background img
banner
banner

Οι πεζόδρομοι θα πλημμυρίσουν με παιδιά κι αγάπη!

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Μία δράση που θα καταφέρει εν όψει Πάσχα, να ενεργοποιήσει «τα παιδιά για τα παιδιά» και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία, ώστε να ενισχυθούν δύο πολύ σημαντικοί οργανισμοί, θα λάβει χώρα την ερχόμενη Παρασκευή 7 Απριλίου, στους πεζόδρομους στο κέντρο του Αιγίου. Μαθητές της Αιγιάλειας προχώρησαν σε πασχαλινές χειροποίητες δημιουργίες, τις οποίες θα διαθέσουν στο μεγάλο υπαίθριο «Πασχαλινό παζάρι για καλό σκοπό», που θα στηθεί στις οδούς Ανδρέου Λόντου, Πετμεζά και Ευθυμίου Γάτου. Τα έσοδά του θα διατεθούν υπέρ του ΕΚΑΜΕ και του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Εποικοδομητική συνεργασία φορέων

Η πρωτοβουλία ανήκε στην αντιδήμαρχο Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Διαμάντω Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη, που κατάφερε να συμπλέξει τους τομείς αρμοδιοτήτων της, προς όφελος και των δύο. Το bazaar έχει τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας και η δράση παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσία του δημάρχου Αιγιαλείας. Δημήτρη Καλογερόπουλου, της αρμόδιας αντιδημάρχου Διαμάντως Βασιλακοπούλου-Καρτσωνάκη, των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών του δήμου, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρη Ελευθεριώτη και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Επαμεινώνδα Δούλου, του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Αιγιαλείας Μένιου Κουτρόπουλου, του προέδρου του Ε.Κ.Α.ΜΕ. Γιώργου Γκιώνη και του μέλους του Δ.Σ. του «Χαμόγελου του Παιδιού» Ευαγγελίας Μαλαμάκη.

Κάλεσμα στους πολίτες να ανταποκριθούν

΄΄Μέρες αγάπης, μέρες αλληλεγγύης, μέρες προσφοράς. Ο δήμος Αιγιάλειας δεν θα μπορούσε παρά να αγκαλιάσει την προσπάθεια που γίνεται και από την πλευρά του δήμου και από πολλούς φορείς, να συνεργαστεί με τους προέδρους των Επιτροπών του δήμου της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας, αλλά και με τους προέδρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Κοινότητας Αιγίου, για καλό σκοπό. Μαζί με τα παιδιά, διοργανώνεται μία γιορτή μεγάλη και μέσα από τις δράσεις, έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε από την πλευρά μας ό,τι περνάει από το χέρι μας. Είναι μία προσπάθεια η οποία έχει σχέση με αυτό που ζούμε, τις ημέρες του Πάσχα δηλαδή, έχοντας την ανάγκη να δώσουμε αγάπη και αλληλεγγύη, μέσα στο πνεύμα της χριστιανοσύνης και μέσα στο πνεύμα των ημερών. Εύχομαι σε όλους καλό Πάσχα, χρόνια πολλά και προπαντός, καλή επιτυχία στην προσπάθεια της ερχόμενης Παρασκευής΄΄, ήταν τα λόγια του δημάρχου Αιγιαλείας.

Την πεποίθησή της ότι η σύμπραξη αυτή των φορέων θα πλημμύρισε τις καρδιές των παιδιών και του κόσμου που θα συμμετάσχει αγάπη και πληρότητα, εξέφρασε η κ. Βασιλακοπούλου – Καρτσωνάκη. Όπως εξήγησε, ΄΄μαζί με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονέων, τα παιδιά που θα συμμετάσχουν, θα κατασκευάσουν επιτόπου διαφόρων ειδών πράγματα, ό,τι μπορούν να σκεφτούν το καθένα, χειροτεχνίες και μικρά έργα που θα φιλοτεχνήσουν εκείνη τη στιγμή από διάφορα υλικά – ακόμα και κουλουράκια ή διαφορά άλλα είδη φαγώσιμα – με σκοπό οι δημιουργίες τους να διατεθούν στον κόσμο. Για εμάς, ο σκοπός της δράσης αυτής είναι πολλαπλός. Ο βασικότερος είναι η οικονομική στήριξη και η βοήθεια στην πράξη των δύο φορέων που εκπροσωπούν και “υπηρετούν” τα παιδιά. Όλες οι εκδηλώσεις που στηρίζονται στην αλληλεγγύη και στην αγάπη είναι καλές αλλά η συγκεκριμένη είναι μία δράση από παιδιά που απευθύνεται σε παιδιά. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Η δράση που έχουμε σκεφτεί ως σύμπραξη, θα πραγματοποιηθεί με αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο, για να ενεργοποιήσει τα παιδιά μέσω της χειρωνακτικής τους εργασίας. Και εκείνα, βάζοντας το μεράκι και τη φαντασία τους, θα φιλοτεχνήσουν διάφορες χειροτεχνίες επιτόπου. Αμέσως μετά, ο κόσμος θα κληθεί να… αφήσει ό,τι μπορεί ο καθένας, ώστε να αγοράσει αυτά τα αντικείμενα ως στήριξη για τον πιο ιδανικό, δυνατό και συγκινητικό σκοπό εν όψει των εορτών του Πάσχα: Την στήριξη των παιδιών του χαμόγελου του παιδιού και του ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ. Ο στόχος της όλης δράσης είναι η εξωστρέφεια των παιδιών, η συμμετοχή όλων στην αλληλεγγύη και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο και βεβαίως, να υπενθυμιστεί σε όλους πόσο σημαντικό είναι, να στηρίζουμε το συνάνθρωπό μας, να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που έχουν απόλυτη ανάγκη, να μην μένουμε ποτέ ασυγκίνητοι στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους κόπιασαν για αυτή την εκδήλωση, αλλά πάνω από όλα τον κόσμο. Θέλω να πιστεύω ότι οι Αιγιαλείς θα αγκαλιάσουν απλόχερα αυτή την δράση και θα στηρίξουν ενεργά, τα παιδιά και την προσπάθειά τους, για δημιουργία΄΄.

Στόχος να γίνει θεσμός και να διευρυνθεί

Ο κ. Δούλος ανέφερε πως ΄΄η αρχική σκέψη ήταν να βρεθούν όλα μαζί τα παιδιά και να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να προσφέρουν. Το να υπάρχει δημιουργική απασχόληση για παιδιά, είναι σημαντικό όπως και η συνύπαρξη στο κέντρο της πόλης με απώτερο σκοπό, το παζάρι αυτό να επιτύχει και να μας πάει ακόμα πιο πέρα στη συνέχεια. Δηλαδή να αποτελέσει τη βάση να μπορούμε του χρόνου, τέτοια εποχή, αυτή η εκδήλωση να είναι πλέον ένα τριήμερο δημιουργικής απασχόλησης, μια διευρυμένη και πολυφωνική προσπάθεια, με ποικιλομορφία. Αυτό οραματίζομαι και θα προσπαθήσω, από την πλευρά μου. Στο παζάρι της Παρασκευής, θα συμμετάσχουν και τρεις συνολικά ορχήστρες, που θα παρουσιάσουν από ένα ωριαίο μουσικό πρόγραμμα΄΄.

Ο κ. Ελευθεριώτης έκανε γνωστό ότι εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν 12 σχολικές μονάδες, 8 δημοτικά σχολεία και 4 νηπιαγωγεία και το σημαντικότερο είναι ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν φυσική παρουσία. Η συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 260 άτομα, ενώ οι συνοδοί των παιδιών θα ανέρχονται περίπου στα 40 άτομα. Τη δράση θα πλαισιώσουν επιπλέον και άτομα από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων κάθε σχολικής μονάδας, που σημαίνει ότι η συμμετοχή θα είναι τεράστια. ΄΄Προτείνω ανεπιφύλακτα, αυτή η συγκεκριμένη δράση να γίνει πλέον θεσμός, έτσι ώστε κάθε χρονιά να γιορτάσουμε δημιουργικά τις άγιες μέρες΄΄, είπε ο κ. Ελευθεριώτης που μίλησε και για τη συμπερίληψη: ΄΄Είναι ένα σύνολο δραστηριοτήτων που αφορά καινοτόμες και σύγχρονες δράσεις. Η κεντρική ιδέα της “συμπερίληψης” είναι ότι οι μαθητικές κοινότητες δρουν και συμμετέχουν στο κοινωνικό σύνολο, δίχως να λογίζεται η οποιοδήποτε ξεχωριστότητα του κάθε παιδιού, ως μία κοινωνική ιδιαιτερότητα. Αυτή η ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού μπορεί να αφορά το φύλο του, την ηλικία, την οικονομική δυνατότητα του, τη σεξουαλικότητα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την αρτιμέλεια ή την οποιαδήποτε ξεχωριστότητα μπορεί να έχει σαν άτομο και σαν προσωπικότητα. Δηλαδή η “Συμπερίληψη” θα λειτουργήσει ως η απόλυτη θωράκιση των μαθητών στον μεγάλο “κύκλο” της κοινωνικής αποδοχής, δίχως να υπάρχει καμία περιθωριοποίηση πλέον, χωρίς να λογίζεται ποτέ… πρόβλημα η οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα. Η εκδήλωση της Παρασκευής πρέπει να έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου. Αυτό, θα γίνει αυτόματα η απόδειξη του ότι είμαστε και βαδίζουμε κοινωνικά στη σωστή κατεύθυνση΄΄.

Οι μαθητές πρωτοστατούν στις κοινωνικές δράσεις

Ο κ. Κουτρόπουλος εξέφρασε τη χαρά και συγκίνησή του, τονίζοντας πως ΄΄η δημοτική αρχή κάνει πράξη, το να μην αφήνει τα παιδιά και τα σχολεία, δηλαδή το μέλλον αυτής της περιοχής, “απ’ έξω” από τις όποιες κοινωνικές δραστηριότητες. Εμείς οι μεγαλύτεροι, οφείλουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά, τον αλτρουισμό, την κοινωνική ισορροπία, το να μπορούν να δημιουργούν οτιδήποτε με βάση το αίσθημα της αγάπης και να νιώθουν αλληλέγγυα. Χαίρομαι πολύ για την τεράστια συμμετοχή που πρόκειται να έχει η εκδήλωση της Παρασκευής από τις μαθητικές κοινότητες, γιατί τα παιδιά έχουν γίνει ήδη συνοδοιπόροι της προσπάθειας και πρωτοστατούν καλλιτεχνικά και ηθικά στις δράσεις. Οι νέοι της Αιγιάλειας, οι μαθητές της περιοχής, είναι πολύ θετικοί στο να δημιουργούν πράγματα και να συμμετάσχουν σε τέτοιες ανάλογες δραστηριότητες. Τους δείχνουμε το δρόμο για να μπορούν να προσφέρουν τα μαθαίνουμε για να μπορούν να καλυτερεύουν την κοινωνία των επόμενων γενεών. Θεωρώ ότι τα παιδιά, μπορούν να κάνουν και να καταφέρουν πολλά πράγματα και αυτή η συγκεκριμένη δράση, είναι η επισφράγιση της κοινωνικής ικανότητάς τους΄΄.

Οι Αιγιαλείς «αγκαλιάζουν» το έργο των δύο φορέων

Η κ. Μαλαμάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δράση κάνοντας αναφορά και στην ευαισθησία του δημάρχου, ενώ σημείωσε: “Η αγάπη στα παιδιά είναι η κατευθυντήρια δύναμη. Ο χρόνος που θα χρειαστούν τα παιδιά μας για να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση δεν είναι χάσιμο χρόνου, γιατί μέσα τους ξέρουν ότι ακόμα και όταν υπάρχουν ιδιαιτερότητες, υπάρχει ισοτιμία. Τα παιδιά σκέφτονται ισότιμα και εμείς οι μεγαλύτεροι, οφείλουμε να τους χαράσσουμε νόρμες και να τα κατευθύνουμε σωστά έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στη ζωή αξιοπρεπώς. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” ευχαριστεί πολύ για αυτή την προσπάθεια, ευχαριστεί τον κόσμο που αγκαλιάζει την εκδήλωση αυτή, ευχαριστεί τον καθένα ξεχωριστά για την συμμετοχή του, αλλά και τη δύναμη που μας δίνει για να συνεχίζουμε το μεγάλο και σημαντικό έργο μας΄΄. Επίσης, η εκπρόσωπος του «Χαμόγελου» έκανε ειδική αναφορά στο πώς οι Αιγιαλείς έχουν «αγκαλιάσει» το «Σπίτι της Τέμενης» καθώς και στην τεράστια συνεισφορά της Αιγιώτισσας επιχειρηματία Ιζαμπέλας Αρβανίτη που το δημιούργησε.

Τέλος, ο κ. Γκιώνης είπε πως οι Αιγιαλείς έχουν αγκαλιάσει το ΕΚΑΜΕ/ΑΜΕΑ και σημείωσε: ΄΄Υπάρχει κόσμος ο οποίος είτε τις γιορτές, είτε τις απλές καθημερινές, είτε με λόγο… είτε δίχως λόγο… προσφέρει όπως μπορεί και στηρίζει το έργο που κάνουμε. Οι σχολικές μονάδες, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές κάθε βαθμίδας ήταν και είναι πάντα κοντά μας. Σχεδόν όλα τα σχολεία του δήμου, έχουν “περάσει” έστω και μία βόλτα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου. Τα χρήματα που λαμβάνουμε για να συντηρηθούμε είναι πολύ λίγα και οι Αιγιαλείς μας στηρίζουν ουσιαστικά. Ταυτόχρονα με την μεγάλη δράση της Παρασκευής ξεκινάμε και το δικό μας bazaar στο κτίριο της Κλ. Οικονόμου, το οποίο πραγματοποιούμε ανελλιπώς, στις μεγάλες γιορτές. Ευχαριστούμε και προσωπικά το δήμαρχο, που μας έχει παραχωρήσει τοn συγκεκριμένο χώρο΄΄..

# Το Πασχαλινό Παζάρι θα λειτουργήσει την Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στις προαναφερθείσες οδούς, ενώ τρία σχολικά μουσικά σύνολα θα δώσουν συναυλίες κατά τη διάρκεια της γιορτής δίνοντας ζωή στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα: 10-11 το πρωί η Παιδική-Νεανική Χορωδία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., 11-12 το 2ο ΓΕΛ Αιγίου και 12-1 το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr