background img
banner
banner

Μαθητές της Δυτικής Ελλάδας Πανελλήνιοι πρωταθλητές σε Διαγωνισμό Ρομποτικής!

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΙΓΙΩΤΕΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ

Το 2022, η ομάδα μαθητών του εργαστηρίου Robotica.gr (με έδρα την Πάτρα) με το όνομα «EcoPlefsi – Robotica.gr» και με την ιδέα για ένα αυτόνομο αβύθιστο οικολογικό φορτηγό πλοίο, είχε κατακτήσει την 3η θέση Πανελληνίως και την 4η Παγκοσμίως στο Rio De Janeiro, στην Βραζιλία. Πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε ακόμη πιο ψηλά και πιο συγκεκριμένα στην κορυφή καθώς κατέκτησε την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FLL Greece, με τη συμμετοχή των 58 καλύτερων ομάδων από όλη την Ελλάδα από τις συνολικά 200 συμμετοχές στους περιφερειακούς διαγωνισμούς! Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ομάδα «PanEll – Robotica.gr» ήταν μία από αυτές αποκτώντας το εισιτήριο συμμετοχής μετά την επιτυχημένη παρουσία στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό Αττικής και Πελοποννήσου ένα μήνα πριν. Οι «PanEll – Robotica.gr» κατέκτησαν την 1η θέση πανελληνίως στη γενική κατάταξη του διαγωνισμού και στέφθηκαν Πρωταθλητές του FLL 2023 στην Ελλάδα.

Το εισιτήριο συμμετοχής στον παγκόσμιο διαγωνισμό

Η 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα είναι και το εισιτήριο συμμετοχής στον μεγαλύτερο διαγωνισμό της FIRST παγκοσμίως, τον Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST® LEGO® LEAGUE 2023 που θα πραγματοποιηθεί 19-22 Απριλίου στο Houston του Texas στην Αμερική. Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προκρίσεων και διακρίσεων για την ομάδα μαθητών του εργαστηρίου Robotica.gr μεταξύ των οποίων είναι και δύο Αιγιώτες, ο Μιχάλης Κούσκουρης (Αρσάκειο Γυμνάσιο Πάτρας) και Κωνσταντίνος Αμαραντίδης (2ο Γυμνάσιο Αιγίου).

Τα παιδιά δούλεψαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι το διαγωνισμό και παρουσίασαν μέσα σε δύο ημέρες το Project και το Robot τους μέσω πολύωρων διαδικασιών σε αντίστοιχες επιτροπές και αγωνιστική πίστα. Το αποτέλεσμα, αποτυπωμένο βαθμολογικά σε αντικειμενικά κριτήρια, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας, αποδεικνύοντας ότι η σκληρή δουλειά «έπιασε τόπο». Οι βαθμολογίες σε 25 κριτήρια αξιολόγησης ξεπέρασαν το άριστα με τους κριτές να δίνουν απόδοση 113,9%.

Ποιοι αποτελούν την ομάδα

Οι μαθητές που αποτελούν την ομάδα είναι, όπως προαναφέρουμε οι δύο Αιγιώτες Κωνσταντίνος Αμαραντίδης και Μιχάλης Κούσκουρης και ακόμη οι: Αλέξανδρος Μπάδας (3ο Γενικό Λύκειο Πάτρας), Γεώργιος Μελίστας (1ο Λύκειο Ναυπάκτου), Δημήτρης Παπακώστας (Πρότυπο Λύκειο Πάτρας), Δημήτρης Τσιμπούρης (1ο Γυμνάσιο Πάτρας), Κατερίνα Ξαές (Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη), Κωνσταντίνος Βαφέας (7ο Γενικό Λύκειο Πάτρας, και Σωτήρης Η. Κούλης (6ο Γυμνάσιο Πάτρας).

Πρόκειται για μία ομάδα 9 παιδιών από διαφορετικά σχολεία και τάξεις από Β’ Γυμνασίου μέχρι Β’ Λυκείου. Κορίτσια, αγόρια, μικροί, μεγάλοι, τόσο διαφορετικοί αλλά με μια κοινή αγάπη, την αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων. Προβλήματα μικρά ή μεγάλα, σε ατομικό επίπεδο ή σε επίπεδο κοινωνίας, προβλήματα που λύνονται με αυτοματισμούς και προγραμματισμό. Κοινό ενδιαφέρον τους η όρεξη για έρευνα και η δίψα για μάθηση μαζί με τη διασκέδαση της ανακάλυψης.
Προπονητές είναι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Ανδρέας Τσιμπούρης και Μέμα Περδίκη.

Μιχάλης Κούσκουρης: “ Στόχος μας πάντα η πρωτιά”

Mιλήσαμε με τον Μιχάλη Κούσκουρη, τον ένα εκ των δύο Αιγιωτών μαθητών, ο οποίος παρότι είναι από τους μικρότερους της ομάδας, καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη τα 15 του χρόνια, βρίσκεται στη robotica από την Γ΄ Δημοτικού. Φέτος γνωρίστηκε με τον Κωνσταντίνο Αμαραντίδη, στην πρώτη χρονιά του έτερου Αιγιώτη μαθητή στην ομάδα.

“Στόχος μας στο Χιούστον είναι να βρεθούμε όσο πιο ψηλά γίνεται και γιατί όχι να κατακτήσουμε την πρωτιά. Αυτό προσπαθούμε άλλωστε πάντα κάθε φορά και σε κάθε διαγωνισμό. Φέτος θα είναι ακόμη πιο δύσκολα από ότι πέρυσι στη Βραζιλία γιατί συμμετέχουν οι πρώτες ομάδες από κάθε χώρα”, μας λέει ο Αιγιώτης μαθητής και προσθέτει: “Από τον Σεπτέμβριο του 2022 ξεκίνησε η προετοιμασία μας αφιερώνοντας 4 ώρες κάθε εβδομάδα. Όσο αφορά τα έξοδα του ταξιδιού πιστεύουμε ότι θα καλυφθούν από χορηγίες. Τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος, και από ότι γνωρίζουμε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Είμαστε αισιόδοξοι και ανυπομονούμε για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χιούστον”.

800 ώρες συναντήσεων

Είναι η 4η χρονιά που η ομάδα συμμετέχει στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχοντας πλέον συμπληρώσει πάνω από 800 ώρες συναντήσεων. Το 2020 η ίδια ομάδα με το όνομα «Fast.EL – Robotica.gr» και το project μηδενισμού του χρόνου αναμονής στο ασανσέρ κατέκτησε την 1η θέση του Robot Game στον Περιφερειακό Αττικής και Πελοποννήσου και προκρίθηκε στον Πανελλήνιο, ο οποίος όμως ακυρώθηκε λόγω έναρξης της πανδημίας. Η ομάδα ήταν επίσης στις υποψήφιες «ομάδες – πρόσωπα της χρονιάς 2020» της Αχαΐας.

Το 2021 η ίδια ομάδα ξανά, με το όνομα «Happy Fit.Ment – Robotica.gr» και με project διαδραστικής διαφήμισης στις στάσεις των λεωφορείων που προσφέρει ήπια γυμναστική με ευχάριστο και ακούραστο τρόπο, συμμετείχε στον Πανελλήνιο, κατέλαβε τη 2η θέση και προκρίθηκε στον Παγκόσμιο διαγωνισμό.

Το 2022, η ίδια ομάδα και πάλι, με το όνομα «EcoPlefsi – Robotica.gr» με την ιδέα για ένα αυτόνομο αβύθιστο οικολογικό φορτηγό πλοίο, πήρε την 3η θέση Πανελληνίως και την 4η Παγκοσμίως στο Rio De Janeiro, στην Βραζιλία.

Πολυδάπανο το ταξίδι στο Χιούστον

Ο διαγωνισμός στο Χιούστον του Τέξας που θα γίνει το τριήμερο 19-22 Απριλίου θα κοστίσει τουλάχιστον 20.000 ευρώ, και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει τα μέλη της PanEll – Robotica.gr να κάνουν προσπάθειες προκειμένου να συγκεντρωθεί το μεγάλο χρηματικό ποσό για να μπορέσει να συμμετάσχει. Κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι και ήδη έχουν ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για να συγκεντρωθούν τα χρήματα.

Τα σχόλια των κριτών

Χαρακτηριστικά της άψογης δουλειάς είναι και μερικά από τα σχόλια των κριτών, που δόθηκαν εγγράφως μαζί με την αναλυτική βαθμολογία:
“Μας άρεσε πολύ που αποτυπώσατε την καινοτομία της ιδέας σας με πολύ ωραίο τρόπο! Συγχαρητήρια για όσα καταφέρατε σαν ομάδα! Μπράβο σας!”
“Καθ΄ όλη την διάρκεια της παρουσίασης σας η κατασκευή έτρεχε αποδοτικά χωρίς να χάσει λεπτομέρεια! Μπράβο!”
“Μας άρεσε πολύ η δουλειά σας! Πολύ καλή παρουσίαση, παραπάνω από λεπτομερής έρευνα! Καταπληκτική μακέτα!”
“Καταπληκτικό! Μικρό αλλά αποτελεσματικό ρομπότ! Less is more! Μπράβο! Φαίνεται να έχετε κατακτήσει την γνώση που μας δείξατε μέσω του ρομπότ!”
Με τον παγκόσμιο τελικό να γίνεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της NASA η ομάδα “PanEll – Robotica.gr” έβαλε στόχο να απογειώσει τις επιδόσεις της, συνεχίζοντας τις εντατικές προπονήσεις για τις επόμενες λίγες εβδομάδες, αναζητώντας πλέον τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη που μπορεί να λάβει, καθώς το ταξίδι των μαθητών και του project στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει αρκετά μεγάλο κόστος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr