background img
banner
banner

Ο καύσωνας έρχεται, δυσκολεύουν οι οικοδομικές εργασίες

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι προ των πυλών και οι εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, απαιτούν πολύ μεγάλη προσοχή. Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που θέλουν θερμοκρασίες και στην Αιγιάλεια άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ειδικά προς το τέλος της εβδομάδας.

Την ίδια στιγμή κι ενώ και στην περιοχή υπάρχουν πολλά υπαίθρια εργοτάξια, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, ζητά τη λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Θα «χτυπήσει» παρατεταμένο «41» στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξεδόθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και δημοσιοποιήθηκε από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και κατ’ επέκταση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από αύριο Τετάρτη έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία «CLEON» και εντάσσεται στα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023). Μάλιστα, για το Σάββατο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το θερμόμετρο στην Αιγιάλεια προβλέπεται να αγγίζει τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας από την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) άμεσα να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων, να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρησή τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα – όπως αναφέρει-, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Μιλώντας στo Protionline.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, επισήμανε: ΄΄Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε σε εξωτερικούς χώρους με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου υπό σκιά. Η λήψη μέτρων είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Επίσης, δεν φτάνουν οι συστάσεις που κατ’ έθιμο εκδίδουν κάθε χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου και το υπουργείο Εργασίας. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η υποχρεωτική εφαρμογή των καταλλήλων μέτρων. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς το επόμενο δεκαήμερο δε χωράει «ναι μεν αλλά». Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, πρέπει να εντατικοποιηθούν΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr