background img
banner
banner

Η ιλύς θα φέρει οφέλη!

ΞΕΚΙΝΑ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΞΗΡΑΝΣΗΣ – ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 500.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΕΣΟΔΑ ΣΤΗ ΔΕΥΑΑ

Επένδυση με περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά οφέλη αποτελεί η Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης Ιλύος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, έργο που ξεκινά άμεσα, μετά την κατακύρωσή του προς εκτέλεση, στην εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.». Ουσιαστικά, το έργο έχει τρεις «διακλαδώσεις»:

Αποτελεί βιώσιμη λύση προς την αειφόρο ανάπτυξη μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγόμενης λάσπης, απαλλάσσει την Επιχείρηση από το κόστος της μεταφοράς αυτής σε άλλους οργανωμένους χώρους, ενώ εξασφαλίζει ένα υπολογίσιμο όφελος από την υποδοχή υλικού από άλλους δήμους. Όλα μαζί βέβαια θα πρέπει να έχουν ως αποδέκτη τον δημότη της Αιγιάλειας.

Η μονάδα θερμικής ξήρανσης θα δέχεται τις ποσότητες αφυδατωµένης λάσπης που παράγονται καθηµερινά στην εγκατάσταση λυμάτων, µε σκοπό τη θερµική επεξεργασία της, την εξάτµιση του νερού που περιέχει και την παραγωγή τελικού ξηρού προϊόντος, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως καύσιµο σε βιοµηχανίες ή ως εδαφοβελτιωτικό υλικό (λίπασμα).

Και αυτός ο σχεδιασμός των ανθρώπων της ΔΕΥΑΑ πριν από λίγα χρόνια, με την υλοποίησή του έρχεται να επιβεβαιώσει τον πρωτοποριακό τρόπο λειτουργίας της που συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δίνει τη δυνατότητα σταθεροποίησης ή και μείωσης των τελών για τον δημότη.

Είδαν μπροστά…

Πώς όμως ξεκίνησε η μελέτη για το συγκεκριμένο αναπτυξιακό έργο; Όπως εξηγεί στο protionline.gr ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Παναγιώτης Νικολόπουλος, ΄΄τα τελευταία χρόνια και ύστερα από την εφαρμογή συγκεκριμένου ΦΕΚ, απαγορεύτηκε η εναπόθεση λυματολάσπης σε ΧΥΤΑ ή χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων. Έτσι, τόσο η δική μας ΔΕΥΑ όσο και οι υπόλοιπες, ήμασταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε τα υπολείμματα σε αδειοδοτημένη περιοχή επεξεργασίας λυματολάσπης. Αφενός τέτοιοι χώροι είναι ελάχιστοι κι αφετέρου δεν υπάρχουν σε κοντινή απόσταση. Πρόκειται συνήθως για εταιρείες που διαχειρίζονται βιολιπάσματα σε ειδικούς χώρους. Ως εκ τούτου, η Δημοτική Επιχείρηση αναγκάζεται να καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα μεταφορικά και ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό για την εναπόθεση στα σημεία που μεταφέρεται. Όπως εξελίσσεται η οικονομία, είτε σε ό,τι αφορά τα λύματα είτε τα στερεά απόβλητα, οι δήμοι και οι υπηρεσίες πρέπει να βρουν τρόπους να τα εκμεταλλευτούν προς όφελος τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας που και λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και με εξοικονόμηση πόρων΄΄.

Ήδη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολλές οι αντίστοιχες δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολος ο τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Νικολόπουλου, ΄΄αυτό που έχουμε σχεδιάσει δεν αφορά μόνο τη λυματολάσπη της δυναμικότητας του Αιγίου, δηλαδή 1.000 με 1.500 τόνους τον χρόνο, αλλά έναν όγκο της τάξεως των 10.000 τόνων κάθε έτος, άρα μιλάμε για άλλα μεγέθη και ίσως λύνεται το πρόβλημα ολοκλήρου του νόμου. Πολλοί δήμοι που δεν διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις, θα εξυπηρετούνται από την δική μας μονάδα΄΄.

Η διαχείριση του παραγόμενου υλικού

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται προοπτικές και για τις καλλιέργειες. Εφόσον ληφθεί απόφαση σχετικά με τη διαχείριση του υλικού που θα προκύπτει, ο προσανατολισμός μπορεί να είναι, οι αποξηραμένες ποσότητες που είναι πλούσιες σε οργανικό φορτίο, δηλαδή σε άζωτο και φώσφορο, να συσκευάζονται και να διατίθενται στον δήμο για τους κήπους και τους κοινόχρηστους χώρους ή σε αγρότες για τα κτήματά τους. Βεβαίως, ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται για λίπασμα. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι εδαφοβελτιωτικό και βοηθητικό.

Σαφώς υπάρχει και η άλλη προοπτική ότι ενδεχομένως μπορεί να απορροφηθούν ποσότητες από την αποξηραμένη λυματολάσπη – ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις περί αυτού – για πρώτη καύσιμη ύλη, καθώς τα εναλλακτικά καύσιμα είναι μία νέα δυνατότητα που την ακολουθούν πολλοί. Πρόκειται για ένα φθηνότερο προϊόν που κατατάσσεται στη βιομάζα, εξυπηρετεί πολύ σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο και κρίνεται ως οικονομικά συμφέρον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Το εάν το αποτέλεσμα θα είναι προϊόν εκμετάλλευσης, θα καθοριστεί από πολιτική απόφαση. Σε ό,τι αφορά τους αγρότες πάντως προφανώς θα διατίθεται ή σε πολύ χαμηλό κόστος, ή δωρεάν. Από την άλλη δε, το προϊόν που θα εισέρχεται στη μονάδα για αποξήρανση, θα αποτελεί ένα καλό έσοδο για τη ΔΕΥΑΑ, «εξαργυρώνοντας» την καινοτομία αλλά και τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν ώστε να σχεδιαστεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο.

Η καινοτομία και ο σωστός σχεδιασμός επέφεραν σταθερότητα και προοπτικές

Ήδη, ως γνωστόν, η ΔΕΥΑΑ, με τη μονάδα λυμάτων από το 2008 στον βιολογικό καθαρισμό αποδέχεται βυτία από όλη την Αχαΐα, κάτι που αποτελεί ήδη ένα πολύ σημαντικό έσοδο. Κάτι τέτοιο ανάλογο αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση. Η ΔΕΥΑΑ, με τα βήματα μπροστά που ακολούθησε, επιβίωσε μέσα από δύσκολες καταστάσεις και στην περίοδο της κρίσης και με όλα τα γεγονότα των εξελίξεων σε οικονομικό επίπεδο, και λειτούργησε έτσι ώστε να αυξήσει τα έσοδά της καταφέρνοντας έτσι να μην υπάρξουν αυξήσεις στο τέλος υδροδότησης. Παράλληλα, η πολιτική που ακολουθήθηκε από την Επιχείρηση, απέφερε και σταθερότητα κερδών αλλά κι αξιοπιστία με χαμηλότερα τιμολόγια.

Ομοίως, και η λυματολάσπη εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί ένα πολύ καλό προϊόν για τους Αιγιαλείς. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το ποσό που θα μπορεί να εισπράττει σε ετήσια βάση από την υποδοχή λυματολάσπης από άλλους δήμους, θα ανέρχεται σε 500.000 ευρώ!


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr