background img
banner
banner

Καθημερινά επισκέψιμο το Μουσείο “Ιάκωβος Τσούνης”

ΦΥΛΑΣΣΕΙ “ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ” ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΑΞΙΑΣ – ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το Μουσείο “Ιάκωβος Τσούνης” της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας έχει αποδείξει – κυρίως από την επίσημη επαναλειτουργία του στις 27 Νοεμβρίου ‘22 κι έπειτα, και ειδικά το τελευταίο διάστημα ακόμα πιο πολύ – ότι όχι μόνο… ξέρει να αναδεικνύει τα εκθέματα της ιστορικής και πολιτιστικής “βαρύτητας” που φιλοξενεί, αλλά και πως είναι ένας υπέροχος χώρος, με μεγάλη θρησκευτική και θεματική κληρονομιά, που μπορεί πλέον να αποτελέσει αφορμή για δεκάδες εκδρομές, επισκέψεις σχολείων, συλλόγων ή… ακόμα και μεμονωμένων θρησκευτικών ομάδων.

Το Μουσείο διαθέτει εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο με αντικείμενα που αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο και τη δημιουργικότητα του αείμνηστου Ιακώβου Τσούνη, μεγάλου Ευεργέτη και Δωρητή της Εκκλησίας. Σε αυτό αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας. Το κτίριο της οδού Πολυχρονιάδου στην “καρδιά” του Αιγίου, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 και διατηρήθηκε για αρκετά χρόνια. Αργότερα, λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, σταμάτησε να είναι επισκέψιμο.

Αυτό ίσχυσε μέχρι τις 27 Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όταν έκανε τη μεγάλη και καθοριστική επανέναρξή του, σε μια εκδήλωση που πολλοί άνθρωποι, ντόπιοι και μη, θα έχουν να θυμούνται. Αποτελεί μέσο κοινωνικής προβολής του τόπου και σκοπός του είναι να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές, την ιστορία και τη θρησκευτική πίστη της Αιγιάλειας. Μία διαδρομή μέσα από το μοναδικό “πρίσμα” του πλούτου και τη δημιουργικότητας του δωρητή του.

Η ιστορία…

Το Μουσείο “Ιακώβου Τσούνη” προϋπήρχε του σημερινού, αφού για 25 και πλέον έτη, στεγαζόταν στο διώροφο κόκκινο κτίριο βυζαντινής αρχιτεκτονικής, στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Χτίστηκε αθόρυβα και σεμνά σε σύντομο χρονικό διάστημα, περίπου ένα χρόνο, όπως αθόρυβος, σεμνός και ευγενικός υπήρξε και ο ιδιοκτήτης του. Εκεί στεγάζονταν αντικείμενα, που αναδεικνύουν τον πλούτο και την δημιουργικότητα μίας σπουδαίας ελληνικής ψυχής, του αειμνήστου Ιακώβου Τσούνη. Η ίδρυση του Μουσείου δεν αποτέλεσε ποτέ μέσο κοινωνικής προβολής για τον Ιάκωβο Τσούνη, αλλά σκοπός του ήταν η διάθεση των αντικειμένων ως διδάγματα για τις επόμενες γενιές. Την ιδέα αυτή ενθάρρυνε ακόμα περισσότερο η καθοριστική παρέμβαση του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου με αποτέλεσμα να δωριθεί το Μουσείο στην Πάτρα, τόπο καταγωγής του Ιάκωβου Τσούνη. Όντως, τον Αύγουστο του 2004 υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής μεταξύ του δωρητή Ιακώβου Τσούνη και του αποδέχτη Ανδρέα Καράβολα, Δημάρχου της πόλεως των Πατρών. Η εγκατάσταση του Μουσείου, όμως, λόγω παραλείψεων και κωλυσιεργιών δεν πραγματοποιήθηκε.

Η περισυλλογή και η διάσωση των κειμηλίων ήλθε, τελικά, με τη σωτήρια πρωτοβουλία του Μητροπολίτη πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξία των εκθεμάτων και θέλοντας να τιμήσει τον αγωνιστή, τον ήρωα και κυρίως τον Άνθρωπο Ιάκωβο Τσούνη, ζήτησε την ιστορικής σημασίας συλλογή προκειμένου να την εκθέτει μόνιμα σε κατάλληλο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφέροντας στην πόλη του Αιγίου ένα κόσμημα πολιτισμού. Ο Ιάκωβος Τσούνης δέχθηκε να μεταφέρει τα κειμήλια της συλλογής του, λόγω ιστορικής οφειλής, τιμής και ευγνωμοσύνης στην Ιστορική και Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εκφράζοντας, μάλιστα, τις θερμότατες ευχαριστίες του.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Μουσείο “Ιάκωβος Τσούνης” στο Αίγιο, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 21 Οκτωβρίου 2012 μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα. Μάλιστα, τότε την εορταστική εκδήλωση είχαν τιμήσει με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Μητροπολίτες, πλήθος κόσμου και βέβαια ο ίδιος ο δωρητής που έκοψε την κορδέλα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ιερές παρακαταθήκες τα εκθέματα

Μιλώντας στο protionline.gr η υπεύθυνη του μουσειακού χώρου Χρύσα Δημητρίου, τόνισε για την λειτουργία του: “Στόχος και επιθυμία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, είναι το Μουσείο να καταστεί ένας ζωντανός οργανισμός που μέσα από τα εκθέματα – ιερές παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ευπατρίδης και εθνικός ευεργέτης, θα επιδρά άμεσα στο παρόν, θα κοιτάζει με θάρρος το μέλλον για τους νεότερους και θα αντιμετωπίζει με σεβασμό το θρησκευτικό και ιστορικό παρελθόν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το Ιστορικό Μουσείο που σίγουρα, αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στις απώτερες γενιές”.

Τι μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης

Στους κόλπους του εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει με συγκίνηση την πατριωτική αυτοσυνειδησία του ιδρυτή του, αφού στις τάξεις του διαθέτει εκθέματα σπάνιας μουσειολογικής και στρατολογικής ομορφιάς, τα οποία είναι τοποθετημένα με ενότητες και βάσει των ιστορικών στοιχείων και των εποχών. Ένας άλλος αριθμός αντικειμένων, φυλάσσεται σε ειδικό χώρο του χώρου καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα να εκτεθούν στο σύνολό τους όλα τα κειμήλια. Τα κειμήλια αυτά, είναι τοποθετημένα σε ενότητες δημιουργημένες με βάση τα ιστορικά και θρησκευτικά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας την αισθητική τους αξία, την λειτουργία τους και την χρήση τους. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αντικειμένων φυλάσσεται με ασφάλεια εντός του μουσειακού χώρου, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να εκτεθούν στο σύνολό τους λόγω έλλειψης χωρητικότητας.

Από τον θρησκευτικό χώρο δεσπόζουν τα αρχιερατικά άμφια, οι αρχιεπισκοπικοί ράβδοι, τα εγκόλπια και οι μίτρες Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών, όπως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σεραφείμ, του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, του Πατριάρχου Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίου κ.ά. Οι σταυροί ευλογίας, τα καλλιγραφημένα ευαγγέλια, τα χειρόγραφα του 17ου αι. και τα παλαίτυπα μαζί με κάποιες νεώτερες φορητές εικόνες, δηλώνουν την έντονη θρησκευτική συνείδηση του συλλέκτη. Εξέχουσα θέση στο Μουσείο, καταλαμβάνει το τμήμα ξυλόγλυπτου από τον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αποτελεί δωρεά του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα.

Από τον χώρο της ιστορίας, η συλλογή έχει να επιδείξει μία σειρά κειμηλίων, που είχαν στην κατοχή τους αγωνιστές του 1821, όπως οι Λονταίοι, οι Πετμεζαίοι και ο Παπαφλέσσας, ενώ ο χώρος της τέχνης εκφράζεται με πίνακες ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών. Το Μουσείο στεγάζει, επίσης, ένας πλήθος από παράσημα, μεγαλόσταυρους, τιμητικές διακρίσεις, περγαμηνές, αναμνηστικά μετάλλια, προερχόμενα από το Ελληνικό Κράτος και εξέχοντα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, από δωρεές συνεργατών και αξιόλογων φίλων του Ιακώβου Τσούνη, τόσο του Ευρωπαϊκού, όσο και του διεθνούς πολιτικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού χώρου.

Πώς λειτουργεί

Το Μουσείο, εδώ και λίγο διάστημα λειτουργεί επί καθημερινής βάσεως, από Δευτέρα έως Παρασκευή, όμως αναλόγως με τα ραντεβού που κλείνονται από φορείς, σχολεία, σωματεία, συλλόγους ή διάφορες άλλες εκδρομικές ομάδες, μπορεί να ανοίξει και ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατόπιν ραντεβού. Μέχρι πρότινος, το Μουσείο λειτουργούσε μόνο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και για τρεις ώρες περίπου, όμως μετά την επιθυμία και την κινητοποίηση του ίδιου του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου και με την βοήθεια της Μαρίας Τσουκαλά, προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, το “Ιάκωβος Τσούνης” είναι ανοιχτό καθημερινά πλέον. Οι άνθρωποι που θεωρούνται υπεύθυνοι για τον χώρο, είναι από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης η Χρύσα Δημητρίου, η Ελένη Χρυσογέλου και ο Παναγιώτης Καρούζος, ενώ από την πλευρά της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. στον χώρο συνεργάζεται ο Δημήτρης Ζωιτσούδης.

Τα πραγματικά υπέροχα εκθέματα μπορεί να τα θαυμάζει όποιος επιθυμεί. Παρά τις προσπάθειές τότε, να ενεργοποιηθεί πλήρως το Μουσείο ως ανοιχτό για το ευρύ κοινό σε καθημερινή βάση, δεν μπόρεσε να γίνει, λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατόπιν πρόσφατης συνάντησης του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με την πρόεδρο κ. Τσουκαλά, μπόρεσε και βρέθηκε μία… ¨χρυσή τομή¨ και έκτοτε, λειτουργεί καθημερινά για τρεις ώρες, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr