background img
banner
banner

Μια λαμπρή παρουσίαση βιβλίου στα ΓΑΚ

«ΠΑΝΑΓΟΣ ΜΕΛΙΣΣΣΙΩΤΗΣ, Ο ΚΟΥΡΕΑΣ -ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, Η ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ» ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Ν. ΦΙΛΙΠΠΑ

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Παράρτημα Αιγιάλειας, πραγματοποιήθηκε μία ιδιαίτερη, άψογα οργανωμένη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Πανάγος Μελισσσιώτης, ο κουρέας -θεατρικός συγγραφέας, η συναρπαστική ζωή και τα έργα του», της Χριστίνας Ν. Φίλιππα, από τις εκδόσεις «Ηδύφωνο».

Οι εργαζόμενοι στα ΓΑΚ δεν άφησαν τίποτα στην τύχη του και οργάνωσαν τα πάντα με προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια. Ο σκηνοθέτης -ηθοποιός Θανάσης Θεολόγης και η Θεατρική Εκφραση Αιγίου (Θ.Ε.Α)με την Βαρβάρα Σεφέρη, τον Σπύρο Γεωργίου, τον Κωνσταντίνο Τσιαγά, παρουσίασαν αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα του Μελισσιώτη με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον εξαίρετο μουσικό και μελετητή της ελληνικής παραδοσιακής μουσική Σάκη Παπαδημητρίου σκορπίζοντας στο πολυπληθές ακροατήριο ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς και συγκίνησης.

Η ίδια η συγγραφέας, επισημαίνει: “Θερμά ευχαριστώ τα ΓΑΚ Αιγιάλειας, αλλά επειδή τα ΓΑΚ είναι οι άνθρωποί του, αναφέρομαι στον Γιώργο Γεωργόπουλο, πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιάλειας-Καλαβρύτων και τους συναδέλφους του στα ΓΑΚ καθώς και την θεατρολόγο-ηθοποιό Ιωάννα Στεφανάτου. Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες τους μετέδωσαν γνώση για την ιστορική, θεατρική και πολιτική κατάσταση του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα. Ευχαριστώ από καρδιάς τον σκηνοθέτη Θανάση Θεολόγη, τα μέλη της Θ.Ε.Α Βαρβάρα Σεφέρη, Σπύρο Γεωργίου, Κωνσταντίνο Τσιαγά, τον Σάκη Παπαδημητρίου, την εκδότριά μου Μαρία Παναγιωτακοπούλου (εκδόσεις Ηδύφωνο) και τον δημοσιογράφο Φάνη Ζουρόπουλοπου ανέλαβε την δύσκολη δουλειά του συντονισμού ενός πολυάριθμου πάνελ παρουσιαστών”.

Το παράπονο της συγγραφέα

Η κ. Φίλιππα ωστόσο μεταφέρει και το γεγονός ότι δεν παρέστησαν στην εκδήλωση αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας: ΄΄Η πόλη είναι οι άνθρωποί της. Αυτοί φτιάχνουν την ιστορία της. Από πλευράς Αυτοδιοίκησης παρέστη στην εκδήλωση, τιμώντας και τον πρόγονό του Πανάγο Μελισσιώτη, ο κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αιγιάλειας. Η παρουσία του «δεν έσωσε την τιμή» (όπως λέει η έκφραση) των υπολοίπων αυτοδιοικητικών. Τον κ. Σπηλιόπουλο δεν τον γνώριζα προσωπικά και γι’ αυτό η παρουσία του με συγκινεί ακόμα περισσότερο. Τον ευχαριστώ θερμά και δημοσίως και σίγουρα το ίδιο θα έκανε και ο Μελισσιώτης. Θέλω να τονίσω ακόμα την παρουσία δύο νέων ανθρώπων, του Σπύρου Χριστόπουλου και του Δημήτρη Σωτηρόπουλου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελισσίων Αιγιάλειας. Αξιοπρόσεκτη και ελπιδοφόρα η παρουσία τους. Ευχαριστώ ακόμα τον πρόεδρο του συλλόγου «Κουρέων και Κομμωτών Αιγιάλειας και Καλαβρύτων» Παντελή Μαρινόπουλο και τη Δήμητρα Παπακωνσταντίνου, μέλος του Συλλόγου, που τίμησαν τον «συνάδελφό» τους, παρότι ήταν εργάσιμη μέρα για τα κουρεία΄΄.

Κλείνοντας, η συγγραφέας σημειώνει: ΄΄Ευχαριστώ από την καρδιά μου (τιμώ αυτούς και υπολήπτομαι όπως έλεγε και ο καθηγητής Μιστριώτης για τον Πανάγο), τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν και μοιραστήκαμε εξαιρετικές στιγμές, αναβιώνοντας μετά 150 χρόνια την επιστροφή της «παραδοξοτέρας ύπαρξης του νεοελληνικού θεάτρου του 19ου αιώνα», του κουρέα-θεατρικού συγγραφέα Πανάγου Μελισσιώτη, στη γενέτειρά του΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr