background img
banner
banner

Νέοι κλάδοι εργασίας και καινούριες ειδικότητες για τους καταρτιζόμενους

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Οι προσθήκες που ετοιμάζονταν από πέρυσι το καλοκαίρι, όσον αφορά την αλλαγή της λειτουργίας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των Προτύπων ΕΠΑ.Λ. σε όλη τη χώρα, πραγματώνεται αυτό το διάστημα, έχοντας φέρει νέα “πνοή” στα εκπαιδευτικά δεδομένα. Σκοπός του καινούριου προγράμματος, είναι η επέκταση του δικτύου των προτύπων επαγγελματικών μονάδων στην ενιαία αγορά εργασίας για τους αποφοίτους, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την προσθήκη έξι ακόμα αντίστοιχων μονάδων σε όλη τη χώρα. Με τις νέες τροποποιήσεις στα προγράμματα των σπουδών και τις αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία, το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Αιγίου της οδού Ξηρολιθίων, αλλάζει και αυτό με την σειρά του “πρόσωπο” για το νέο σχολικό έτος που ξεκινά, κάνοντας την λειτουργία του πολύ πιο σύγχρονη και αποτελεσματική.

Μεγάλη ζήτηση στην αγορά, μετά την αποφοίτηση

Οι τομείς που θα διδάσκονται στα Πρότυπα Ε.ΠΑΛ. αφορούν κατά μεγάλο ποσοστό, επαγγέλματα με προοπτικές άμεσης απορρόφησης επαγγελματικής δραστηριότητας και εργασίες με μεγάλη ζήτηση στην αγορά.

Πρόκειται για δουλειές δηλαδή, που θα περιλαμβάνουν τομείς όπως τα δομικά έργα, το περιβάλλον και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, καθώς και επαγγέλματα υγείας, πρόνοιας και ευεξίας, τεχνικής υποστήριξης και πληροφορικής, γεωπονίας και τροφίμων, διοίκηση οικονομίας και μηχανολογίας, αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες.

Κατόπιν υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές, τα νέου τύπου Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. για το επόμενο σχολικό έτος αλλάζουν την υφή της λειτουργίας τους, αφού γίνονται τροποποιήσεις και προσθήκες και στην εκπαιδευτική ύλη τους αλλά και στην τεχνική κατάρτιση, η οποία συνεχώς θα εμπλουτίζεται.

Οι τάξεις του που τίθεται κατ’ έτος σε λειτουργία θα αντικαθιστούν τις αντίστοιχες τάξεις του μέχρι πρότινος Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. όπως ορίζει το ΦΕΚ του τρέχοντος σχολικού έτους, για όλα τα πρότυπα επαγγελματικά λύκεια.

Απορρόφηση σε θέσεις εργασίας

Στο Π.ΕΠΑ.Λ Αιγίου θα αξιοποιούνται νέες μεθοδολογίες σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες της αγοράς, σε επαγγέλματα που θα αφορούν τόσο τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι εκεί, όσο και την προσφορά των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη αγορά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπονται αυξημένοι βαθμοί ελευθερίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και νέες τροποποιήσεις του ΦΕΚ από το τέλος του έτους, για την αποκατάσταση των αποφοίτων. Θα υπάρχουν και σεμινάρια επιμόρφωσης των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών όλων των κλάδων στα κέντρα επιμόρφωσης, προκειμένου να λάβουν ακόμα περισσότερες γνώσεις ή εξειδίκευση.

Η προσπάθεια αυτή, εντάσσεται στο πλαίσιο της αλλαγής της φιλοσοφίας που γίνεται στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης, όπως το ορίζει το υπουργείο για να ακολουθεί πιστά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υπουργείο προσδοκεί σε προοπτικές που θα ανοίγουν νέους δρόμους για τους καταρτιζόμενους ακόμα και για εργασία στο εξωτερικό. Θεωρείται ότι είναι πλέον μία αξιόπιστη επιλογή και ποιοτική λύση για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις δεξιότητές τους, ενώ ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών για τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, καθώς συνεργάζεται με κλάδους υψηλής ζήτησης, στην αγορά εργασίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 19 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 30 Ιουνίου, θα μπορούν οι υποψήφιοι να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας για την υποβολή Μηχανογραφικού.

Όσο για το νέο πρόσωπο που ενδέχεται να είναι η υπεύθυνη στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λυκείο Αιγίου την τρέχουσα περίοδο και να διευθύνει, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Η επιχειρησιακή ομάδα του Προτύπου Επαγγελματικού Λυκείου Αιγίου, έχει ήδη μπει στη διαδικασία προσαρμογής των διατάξεων που πρόκειται να ακολουθηθούν για το νέο σχολικό έτος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr