background img
banner
banner

Έτοιμο σε περίπου δέκα ημέρες το «Σπίτι του Καραγκιόζη»

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Στην εποχή του διαδικτύου και των πολλαπλών δραστηριοτήτων των παιδιών, υπάρχει ένα θέαμα που παραμένει διαχρονικό, αγνό, τρυφερό και με όμορφα μηνύματα. Το θέατρο σκιών και ο δημοφιλής Καραγκιόζης, όχι μόνο δεν έχουν απολέσει την… αίγλη τους αλλά κερδίζουν διαρκώς νέο φανατικό κοινό και στο Αίγιο. Οι ανά την Ελλάδα φίλοι του Καραγκιόζη, μικροί και μεγάλοι, σε λίγο καιρό θα έχουν έναν σοβαρό λόγο να επισκεφθούν το Αίγιο.

Το «Σπίτι του Καραγκιόζη» ετοιμάζεται και πρόκειται να εγκαινιαστεί το Σάββατο 29 Απριλίου!

Κάποτε ήταν το μοναδικό θέαμα για παιδιά, ενώ κάθε γειτονιά είχε κι έναν ερασιτέχνη καραγκιοζοπαίχτη.

Ένας πρόχειρος μπερντές και μία λάμπα ήταν αρκετά για να δώσουν χαρά. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά, όμως δύο παράμετροι παραμένουν σταθερές: Οι εξαιρετικές φιγούρες με πρώτη και καλύτερη του συμπαθή μυταρά ξυπόλυτου ήρωα και βέβαια το αυθόρμητο δυνατό γέλιο των παιδιών!

Η πιο τρανή απόδειξη ότι η λάμψη του Καραγκιόζη δεν έχει σβήσει, είναι η αθρόα προσέλευση παιδιών στις παραστάσεις που είτε το καλοκαίρι φιλοξενούνται στο υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς», είτε τον χειμώνα στον «Απόλλωνα». Είναι δε τα μόνα θεατρικά που είναι βέβαιο πως θα… κόψουν εισιτήρια αφού έχουν φανατικό κοινό. Είναι άλλωστε και οι ιστορίες του δημοφιλούς ήρωα, που μπορεί να έχουν πάντα Πασά και Βεζιροπούλα, όμως έχουν και τόσα στοιχεία από τη σύγχρονη ζωή και καθημερινότητα που κρατούν πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή.

Το πρόγραμμα

Με τη διαπίστωση της διαχρονικής αγάπης προς τον Καραγκιόζη, με βάση τον ενθουσιασμό των μικρών και στη νοσταλγία των μεγάλων, η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αποφάσισε να προχωρήσει σε μία συνεργασία που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές της και θα φέρει επισκέπτες στο Αίγιο.

Σε συνεργασία με Μαύρο Θέατρο Πάτρας του Κώστα Μακρή και το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών υλοποιείται το πρόγραμμα «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική», με σκοπό την ανάδειξη της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικά υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, Ph.D, Θεατρολόγο -Σκηνοθέτιδα, υλοποίησε τη δράση εκπαίδευσης τεχνητών κατασκευής των επιμέρους στοιχείων Καραγκιόζη. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύσσονται συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με την συνεισφορά της σε υλικό, χώρους για τα εργαστήρια και με την δημιουργία ενός μόνιμου «Θεάτρων Σκιών και Φώτων», θα συντελέσει στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Να σημειωθεί ότι για την υπηρεσία σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και Μουσείου Θεάτρων Σκιών, η ΔΗ.ΚΕ.Π.Α. έχει εγκρίνει 20.000€. Η δαπάνη που προκαλείται από τη συγκεκριμένη ανάθεση στο Μαύρο Θέατρο της Πάτρας, θα καλυφθεί από ιδίους πόρους, στον προϋπολογισμό εξόδων του τρέχοντος έτους.
Τι θα περιλαμβάνει

Όπως εξηγεί στo protionline.gr η πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Π.Α. Μαρία Τσουκαλά, ΄΄δημιουργούμε ένα ζωντανό μουσείο, το «Σπίτι του Καραγκιόζη», με πρωτότυπες δράσεις κατασκευών για τα μικρά παιδιά, το οποίο θα γίνει πόλος έλξης τόσο για την πόλη όσο και ευρύτερα. Θα εκτεθούν πάρα πολύ παλιές φιγούρες, θα γίνει αναφορά σε ανθρώπους του Θεάτρου Σκιών που έζησαν και έδρασαν στην Αιγιάλεια και θα ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν μεγάλες μορφές του Θεάτρου Σκιών με ειδική μνεία στους Αιγιώτες καλλιτέχνες όπως είναι ο Βασίλαρος (Β. Ανδικόπουλος), ο Χαρίλαος (Πετρόπουλος), ο Ψαριανός, ο Τ. Παλαιοθόδωρος. Στους χώρους του θα εκτεθούν εικαστικά έργα, φιγούρες, κείμενα, προσωπικά είδη των καλλιτεχνών από το 1920 ως τις μέρες μας΄΄.

Εγκαίνια το Σάββατο 29 Απριλίου

Ως προς το πού θα γίνει, αναφέρει: ΄΄Το «Σπίτι του Καραγκιόζη» διαμορφώνεται ήδη στην αριστερή κατά την είσοδο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης» και εκτιμούμε ότι σε δέκα περίπου ημέρες θα είναι έτοιμο. Εκεί θα είναι η μόνιμη βάση του και θα λειτουργεί όλο τον χρόνο.
Έχουμε δε προγραμματίσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να πραγματοποιήσουμε τα εγκαίνια του νέου χώρου, το Σάββατο 29 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, με μία όμορφη γιορτή΄΄.
Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που μπορεί να συντροφεύσουν τη λειτουργία του Μουσείου, η κ. Τσουκαλά επισημαίνει:
΄΄Εκτός από την εκδήλωση των εγκαινίων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα δίνονται παραστάσεις.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα φιλοξενήσουμε μία μεγάλη διοργάνωση για τον Καραγκιόζη που θα είναι διήμερο ή τριήμερο και θα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα περιλαμβάνει ημερίδα με ερευνητές της Θεατρικής Ανθρωπολογίας, της Εθνογραφίας και της Λαογραφίας. Εκεί θα παρουσιαστούν μελέτες και ζητήματα πάνω στο θέατρο σκιών΄΄.

Θα καταστήσει την Αιγιάλεια πόλο έλξης

Τέλος, για τα οφέλη της περιοχής από τη δημιουργία του «Σπιτιού του Καραγκιόζη» η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., είπε: ΄΄Κατ’ αρχάς πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι, Μουσείο Καραγκιόζη δεν υπάρχει άλλο στην Ελλάδα πάρα μόνο ένα στην Αθήνα.

Άρα θα προσελκύσει λάτρεις του είδους και μη. Φιλοδοξούμε να γίνει ένα κέντρο αναφοράς, και θα συμβάλει στην επισκεψιμότητα της περιοχής. Σαν ΔΗ.ΚΕΠ.Α. θα του δώσουμε εξωστρέφεια. Αν παράλληλα με τη λειτουργία του έχουμε και παραστάσεις Καραγκιόζη, τότε νομίζω ότι ο σκοπός θα επιτύχει και θα γίνει κάτι ξεχωριστό για το Αίγιο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr