background img
banner
banner

Θορυβημένοι οι Αιγειράτες για το νερό…

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΔΕΥΑΑ

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Ανατολική Αιγιάλεια τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούν στην ποιότητα του πόσιμου νερού, που προέκυψαν από ελέγχους που διενήργησε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Σύμφωνα με αυτά, εντοπίστηκαν εντερόκοκκοι σε δύο σημεία στην περιοχή της Αιγείρας, ουσίες επικίνδυνες για την ανθρώπινε κατανάλωση και e.coli σε ένα σημείο στην περιοχή του Διακοπτού.

Το ενδεχόμενο ότι μπορεί να πίνουν νερό με μικροοργανισμούς ακατάλληλους που απειλούν τη δημόσια υγεία, έχει θορυβήσει τους κατοίκους, με τον πρόεδρο της κοινότητας Αιγείρας Ηλία Σταθακόπουλο να έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΑ και αναλυτική παρουσίαση των δικών της μετρήσεων. Σύμφωνα δε με τα όσα αναφέρονται στο διαδίκτυο, οι εντερόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριαιμία, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, εκκολπωματίτιδα και μηνιγγίτιδα.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατόπιν διευκρίνισης του ΠΑΚΟΕ, το ένα σημείο απ’ όπου ελήφθη δείγμα στις 9 Μαρτίου είναι στην Αιγείρα και το άλλο κάπου στην περιοχή του Κραθίου. Σε ό,τι αφορά το e.coli που εντοπίστηκε σε σημείο της έρευνας στο Διακοπτό, φαίνεται πως αντιμετωπίζεται με επιπλέον χλωρίωση του νερού.

Η έρευνα και τα αποτελέσματά της από Κορινθία ως Πάτρα

Να σημειωθεί πως η έρευνα του ΠΑΚΟΕ διενεργήθηκε στις 09/03/2023 από επιστημονικό συνεργείο και αφορά την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στις περιοχές από τον Άσσο Κορινθίας μέχρι την Πάτρα. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, ΄΄το πρόβλημα συνεχίζει χρόνια και είναι εκεί. Η έρευνα πραγματοποιείται στα πλαίσια ετήσιου προγράμματος του ΠΑΚΟΕ μετά από καταγγελίες πολιτών. Οι έρευνες αυτές αποστέλλονται αφενός στους Δήμους των περιοχών για την ενημέρωση τους, αλλά και για την λήψη μέτρων, όπου χρειάζονται και αφετέρου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση των πολιτών, επειδή η ενημέρωσή τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας. Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες του ΠΑΚΟΕ στα πιστοποιημένα εργαστήρια του, διαπιστώνονται τα παρακάτω: Μετρήθηκαν αποικίες (κολοβακτηριδίων, e.coli και εντερόκοκκων) και βρέθηκαν προβλήματα σε- Στον Άσσο από τα 4 δείγματα στα 2 (συνημμένος πίνακας) βρέθηκαν e.coli, δηλαδή στο 50% των δειγμάτων (Ε.Ε. 6-8% επιτρεπτό). – Στο Κοκκώνι 1 στα 3 δείγματα ήταν μολυσμένο. – Στο Άνω Διμηνιό και τα 2 δείγματα ήταν μολυσμένα. – Στα Δερβένι σε 1 από τα 2 δείγματα βρέθηκαν κολοβακτηρίδια. – Στην Αιγείρα υπήρξε το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπου και στα 2 δείγματα βρέθηκαν εντερόκοκκοι. – Στο Διακοπτό σε 1 από τα 2 δείγματα βρέθηκε e.coli. – Στο Ρίο σε 1 από τα 2 δείγματα βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και e.coli. Σε Αίγιο, Σελιανίτικα έως Ψαθόπυργο δεν υπήρξε μολυσματικό φορτίο, όπως και στην Πάτρα. – Στο Ρίο σε 1 από τα 2 δείγματα βρέθηκαν κολοβακτηρίδια και e.coli΄΄.

Καταλήγει δε επισημαίνοντας πως στις περιοχές που παρατηρήθηκε μόλυνση θα ενημερωθούν οι Δημοτικές Αρχές, ώστε να πάρουν, εάν θέλουν, τα κατάλληλα μέτρα.

Γ. Ντίνος: ΄΄Οι έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΑ θα επαναληφθούν΄΄

Ερωτηθείς από τo protionline.gr γι’ αυτή την εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΚΟΕ λαμβάνει δείγματα και ανιχνεύει τέτοιες ουσίες. Πλην όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στα ίδια σημεία επαναλήφθηκαν οι έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΑ και δεν παρουσιάστηκαν οι ίδιοι μικροοργανισμοί ή κάτι ανησυχητικό. ΄΄Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, δεδομένου ότι η ΔΕΥΑΑ διενεργεί ελέγχους πολύ συχνά και θεωρώ πως εάν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα θα είχε γίνει αντιληπτό. Διότι και οι έλεγχοι της ΔΕΥΑΑ αποστέλλονται στο Πανεπιστήμιο όπου πραγματοποιούνται ειδικές αναλύσεις. Δεν ξέρουμε τι έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή που ελήφθησαν τα δείγματα και γιατί ανιχνεύονται τέτοιες ουσίες και σε άλλες περιοχές. Όπως και να έχει, οι έλεγχοι από τη ΔΕΥΑΑ θα επαναληφθούν΄΄, είπε ο κ. Ντίνος, προσθέτοντας: ΄΄Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί καθώς δεν αφήνουμε τόσο σοβαρά θέματα στην τύχη τους. Εάν είχαμε εντοπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα θα ειδοποιούσαμε να τεθεί εκτός λειτουργίας η γεώτρηση από την οποία θα προερχόταν η ένδειξη΄΄.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ ανέφερε πως σύντομα η Αιγείρα θα έχει νέο δίκτυο μετά την ολοκλήρωση του έργου της αντικατάστασης του εξωτερικού του καταθλιπτικού αγωγού και του εσωτερικού δικτύου του Διακοπτού, έργο ύψους 1.150.000 ευρώ. Ως προς το τι απομένει για να τεθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο, ο κ. Ντίνος κατέστησε γνωστό ότι υπολείπεται μία αδειοδότηση από την Ολυμπία Οδό ώστε να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί.

Έγγραφη ενημέρωση από τη ΔΕΥΑΑ έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Κοινότητας

Για το θέμα που έχει προκύψει με την ποιότητα του νερού μίλησε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Αιγείρας Ηλίας Σταθακόπουλος, μεταφέροντας την αγωνία των Αιγειρατών. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ΄΄μετά και από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του ΠΑΚΟΕ είναι επόμενο οι κάτοικοι της Αιγείρας να έχουμε αναστατωθεί. Ως πρόεδρος της Κοινότητας επικοινώνησα αμέσως με τη ΔΕΥΑΑ, και προφορικά μου μετέφεραν ότι στις δικές τους μετρήσεις δεν παρουσιάζονται τέτοια στοιχεία, αντιθέτως στο ένα σημείο, η μέτρηση δείχνει πως είναι στα όρια. Από εκεί και πέρα περιμένουμε έγγραφη απάντηση από τη ΔΕΥΑΑ, η οποία ακόμη δεν μας έχει σταλεί, προκειμένου να ενημερωθεί και ο κόσμος που αγωνιά’’.

Ο καταθλιπτικός αγωγός

Επιπλέον, ο κ. Σταθακόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας του νέου καταθλιπτικού αγωγού, τονίζοντας πως έχει καθυστερήσει αισθητά. ΄΄Εδώ και έξι μήνες μας λένε ότι έχει ολοκληρωθεί το έργο και πως υπολείπονται μόλις 100 μέτρα στην Ολυμπία Οδό, όμως δεν γίνεται κάτι και δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση ούτε γι’ αυτό. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε διακοπή νερού στην Αιγείρα για ένα εικοσιτετράωρο. Στην προσπάθεια αποκατάστασης του προβλήματος, έσπασε και το δίκτυο του Κραθίου. Πρέπει να δοθεί λύση άμεσα και να τεθεί σε λειτουργία ο νέος αγωγός΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος της Αιγείρας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr