background img
banner
banner

Τα «διακυβεύματα» της επόμενης δημοτικής αρχής

ΤΙ ΘΑ «ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ» – ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΕΙΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Τα πέντε σημεία που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή σε πέντε μήνες, θα καθορίσουν κατά πολύ το έργο της. Η ορθή διαχείρισή τους θα αποτελέσει το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα στην Αιγιάλεια της νέας εποχής κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν καλά όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι… Αφορούν βασικούς τομείς που επηρεάζουν σαφέστατα την καθημερινότητα των κατοίκων, διακυβεύοντας την άσκηση διοίκησης της επόμενης πενταετίας στον δήμο. Από την άλλη, θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για μία προηγμένη κοινωνία και για μία περιοχή που θέλει να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων.

«Φως» στον ηλεκτροφωτισμό

Στην εποχή που τα απόνερα της ενεργειακής κρίσης παρασύρουν τα πάντα στην οικονομία, η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, η κοστολόγηση του οποίου επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τον προϋπολογισμό των κατοίκων της Αιγιάλειας, θεωρείται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι αναγκαία για οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς λόγους. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι κάτι που απασχολεί άμεσα τους πολίτες αν και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου Αιγιαλείας, «σκόνταψε» στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που άσκησε βέτο κρίνοντάς την ασύμφορη για τους δημότες. Ακολούθησε η προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο του προσωρινού αναδόχου για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ματαίωσης, με την απόφαση η οποία θα κρίνει πολλά, – σύμφωνα με πληροφορίες- να έχει εκδοθεί ήδη και να κοινοποιείται σήμερα Δευτέρα…

Προσωρινές και μόνιμες λύσεις για τα απορρίμματα

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι η «καυτή πατάτα» που παραλαμβάνει η μία δημοτική αρχή από την άλλη, για δεκαετίες τώρα στην Αιγιάλεια. Το γεγονός ότι τα απορρίμματα δεν μένουν πια στον δρόμο και έχει εξασφαλιστεί η μεταφορά και εναπόθεσή τους σε άλλες περιοχές, άλλαξε την εικόνα του δήμου σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, άλλαξε και τον τρόπο με τον οποίο η υπόλοιπη Ελλάδα βλέπει την Αιγιάλεια.

Στο μεσοδιάστημα δρομολογήθηκαν έργα στην κατεύθυνση της μόνιμης λύσης με κυριότερο αυτό της Μονάδας Βιοαποβλήτων που αποτελεί θέμα ημερών η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου εκτέλεσης του έργου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και τους χρόνους με τους οποίους προχωρούν τα δημόσια έργα, η επόμενη δημοτική αρχή θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει την εκτέλεση του έργου αλλά και την παράδοσή του. Πάντως το άνοιγμα των προσφορών τους διεθνούς διαγωνισμού έχει ήδη γίνει και η επιτροπή θα συντάξει το πρακτικό αξιολογώντας τις προτάσεις.
Την ίδια στιγμή, η αντιδημαρχία Καθαριότητας, ενισχυμένη από σήμερα Δευτέρα με 24 ακόμη άτομα προσωπικό (14 εργάτες καθαριότητας, 5 οδηγούς και 5 χειριστές μηχανημάτων), ξεκινά καθημερινή αποκομιδή και στα παραλιακά διαμερίσματα, κάτι που βέβαια θα είχε εξασφαλιστεί νωρίτερα εάν ο δήμος είχε εγκαίρως προϋπολογισμό.

Το… νερό θα φέρει την ανάπτυξη

Εμβληματικό και μεγαλόπνοο χαρακτηρίζεται το έργο του διυλιστηρίου Σελινούντα και όχι αδίκως αφού είναι ιδιαιτέρως σημαντικό όχι μόνο για την Αιγιάλεια αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Το έργο είναι αποτέλεσμα αγώνων και μελετών αρκετών ετών. Η χρηματοδότησή του εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται η δημοπράτησή του.
Θα υδροδοτήσει πάνω από 30.000 νοικοκυριά, θα καταργήσει πάνω από 30 γεωτρήσεις και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πλέον των 3 εκατομμυρίων κιλοβατώρων το έτος. Η ΔΕΥΑΑ θα έχει να διαχειριστεί «ένα νερό» το οποίο νερό θα είναι σε ποσότητα επαρκέστατο και ελεγμένο πλήρως. Η ποσότητα θα είναι άνω των 1.000 κυβικών των ώρα που υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις για μία πολύ μεγάλη έκταση, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν  φθηνότερο νερό. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη εάν το νερό του Σελινούντα δεν μπορεί να διοχετευθεί σε μακρινές περιοχές, να γίνει εκμετάλλευση άλλων ποταμών με ταχυδιυλιστήρια.

Το εμπορικό κέντρο… αλλιώς

Μπορεί οι ρυθμοί που προχωρά η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου να είναι ιδιαιτέρως αργοί, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, πλην όμως υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι το τμήμα ανάπλασης Κλ. Οικονόμου, πλατειών Αγ. Λαύρας και Βάλφουρ και Μητροπόλεως, θα έχει ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια. Η παράδοση της πλατείας Αγ. Λαύρας αποτέλεσε «βαθιά ανάσα» ακόμη και για τον τελευταίο πολίτη του Αιγίου, ενώ και το γεγονός ότι τα συνεργεία ήδη έπιασαν δουλειά στην Τρίγωνη Πλατεία, είναι αρκετά παρήγορο και δημιουργεί την αίσθηση ότι το «κομμάτι» αυτό του συνολικού πλάνου του κέντρου, θα παραδοθεί γρήγορα. Όσο για την ανάπλαση του υπολοίπου της οδού Μητροπόλεως, δηλαδή από το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου ως τα φανάρια της Σολωμού, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανάδοχος θα κληθεί να υπογράψει τη σύμβαση εντός του Ιουλίου, δηλαδή το επόμενο δεκαπενθήμερο. Δεδομένου ότι το έργο θα διαρκέσει 14 μήνες, είναι σίγουρο πως την… κορδέλα θα κόψει η επόμενη δημοτική αρχή, όπως βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει άρδην την εικόνα του κέντρου της πόλης.

O… master του «master plan»

Ο… άσσος στο μανίκι του εκάστοτε δημάρχου ήταν πάντα η παραλιακή ζώνη του Αιγίου που από όλους θεωρείται το πιο «δυνατό» σημείο του. Τον περασμένο Απρίλιο υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης και παροχής γενικών υπηρεσιών με τίτλο «Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων και Μελετών στο πλαίσιο της Κατασκευής, Βελτίωσης και Συντήρησης των Λιμενικών Υποδομών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αιγιαλείας» στο πλαίσιο του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, συμβατικής αξίας 210.541,41 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%). Στο πλαίσιο της σύμβασης θα εκπονηθούν οι εξής μελέτες: Πολεοδομική και Ρυμοτομική Μελέτη, Οικονομική Μελέτη, Αρχιτεκτονική Μελέτη Κτιριακών Έργων, Στατική Μελέτη Κτιριακών Έργων, Η/Μ Μελέτη, Μελέτες Λιμενικών Έργων, Μελέτη Υδραυλικών Έργων, Γεωτεχνική Μελέτη και Έρευνα, Περιβαλλοντική Μελέτη, Μελέτη Τοπογραφίας καθώς και η παροχή γενικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα Ειδικές Μελέτες Σκοπιμότητας, Μελέτη Εφαρμογής Πιστοποίησης Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ποιότητας, καθώς και Υπηρεσίες Ίδρυσης Υδατοδρομίου. Ο αναπτυξιακός δρόμος που θα χαράξει το πολυσυζητημένο master plan, θα ακολουθηθεί από την επόμενη δημοτική αρχή, με την ελπίδα ο βηματισμός της να είναι ο κατάλληλος!


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr