background img
banner
banner

Συνεργασία για τις επισκέψεις ζωής των δήμων Αιγιαλείας – Αμφιλοχίας – Ερυμάνθου

ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΚΕ «GO2GETHER» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΤ’ ΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Σύμφωνο συνεργασίας με τους δήμους Αμφιλοχίας και Ερυμάνθου πρόκειται να υπογράψει ο δήμος Αιγιαλείας για την υλοποίηση κατ’ οίκων παρεμβάσεων και παρεμβάσεων στην Κοινότητα, σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Go2gether». Μάλιστα η δράση φέρει την ονομασία «Go2gether επισκέψεις ζωής».
Η Go2gether είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία διαθέτει συσσωρευμένη εμπειρία στη συγγραφή και υλοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται με την κοινωνική συνοχή (υγεία, κοινωνία, απασχόληση).

Ολιστική παρέμβαση στη φροντίδα ευπαθών ομάδων πληθυσμού

Όπως εξήγησε στο Protionline.gr η αντιδήμαρχος Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, ΄΄το συμφωνητικό Συνεργασίας μεταξύ των δήμων και με την ΑΜΚΕ Go2gether έχει σαν στόχο την υλοποίηση κατ’ οίκον παρεμβάσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα, υλοποιώντας το αντίστοιχο πρόγραμμα με την ονομασία «Go2gether επισκέψεις ζωής». Σκοπός είναι η άμεση συνεργασία για μία πιο ολιστική παρέμβαση στη φροντίδα ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στην κοινότητα στον δήμο σε συνέργεια με δομές υγείας για άπορους, ηλικιωμένους, οικογένειες, ΑμεΑ, χρόνιους πάσχοντες΄΄.

Κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων στην κοινότητα θα διεξαχθούν ενδεικτικά: – Έλεγχος γεροντολογικής ευπάθειας – Εκπαιδεύσεις σε φροντίδα και αυτοφροντίδα ηλικιωμένων και φροντιστών τους – Εργαστήρια νοηματικής και σωματικής ενδυνάμωσης των ηλικιωμένων και των άτυπων φροντιστών τους – Εκπαιδεύσεις νέων μητέρων και παιδιών στις πρώτες βοήθειες, στην ασφάλεια στο σπίτι, στην αντιμετώπιση κρίσεων, στη σεξουαλικότητα – Ασκήσεις προσομοίωσης με στολή γηριατρική για ανάπτυξη της εν συναίσθησης. – Ομαδική συμβουλευτική από εξειδικευμένο ψυχολόγο – Ομαδική συμβουλευτική από γεροντολόγο.

Στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Δήμου Αιγιαλείας, του Δήμου Αμφιλοχίας, του Δήμου Ερυμάνθου και με την Go2gether και εξουσιοδότησε τον δήμαρχο για την υπογραφή του.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της αντιδημάρχου, ΄΄κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων δίνονται συμβουλές φροντίδας και αυτοφροντίδας σε όλα τα μέλη της οικείας, υπάρχει δυνατότητα συνεδρίας με ψυχολόγο, υλοποιούνται εργονομικές παρεμβάσεις (π.χ. τοποθέτηση αυτοκόλλητων ταινιών και φωτάκια νυκτός για αποφυγή ατυχημάτων, ανυψωτές λεκάνης), συμβουλευτική στη χρήση φαρμάκων, στην αποθήκευσή τους και στην απόρριψη όσων είναι ληγμένα. Ακόμη, υπάρχει δυνατότητα να δοθεί δωρεάν υγειονομικό υλικό σε δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και βοηθήματα βάδισης και κίνησης (αναπηρικά αμαξίδια/περπατητήρες) στα άτομα που χρήζουν βοηθείας θα διερευνηθεί από την Co2gether. Σε κάθε περίπτωση τα άτομα θα πρέπει να πληρούν τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια του προγράμματος solidarityplatform.co2gether.gr΄΄.

Παρεμβάσεις κατ’ οίκον

Η Co2gether αναλαμβάνει τις κατ’ οίκον παρεμβάσεις και με τη συμμετοχή των υπολοίπων φορέων τις παρεμβάσεις στην κοινότητα. Η ομάδα εργασίας της Co2gether απαρτίζεται από εξειδικευμένο προσωπικό με: – Ψυχολόγο – Γεροντολόγο – Νοσηλεύτρια Καθώς και εξωτερικούς συνεργάτες (υγιεινολόγο, λογοθεραπεύτρια, κοινωνική λειτουργό, φυσικοθεραπεύτρια). – Διοικητικό προσωπικό – Υπεύθυνη καινοτόμων κοινωνικών υπηρεσιών – Δημοσιογράφο – Κινηματογραφιστή και Δημιουργό ψηφιακού περιεχομένου. Η Co2gether υλοποιεί παρεμβάσεις από 1 έως 3 φορές ανά οικία σύμφωνα με τις ανάγκες των ωφελούμενων.

Η δράση έχει χρονική διάρκεια έξι μήνες από την ημερομηνία υπογραφής του. Ο αριθμός των παρεμβάσεων είναι 80-100 παρεμβάσεις ανά Δήμο, ήτοι 300 παρεμβάσεις. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν από την Co2gether και δεν υπάρχει καμία οικονομική υποχρέωση μεταξύ των συμβαλλόμενων φορέων.

Προτεραιότητα στις απομακρυσμένες περιοχές της Αιγιάλειας

΄΄Πρόκειται για μία πολύ σημαντική και ουσιαστική δράση. Η αρμοδιότητά τους δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχολογική υποστήριξη που μπορούν να δώσουν, αλλά και σε πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητας και της λειτουργικότητας των ανθρώπων αυτών, μέσα στο σπίτι τους. Οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν πλήρη εξοπλισμό, για να αντιμετωπίζουν καθετί που θα χρειαστεί ο οποιοσδήποτε από όσους θα επωφελούνται (πατάκια μπάνιου για ασφάλεια, ηλεκτρολογικό υλικό, πατερίτσες και ιατρικά εργαλεία ή περπατούρες) καθώς και έμψυχο υλικό, μία ομάδα από νευρολόγους, παθολόγους, ΩΡΛ ή δεκάδες ειδικότητες. Είναι μία πολύ οργανωμένη και άρτια ομάδα, η οποία σαν κύριο στόχο έχει να κάνει την ζωή των ηλικιωμένων πιο εύκολη, προφυλάσσοντάς τους από δεκάδες μικροατυχήματα ή μικρούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο σπίτι τους, σε κάθε γωνιά. Αν μη τι άλλο, είναι μία δράση πολύ αποτελεσματική΄΄, ανέφερε ακόμη η κ. Βασιλακοπούλου.

Καταλήγοντας, τόνισε και τα εξής: ΄΄Να σημειωθεί ότι, προτεραιότητα θα έχουν οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Αιγιάλειας, είτε στην ανατολική είτε στη δυτική πλευρά του δήμου και λιγότερο οι περιοχές κοντά στην πόλη του Αιγίου, καθώς στο κέντρο υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα σε διάφορα θέματα και υπηρεσίες, ενώ στις πιο απομακρυσμένες περιοχές τα πράγματα είναι συνήθως και πιο δύσκολα και πιο χρονοβόρα, βάσει χιλιομετρικής απόστασης για τον συνολικό χρόνο που χρειάζεται κάθε παρέμβαση΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr