background img
banner
banner

Μια τετραετία σε «δοκιμαστικό σωλήνα»

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Πενταετή θητεία, άνετη εκλογή και πλειοψηφία στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα διαθέτουν οι δήμαρχοι που θα εκλεγούν -είτε από την πρώτη Κυριακή 8 του μηνός, είτε την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2013- μετά την τροποποίηση του νόμου «Κλεισθένης» (4555/2018) με το νέο νόμο της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (4804/2021).

Η ρύθμιση θεωρήθηκε επιβεβλημένη την επομένη των εκλογών του 2019 όταν διαπιστώθηκε ότι οι 231 από τους 232 δημάρχους που εξελέγησαν τότε, δεν διέθεταν την απόλυτη πλειοψηφία (50% συν 1) των εδρών στα νέα δημοτικά συμβούλια και για μια ολόκληρη τετραετία θα έπρεπε να μπουν στην… βάσανο να πείθουν και την αντιπολίτευση για κάθε ένα από τα θέματα που εισάγουν προς ψήφιση, πολλές φορές γραφειοκρατικού – διεκπεραιωτικού – υπηρεσιακού χαρακτήρα.

Πρώτη και βασική αλλαγή του νόμου με ποσοστό 43% το 2023, έναντι 50% που ίσχυσε το 2019. Αν ίσχυε ο νέος νόμος 4804/2021 το 2019, επαναληπτικό β’ γύρο θα είχαμε μόνο στην Πάτρα και το Αίγιο καθώς ο Θανάσης Παπαδόπουλος θα είχε εκλεγεί από την 1η Κυριακή στα Καλάβρυτα (είχε λάβει 47,7% από τον α’ γύρο) και ο Σπύρος Μυλωνάς στην Δυτική Αχαΐα (είχε λάβει 45,03% από τον α΄γύρο το 2019).

Με ποσοστό 40,6% στον α’ γύρο των εκλογών του 2019, ο Κώστας Πελετίδης θεωρητικά έχει πιθανότητες να μην χρειαστεί β’ γύρο για το δήμο Πατρέων φέτος όπως και ο Θεόδωρος Μπαρής ο οποίος ήταν ο μοναδικός δήμαρχος το 2019 που εξελέγη από την 1η Κυριακή το 2019 με 61,18% των ψήφων.

Μόνο ο Δημήτρης Καλογερόπουλος στην Αιγιάλεια με 29,3% στον α’ γύρο των Δημοτικών Εκλογών το 2019 δεν μπορεί να ελπίζει σε επανεκλογή από τον α’ γύρο. Αυτά είναι βέβαια θεωρητικό καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές -και η προοπτική εκλογής δημάρχων που θα είναι και… πρακτικά άρχοντες του τόπου τους-αυξάνει τον ανταγωνισμό και μετατρέπει τις φετινές εκλογές, σε κρίσιμες και μεγάλες αναμετρήσεις με χαρακτήρα αμφίρροπο.

Τα ευτράπελα στο δήμο Αιγιάλειας

Όσο αμφίρροπες κι αν είναι αυτές οι αυτοδοικητικές εκλογές, στο τέλος της μέρας αυτός που θα εκλεγεί δήμαρχος γνωρίζει ότι, τουλάχιστο για τα βασικά θέματα, δε θα βάλει το κεφάλι του στον… τορβά. Η εκλογή θα του εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία των 3/5 των μελών του νέου συμβουλίου και αυτομάτως θα σταματήσει και κάθε είδους ανάγκη για… συναλλαγή με αιρετούς που θα βρίσκονται στην απέναντι πλευρά, στα έδρανα της μειοψηφίας.

Το πιο… χτυπητό παράδειγμα της αποτυχίας της απλής αναλογικής να εμφυσήσει την «κουλτούρα» της συνεργασίας, σε επίπεδο Αχαΐας και όχι μόνο, εδρεύει στην Αιγιάλεια!
Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, μαζί βέβαια με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να γράψουν μερικά από τα πιο… σημαντικά κεφάλαια από το βιβλίο με τα «ευτράπελα» της απλής αναλογικής στους δήμους όλης της χώρας.

Με κάτι παραπάνω από το 1/3 των μελών στο Δημοτικό Συμβούλιο χρειάστηκε να περάσει δια πυρός και σιδήρου πολλές από τις αποφάσεις καθώς πολλές ήσαν οι περιπτώσεις που το πλοίο βυθιζόταν, χωρίς να επαρκεί ούτε το «σωσίβιο» της πλειοψηφίας μέσα στην Οικονομική Επιτροπή και την Ε.Π.Ζ. (Επιτροπή Ποιότητας Ζωής).
Με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί εξ αρχής ότι δεν διέθετε την απαραίτητη «κουλτούρα» για να πετύχει συναίνεση και ευρεία αποδοχή για τις αποφάσεις του στο δήμο, σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει πορεία προς τα… βράχια.

Αποκορύφωμα βέβαια το 2021 όταν για ένα ολόκληρο επτάμηνο ο δήμος δεν διέθετε προϋπολογισμό, δεν μπορούσε να εισπράξει δημοτικά τέλη, να υπολογίσει έκτακτες ανάγκες, ακόμη και να εξασφαλίσει τη νέα μισθοδοσία για να πληρωθεί το προσωπικό.

Τρύπα από το… μέλλον

Το γεγονός ότι η περίοδος αυτή συνέπεσε με την γενικότερη απραξία λόγω του COVID-19 αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει εκτάκτως πιστώσεις σε όλους τους δήμους για τις έκτακτες ανάγκες διαχείρισης της πανδημίας ουσιαστικά έκρυβε κάτω από το χαλί το μεγάλο πρόβλημα: Το γεγονός ότι το 2021 ελάχιστα έργα και μελέτες μπόρεσαν να προχωρήσουν. Εκτός από την εμπλοκή με το έργο της πλατείας Αγίας Λαύρας ή/και το γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνουν αλχημείες στα οικονομικά -ιδιαίτερα στους προϋπολογισμούς σε Νομικά Πρόσωπα και Οργανισμούς που σχετίζονται και με τα σχολεία και τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς- το πρόβλημα των μελετών σέρνεται μέχρι και σήμερα και αναμένεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Όπως η απώλεια πόρων μέσω του νέου ΕΣΠΑ (Ε.Π. 2021-2017) και τα προγράμματα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντ. Τρίτσης» και «Φιλόδημος».

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι σημαντικά έργα που «τρέχουν» σήμερα στην Αιγιάλεια όπως η πλατεία Αγ. Λαύρας και άλλες αστικές αναπλάσεις, η επέκταση της αποχέτευσης στα παράλια του δήμου αλλά και το διυλιστήριο στον Σελινούντα, δρομολογήθηκαν σε προηγούμενες περιόδους στο δήμο όταν υπήρχε η δυνατότητα να ωριμάζουν προτάσεις μέσα από έγκαιρα ψηφισμένες δαπάνες αλλά και τη δυνατότητα που υπήρχε για αναθεωρήσεις σε προϋπολογισμούς και τεχνικά προγράμματα…

Παρόλα τα εμπόδια όμως η σημερινή δημοτική αρχή θα έχει την τύχη να παρουσιάσει προεκλογικά σχεδόν ολοκληρωμένη την πλατεία καθώς και τα δίκτυα αποχέτευσης και θα έχει δημοπρατήσει το διυλιστήριο νερού παρά τα εμπόδια που έφερε στο δρόμο της η απλή αναλογική, ελέω της πλειοψηφίας που είχε στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ.

Η περίπτωση των Καλαβρύτων

Η περίπτωση του Θανάση Παπαδόπουλου στα Καλάβρυτα είναι μοναδική στην Αχαΐα δημάρχου ο οποίος, παρότι δεν διέθετε απόλυτη πλειοψηφία, διαμόρφωσε τους όρους για να μην υπάρχουν προβλήματα στο δημοτικό έργο. Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαβρύτων για το 2023 είναι ο πρώτος που πέρασε σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ήδη από τα τέλη του 2022, από Δημοτικό Συμβούλιο και Αποκεντρωμένη Διοίκηση (έλεγχος νομιμότητας). Τα Καλάβρυτα ήδη ωρίμασαν μελέτες και έργα (δημοτική οδοποιία, βελτίωση της οδικής ασφάλειας, ύδρευση, επέκταση Αποχέτευσης – Βιολογικών σε Σκεπαστό, Κλειτορία, νέος Βιολογικός στη Δάφνη, ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα σχολεία, κανονισμοί Καθαριότητας και Κοινόχρηστων χώρων) χάρις στην ψήφο της πλειοψηφίας του σώματος η οποία σε πολλές περιπτώσεις ελήφθη ομόφωνα ενώ ο δήμαρχος διέθετε σχετική πλειοψηφία.

Το Λεύκωμα του δήμου Καλαβρύτων για το 2021 και τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα του ’21, τιμητικά μετάλλια, προσκλήσεις, γεύματα σε νυν και πρώην προέδρους της Δημοκρατίας, αξιοποίηση παλαιού Δημαρχείου, Αρχοντικού Παλαιολογίνας, συνελεύσεις δημάρχων στα Καλάβρυτα είναι μερικές από τις δαπάνες που πέρασαν εκτάκτως στον προϋπολογισμό και… έβγαλαν το δήμο ασπροπρόσωπο.

Στο Αίγιο, μόλις προ ολίγων 24ωρων, έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος αναζητά χορηγό για τι τραπέζι των επισήμων ανήμερα της εορτής της Παναγίας Τρυπητής (21/4/2023) ενώ η πρόεδρος της ΔΗKΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά πλήρωνε έως πρόσφατα από την τσέπη της για να λειτουργεί ο κλιματισμός στην αίθουσα και να γίνονται εκδηλώσεις στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr