τέμενης. Το έθιμο αναβίωσε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα και οι συντελεστές – μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης «Η Ένωση», καταχειροκροτήθηκαν.

Το έθιμο που, εδώ και δεκαετίες, έχει ταυτιστεί με την Τέμενη, τα τελευταία χρόνια αποτελεί την αφορμή να επισκεφθεί πολύς κόσμος το χωριό. Ο δραστήριος τοπικός Σύλλογος ήταν αυτός που και φέτος ανέλαβε τη διοργάνωση με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ωστόσο οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν κατέστησαν εφικτό να έρθουν μαζικά εκδρομείς. Εντούτοις, οι παριστάμενοι έφτασαν τους 300 και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν έφυγαν παρά την έντονη βροχή ανά διαστήματα.

Στην αρχή της εκδήλωσης και μετά το… επεισοδιακό και θορυβώδες πέρασμα του Ιούδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξης Σωτηρόπουλος, ανέφερε: ΄΄Εύχομαι αυτές οι γιορτές, να φέρουν σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και προσωπική γαλήνη. Καλώς ήρθατε σε ένα έθιμο του χωριού μας που ζωνταντεύει για ακόμα μία χρονιά και που μας έχει χαρακτηρίσει ήδη. Ευχαριστώ όλους τους φίλους και τα σημαντικά πρόσωπα που στηρίζουν αυτή την προσπάθειά μας και είναι απόψε εδώ, και αυτό που μας χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι κάθε φορά βλέπουμε όλο και περισσότερο κόσμο παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες και τον κακό καιρό που επικρατεί σήμερα είστε εδώ μαζί μας δεν φεύγετε και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα΄΄.

Το κοινωνικό πρόσωπο της «Ένωσης»

Επίσης έκανε γνωστά τα εξής: ΄΄Πραγματοποιήθηκε λαχειοφόρος αγορά, και έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου, προσφέρθηκε από τον καθένα ξεχωριστά ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, προκειμένου να διατεθούν, προς αγορά ενός σύγχρονου απινιδωτή. Έπειτα από το σεμινάριο που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, έχουμε 7 πιστοποιημένους χρήστες για απινιδωτή, στην Τέμενη. Στο προσεχές διάστημα θα γίνουν προσπάθειες, να διοργανωθεί ένα ακόμα σεμινάριο, ώστε να υπάρξει ακόμα περισσότερη ενημέρωση και ακόμα περισσότεροι χρήστες. Ο σύλλογός μας, οι κάτοικοι του χωριού και όλη η κοινότητα, είμαστε συσπειρωμένοι, μια δυνατή ομάδα, ικανοί για να καταφέρουμε τα πάντα΄΄.

Ακόμη, ο κ. Σωτηρόπουλος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν με τον τρόπο τους στην διοργάνωση και το στήσιμο της εκδήλωσης, ενώ δεν λησμόνησε να τονίσει την μεγάλη προσφορά που είχαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας του συλλόγου, μια ομάδα που είχε τη βασική ιδέα της ροής του θεατρικού δρώμενου της εκδήλωσης, μια ομάδα που είχε απουσία 30 χρόνων και φέτος, έγινε η επανένωση της. Μάλιστα, εκτός απροόπτου, στο τέλος Μαΐου θα ανέβει η πρώτη θεατρική παράσταση του Τμήματος.

Φωτιά και πυροτεχνήματα έδωσαν χρώμα και λάμψη

Το θεατρικό πραγματεύτηκε την εξαφάνιση του Ιούδα με την εκπομπή «Φως στο Τούνελ» και την Αγγελική Νικολούλη να ξεκινούν την αναζήτηση. Μέσα από περιπαικτικούς διαλόγους και αυθόρμητες ερμηνείες, κρατήθηκε αμείωτο το ενδιαφέρον. Κέφι σκόρπισαν οι χοροί από το χορευτικό τμήμα της Ένωσης, ενώ άκρως εντυπωσιακό ήταν και το κάψιμο του ομοιώματος του Ιούδα, ρίχνοντας στην πυρά κάθε είδος κακού και προδοσίας. Τα δε πυροτεχνήματα και η λάμψη της φωτιάς, έδωσαν άλλο «χρώμα» στην γιορτή.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιοβάς, ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Μακρής κ.ά. ΄΄Με αυτές τις δύσκολες συνθήκες μείνατε ως το τέλος και σας ευχαριστώ θερμά. Η στήριξή σας αυτή μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε΄΄, ήταν τα λόγια του προέδρου της «Ένωσης» στο τέλος της εκδήλωσης, ενώ άπαντες ευχήθηκαν «και του χρόνου».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr