background img
banner
banner

θα… «λουστεί» με φως από το φεγγάρι και «βροχή» από μελωδίες η Ζήρια

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ Γ. ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ

Μία ενδιαφέρουσα βραδιά πολιτιστικού και μουσικού ενδιαφέροντος διοργανώνεται το Σάββατο 29 Ιουλίου στο πατρικό, αρχοντικό σπίτι του ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα, στην περιοχή της Άνω Ζήριας. Την ιδιαίτερη εκδήλωση, διοργανώνουν το Διεθνές Ίδρυμα Ιωάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα, ενώ θα υποστηριχθεί πλήρως από τον δήμο Αιγιάλειας και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Άνω Ζήριας. Πρόκειται για ένα μελωδικό αφιέρωμα που επιμελούνται οι Ανδρέας και Λουκάς Αδαμόπουλος, ενώ επί σκηνής θα συμμετάσχουν πολλοί σολίστ καλλιτέχνες, τιμώντας έτσι εις το έπακρον τον Έλληνα ποιητή που γεννήθηκε και δόξασε την περιοχή. Η εκδήλωση φέρει τον γενικό τίτλο «Στου Τραγουδιού Την Κόψη».

Μουσικές και φωνητικές εκπλήξεις

Ουσιαστικά πρόκειται για μία καινοτομική μουσική «άποψη» που χωρίζεται σε δύο μέρη. Το αρχικό μέρος αποτελεί μία εντελώς εναλλακτική πρόταση δημιουργίας, ένα «χαλί» για το πώς μπορεί να ντυθεί κατάλληλα μία από τις πτυχές ενός χαρακτήρα της εμβέλειας του Ζηριώτη ποιητή, ενώ το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει γνωστές μελωδίες, ένα αφιέρωμα στο φεγγάρι. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ορισμένα μελοποιημένα ποιήματα του δημιουργού, ενώ θα αποδοθούν και εκτελέσεις διαφόρων γνωστών ελληνικών τραγουδιών, άσματα κορυφαίων δημιουργών όπως Μάνος Χατζιδάκις, Μάνος Λοΐζος, Μίκης Θεοδωράκης και Μάρκος Βαμβακάρης. Η παράσταση έχει ως «αντικείμενο» τις ρομαντικές αναφορές του ποιητή Κουτσοχέρα, αλλά και την απαραίτητη διάθεση, μία ωδή για την ομορφιά της σελήνης.

Η εκδήλωση έχει την γενική ονομασία «Στου Τραγουδιού Την Κόψη» και θα συμμετέχουν αρκετοί καλλιτέχνες στο τραγούδι, ως σολίστ. Τους ερμηνευτές θα συνοδεύσει η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Αιγιάλειας, ενώ την πιανιστική γραφή και την ενορχήστρωση θα έχουν οι Λουκάς και Ανδρέας Αδαμόπουλος. Την αφήγηση των κειμένων της εκδήλωσης, έχουν αναλάβει η Κατερίνα Μπαραμπούτη και ο Λουκάς Αδαμόπουλος, ενώ η έναρξη της παράστασης θα είναι λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Ο ποιητής που δόξασε τη Ζήρια

Η προσωπικότητα του ποιητή και η εν ζωή συμμετοχή του στα κοινά και τα πολιτικά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας ήταν χαρακτηριστική και δραστική όχι μόνο για το γραφικό χωριό της Ζήριας αλλά και για όλη την Αχαΐα. Ήταν νομικός και πολιτικός και αποτέλεσε τον πρέσβη της Ελλάδας στον οργανισμό ΟΥΝΕΣΚΟ το 1985 και για μία τριετία, ενώ υπήρξε ευρωβουλευτής το 1981. Στα γράμματα είχε ξεχωρίσει με το έργο του για το οποίο τιμήθηκε, ενώ απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο Παγκόσμιας Ποίησης το 1970 και το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ποίησης το 1985. Γεννήθηκε το 1904 και πέθανε πλήρης ημερών, ενώ σύζυγός του υπήρξε η Λένα Ν. Στρέφη. Η ποίηση του Γιάννη Κουτσοχέρα, είχε ως κυρίαρχα στοιχείο της τον έντονο λυρισμό και την ευαισθησία. Χρησιμοποίησε «μουσικότητα» στους στίχους του, ενώ μέσα από κάποια έργα του ποιητή διακρίνεται έντονα η λατρεία για τον ελληνισμό και την αξία του έθνους στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Θα «ντυθεί» με τις νότες της ψυχής του

Μιλώντας στo Protionline.gr η υπεύθυνη του Διεθνούς Ιδρύματος Λέτα Κουτσοχέρα για την εκδήλωση, ανέφερε: «Το 2024 θα είναι η συμπλήρωση των 120 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Κουτσοχέρα και ταυτόχρονα τα 30 χρόνια από την ημέρα του θανάτου του. Αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε, να κάνουμε μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση που λειτουργήσει ως προπομπός της επόμενης χρονιάς, με σκοπό να τιμήσουμε το έργο και την προσφορά του μεγάλου δημιουργού από την Ζήρια. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι θα υπάρξει βιντεοσκόπηση από το κανάλι της δημοσιογράφου Βίκυς Τσανίκα, η οποία επιμελείται ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του ποιητή. Το ντοκιμαντέρ αυτό, του οποίου υπογράφω το σενάριο, θα φιλοξενεί ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, πλάνα από το πατρικό σπίτι του Γιάννη Κουτσοχέρα, στοιχεία από τον βίο και την πολιτική του υπόσταση και φυσικά, το συνολικό συγγραφικό του έργο με στοιχεία και λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή του».

«Στην εκδήλωση θα ακουστούν μελοποιημένα έργα του μεγάλου ποιητή στην αυλή του σπιτιού που γεννήθηκε, θα είναι αποσπάσματα από το βιβλίο με τίτλο «Γαλανές Πνοές» και αυτό αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή…» σημείωσε η υπεύθυνη του Διεθνούς Ιδρύματος κ. Κουτσοχέρα. Να επισημανθεί ότι, το 1943 και κατά την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την περιοχή, το αρχοντικό του ποιητή κάηκε ολοσχερώς και ανακατασκευάστηκε ως Πολιτιστικό Κέντρο Μουσειακός Χώρος. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος, συγγενείς και φίλοι του μεγάλου ποιητή και φυσικά, πλήθος εκπροσώπων της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Επόμενος «σταθμός» για το Ίδρυμα, θα είναι οι δύο εκδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν προς τιμήν του ποιητή, στα πλαίσια των Οινοξενίων ’23, εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr