background img
banner
banner

Νέα έργα από την τοπική Μητρόπολη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση – Αποκατάσταση Προσκυνηματικών Χώρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», σύμφωνα µε τους όρους της συναφθείσας Προγραμματικής Σύμβασης της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας µε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο, που αφορά την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου της Παντανάσσης και του περιβάλλοντος χώρου αυτού.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος εκφράζει τις εγκάρδιες ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τους συνεργάτες του για την ένταξη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο ανωτέρω πρόγραμμα και την επιτυχή αποπεράτωση του προαναφερθέντος πρώτου έργου. Μητροπολίτης και Περιφερειάρχης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τα έργα που σχεδιάζει η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας την περασμένη Τετάρτη όταν ο προκαθήμενος της τοπικής εκκλησίας πέρασε το κατώφλι της Περιφέρειας. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα με τον κ. Ιερώνυμο να δίνει λίστα στον κ. Φαρμάκη με τα σχεδιαζόμενα έργα τα οποία θα χρειαστούν χρηματοδότηση
Συγκεκριμένα, στην Ιερά Μητρόπολη αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα κάτωθι έργα:

 

1. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου θα πραγματοποιηθεί η συντήρηση του περίτεχνου τέμπλου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τις εξής παρεμβάσεις: προετοιμασία χώρου, τεκμηρίωση και καταγραφή, προετοιμασία εργασιών συντήρησης, αφαίρεση ξένων στοιχείων, αποσυναρμολόγηση τμήματος τέμπλου, καθαρισμό – απομάκρυνση μεταγενέστερων επιστρώσεων πίσω όψης, απεντόμωση ξύλινου φορέα τέμπλου, καθαρισμό της εμπρόσθιας όψης του τέμπλου, στερέωση αποκολλήσεων, απολεπίσεων ζωγραφικής επιφάνειας και υποστρώματος, στερέωση ξύλινου φορέα, συγκόλληση ξύλινων τμημάτων, αφαίρεση φορητών εικόνων του τέμπλου, αισθητική αποκατάσταση και επίστρωση με προστατευτικό βερνίκι.

2. Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού στο σύνολο του εξωτερικού υπόβαθρου της Εκκλησίας, του περιβάλλοντος χώρου, της περίφραξης, καθώς και στο εσωτερικό του Ναού. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν σε εξωτερικούς χρωματισμούς (εργασία που δεν ολοκληρώθηκε από τον σεισμό του 1995), επισκευή στέγης και καμπαναριών, επισκευή και χρωματισμό μεταλλικής περίφραξης – κιγκλιδωμάτων, επισκευή – αντικατάσταση ξύλινου δαπέδου γυναικωνίτη, κατασκευή νέας μαρμάρινης κρήνης, φωτισμό περιβάλλοντος χώρου και ανάδειξης, κατασκευή νέων εσωτερικών και εξωτερικών υδρορροών, καθώς και λοιπές σχετικές εργασίες.

3. Στα Γραφεία των Διοικητικών Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις για την επισκευή και την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Συγκεκριμένα στο σύνολο του οικοδομήματος οι εργασίες προσδιορίζονται σε επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης με την αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά, εργασίες επιχρισμάτων και χρωματισμών, διαμόρφωση εισόδου, τοπικές αποκαταστάσεις ρωγμών και ενισχύσεις, καθώς επίσης και επισκευή στεγών και δωμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση απορροής όμβριων υδάτων και γενικότερης υγρομόνωσης. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, συμπεριλαμβανομένης και της εξωτερικής γείωσης του οικοδομήματος.

4. Στο Επισκοπείο του Αιγίου το σύνολο του οικοδομήματος χρήζει άμεσης επισκευής και συντήρησης, δεδομένου ότι έχει επηρεαστεί και από τον σεισμό του 2014. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης τοιχοποιιών από ρωγμές, οπλισμένα επιχρίσματα προς ενίσχυση του εξωτερικού κελύφους, εργασίες χρωματισμών εξωτερικά με θερμομονωτικά και υγρομονωτικά χρώματα προς ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του οικοδομήματος. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης των σκεπών, με ταυτόχρονη αποκατάσταση της υγρομόνωσης και θερμομόνωσης αυτών, καθώς και διευθετήσεις ηλεκτρομηχανολογικών σωληνώσεων και εγκαταστάσεων, περιλαμβανομένων υδρορροών.

5.Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας θα πραγματοποιηθούν τοπικές επισκευές και αποκαταστάσεις ρηγματώσεων με τις αναγκαίες τοπικές επεμβάσεις χρωματισμών μικρής κλίμακας, ενώ θα γίνουν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πρόσβαση στον Ιερό Ναό ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Επιπροσθέτως, ο Σεβασμιώτατος λόγω της εναγώνιας επιθυμίας του για την ολοκλήρωση του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Βρεφονηπιακού Σταθμού «Τα Αγγελουδάκια», έχει ήδη προβεί σε σχετικές συζητήσεις με επενδυτές και τοπικούς Φορείς.

Τέλος, σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας θα απευθύνει πρόσκληση επενδυτικού – επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων και Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας στη Στροφυλιά.

Προς ολοκλήρωση τα Εισόδια

Παράλληλα, ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση η συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού και περικαλλούς Ιερού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου, ο οποίος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας εκφράζει εκ μέρους του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού τις ευγνώμονες ευχαριστίες του τόσο προς τον Σεβασμιώτατο Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, ο οποίος μερίμνησε και έπραξε τα δέοντα θέτοντας σκοπό και όραμα ζωής την αποκατάσταση του Ιερού Ναού μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995, όσο και τον Δωρητή και Μεγάλο Ευεργέτη της τοπικής μας Εκκλησίας κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, ο οποίος ανέλαβε τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης ενός από τους παλαιότερους Ιερούς Ναούς της πόλεώς μας, ο οποίος αποτελεί έργο του Ερνέστου Τσίλερ και κόσμημα της πόλεως του Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr