background img
banner
banner

Απαραίτητη και εφικτή η αναβάθμιση του Γ΄ Λιμενικού Τμήματος σε Λιμεναρχείο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Τους παράγοντες εκείνους που συντελούν στο να αναβαθμιστεί το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου σε Λιμεναρχείο, απαριθμεί η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐας- Αιτωλοακαρνανίας – Φωκίδας) με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος. Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της παρέμβασης του δημάρχου Αιγιαλείας, ενώ μέσω αυτής αποδεικνύεται πως η αναβάθμιση σε μία περιοχή με μεγάλη εμβέλεια και προοπτική είναι και εφικτή είναι και απαραίτητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική αναβάθμιση του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου είναι ενταγμένη στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ένωσης εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Στην επιστολή, αφού αναφέρεται πως η περιφέρεια δικαιοδοσίας του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Αιγίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, περιλαμβάνει τους λιμένες και όρμους και την χερσαία περιοχή αρμοδιότητας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με την αντίστοιχη χωρική θάλασσα, από τα διοικητικά όρια του Νομού Αχαΐας μέχρι τον χείμαρρο Άρτεμις ή Λιακατά Ψαθοπύργου, επισημαίνεται ότι «πρόκειται για μία αρκετά εκτενή και ιδιότυπη περιοχή, με μεγάλες δυσχέρειες στη διοίκηση και την εποπτεία της».

Καλύπτει μεγάλη περιοχή με πολλές υπηρεσίες

Όπως τονίζεται, ΄΄η ιδιοτυπία της εν λόγω περιοχής συνίσταται αρχικά στο γεγονός ότι περιλαμβάνει περιοχές από δυο διαφορετικούς Δήμους, ήτοι τους Δήμους Πατρέων και Αιγιαλείας καθώς επίσης και τριών διαφορετικών Εισαγγελιών, ήτοι της Εισαγγελίας των Πρωτοδικείων Πατρών, Αιγίου και Καλαβρύτων. Επίσης υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και Δημοτικές κοινότητες οι οποίες είναι τουριστικοί προορισμοί λόγω και της κοντινής απόστασης από την Αττική όπως η Ακράτα, το Διακοπτό, η Τράπεζα-Πούντα, ο Ελαιώνας, τα Νικολαίϊκα, η Ροδιά, τα Διγελιώτικα, η Τέμενη, η Άκολη, τα Σελιανίτικα, ο Λόγγος, οι Καμάρες και το Λαμπίρι. Διαθέτει επίσης τέσσερις λιμενίσκους-αλιευτικά καταφύγια (ΝΟΑ Αιγίου, ΙΝΟΑ Αιγίου, Διακοπτού και Κρυονερίου Ακράτας) και δύο Λιμένες (τον παλαιό και νέο Λιμένα εντός του Όρμου του Αιγίου) τα οποία είναι μεικτού χαρακτήρα (εμπορικό και επιβατικό/τουριστικό) και μπορεί να εξυπηρετεί είτε Ro-Ro πλοία, είτε κρουαζιερόπλοια, καθώς και Φορτηγά. Το κρηπίδωμα παραβολής του νέου λιμένα Αιγίου είναι συνολικού μήκους 256 μέτρων (209 μ. το ένα τμήμα και 47 μ. το άλλο) και ωφέλιμου βάθους περίπου -10- μέτρων ενώ ο χερσαίος χώρος έχει έκταση 32.000 τ.μ. περίπου διαθέσιμο για τις λειτουργίες της εγκατάστασης. Το κρηπίδωμα παραβολής του παλαιού λιμένα Αιγίου είναι συνολικού μήκους 235 μέτρων (196 μ. το ένα τμήμα και 39 μ. το άλλο) και ωφέλιμου βάθους στο μεγάλο τμήμα περίπου -09- μέτρων».

Δεν λειτούργησε ποτέ ο Λιμενικός Σταθμός Ακράτας…

Ένα άλλο σημείο το οποίο αναφέρεται είναι ότι συστάθηκε ο Λιμενικός Σταθμός Ακράτας, προκειμένου να ενισχύσει το Υπολιμεναρχείο Αιγίου στη διοίκηση και εποπτεία της περιοχής που είχε οριστεί γι’ αυτό. Πλην όμως, ο εν λόγω Λιμενικός Σταθμός δεν επανδρώθηκε και συνακόλουθα δεν λειτούργησε στην πράξη ποτέ, μη προσφέροντας οποιαδήποτε βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, η οποία μέχρι και την ίδρυσή του βρισκόταν στη δικαιοδοσία του Υπολιμεναρχείου Αιγίου. Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω της αχρησίας στην οποία είχε υποπέσει καταργήθηκε.

Δωρεάν στέγαση σε άνετες εγκαταστάσεις

Ένα ακόμη επιχείρημα για την αναβάθμιση του Λιμενικού Τμήματος είναι ότι στεγάζεται σε κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών από το 1995 άνευ καταβολής μισθώματος και οι χώροι των γραφείων καθώς και των αποθηκών μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία της Υπηρεσίας ως Λιμεναρχείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο παρελθόν και συγκεκριμένα την χρονική περίοδο από 2003 έως και το 2006 είχαν φτάσει να υπηρετούν στο τότε Υπολιμεναρχείο Αιγίου 34 άτομα χωρίς πρόβλημα.

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στελέχωσης

Σε ό,τι αφορά την επάνδρωση του εν δυνάμει Λιμεναρχείου, η Ένωση επισημαίνει ότι τα όποια κενά στην στελέχωση προκύψουν από την αλλαγή της οργανικής σύνθεσης σε περίπτωση αναβάθμισης, θα καλυφθούν άμεσα με μια απλή εκδήλωση ενδιαφέροντος από στελέχη που υπηρετούν στο Κ.Λ. Πάτρας και έχουν τόπο συμφερόντων το Αίγιο και θα θελήσουν να τοποθετηθούν χωρίς έξοδα μετάθεσης. Άλλωστε, όπως αναφέρεται, ΄΄το Λιμενικό Τμήμα Αιγίου απέχει 40 χιλιόμετρα από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας με αποτέλεσμα τα στελέχη που κατοικούν μόνιμα στην Πάτρα και τοποθετούνται στο Λιμενικό Τμήμα του Αιγίου ή το αντίστροφο να επιβαρύνονται με το κόστος των μετακινήσεων΄΄.

Καταλήγοντας, το Δ.Σ. της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐας- Αιτωλοακαρνανίας – Φωκίδας) ζητά να ληφθούν υπόψη όλα τα επιχειρήματα και να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα της Ένωσης, που είναι η αναβάθμιση του Λιμενικού Τμήματος Αιγίου σε Λιμεναρχείο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr