background img
banner
banner

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τον διαγωνισμό…

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Η στιγμή έναρξης του έργου ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως φαίνεται πως έφτασε καθώς ολοκληρώθηκαν – επιτέλους – οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η ανάδοχος ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ εκλήθη να υποβάλει την εγγυητική ώστε να υπογραφεί η σύμβαση. Οι συνθήκες έχουν… ωριμάσει και με το παραπάνω στο έργο που πέρασε από… πολλά κύματα και η καθυστέρηση δρομολόγησης των διαδικασιών αποτέλεσε επανειλημμένως αντικείμενο ερώτησης της αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή.

Ως γνωστόν, το έργο «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 1-Οδός Μητροπόλεως» αφορά στη διαμόρφωση του τμήματος της οδού Μητροπόλεως από το διαμορφωμένο τμήμα (μετά το τέλος του κτιρίου Παναγιωτοπούλου), μέχρι την οδό Σολωμού (φανάρια), συνολικού μήκους 445 μ. περίπου και συνολικής επιφανείας 6.520 τ.μ., με τις εργασίες να περιλαμβάνουν διαμορφώσεις και επιστρώσεις πεζοδρόμων – οδών – πεζοδρομίων και πλατειών, φύτευση για τη διαμόρφωση δενδροστοιχιών, επέκταση – συμπλήρωση του δικτύου και η μετακίνηση ή ανακατασκευή των φρεατίων και των εσχαρών του δικτύου απορροής και αποχέτευσης ομβρίων, επέκταση – συμπλήρωση – αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, λόγω των αποξηλώσεων των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, ηλεκτροφωτισμό της οδού και προμήθεια και τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σύμβαση θα υπογραφεί μέσα στον Ιούλιο και είναι απορίας άξιο γιατί από τη στιγμή ο διαγωνισμός έγινε πριν από δύο σχεδόν χρόνια, το έργο φτάνει τώρα στη συμβασιοποίηση.

Μάλιστα, είχε καθυστερήσει και ο διαγωνισμός να βγει στον «αέρα» λόγω της κατάστασης έτσι όπως είχε διαμορφωθεί με τις ανατιμήσεις των υλικών αλλά και με το παράλληλο «μέτωπο» της πλατείας Αγ. Λαύρας.

Ο μακρύς δρόμος προς τη συμβασιοποίηση

Αξίζει ωστόσο να δει κανείς το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών: Ο διαγωνισμός έγινε στις 30-11-21, η αποσφράγιση των προσφορών στις 7-12-21, ενώ το πρώτο πρακτικό συντάθηκε από την Επιτροπή Διαγωνισμού στις 31-12-21 και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή στις 7-2-22. Στις 13-5-22 εστάλη από την Ο.Ε. πρόσκληση υποβολής δικαιολογητικών συμμετοχής. Ακολούθως ήρθε η έγκριση μαζί με τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν σε δεύτερο χρόνο. Στις 11-8-22 εγκρίθηκε το πρακτικό ΙΙ και ο προσωρινός ανάδοχος έλαβε ειδοποίηση ότι τα δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν εγκρίθηκαν από την Ο.Ε. στις 19-9-22. Στις 7-12-22 εστάλη από τον δήμο πρόσκληση παράτασης της ισχύος της οικονομικής προσφοράς και της εγγυητικής αντιστοίχως και στις 20-2-23 η Ο.Ε. ενέκρινε την παράταση. Η δε έγκριση κοινοποιήθηκε στην εταιρεία στις 7-3-23. Στις 27-3-23 υπεβλήθη ο πλήρης φάκελος στο ελεγκτικό συνέδριο για έγκριση το οποίο ανταποκρίθηκε σχετικά άμεσα στις 5-4-23 και απεφάνθη ότι δεν κωλύεται η σύμβαση και μπορεί να προχωρήσει η υπογραφή. Στις 8-5-23 εστάλη πρόσκληση στην εταιρεία για υπεύθυνη δήλωση οψιγενών μεταβολών και στις 23-6-23 πρόσκληση υπογραφής σύμβασης. Πλέον η εταιρεία καλείται εντός 14 ημερών να καταβάλει την εγγυητική δηλαδή μέχρι 7 Ιουλίου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση.

Σημειωτέον ότι η προσωρινή ανάδοχος σε ό,τι της ζητείτο ανταποκρίθηκε εμπρόθεσμα, όπως διαβεβαίωσε το protionline.gr ο ιδιοκτήτης της Φάνης Καπετσώνης, ο οποίος μίλησε για καθυστερήσεις και μεγάλα κενά στη διαδικασία εγκρίσεων, διεκπεραιώσεων και αποφάσεων. ΄΄Έχουμε παρά δύο μήνες, σχεδόν δύο χρόνια από τότε που έγινε ο διαγωνισμός μέχρι τώρα που καλούμαστε να υπογράψουμε τη σύμβαση κι αυτό δεν συνηθίζεται και δεν θα έπρεπε να συνηθίζεται΄΄, σχολίασε.

Ως προς το επόμενο βήμα, όπως είπε ο εργολάβος, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία πάνω σε τεχνικά θέματα που αφορούν το έργο, ώστε να ξεκινήσει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr