background img
banner
banner

Προκάλεσε – ποικίλες – αντιδράσεις η αποχώρηση με αποποίηση και της πολιτικής ταυτότητας από τον Ανδρέα Λοβέρδο

ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΕΞΟΔΟ

Απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο χώρισαν οι δρόμοι του Ανδρέα Λοβέρδου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δηλώνουν στελέχη και πολιτικοί φίλοι του πρώην υπουργού στην Αχαΐα οι οποίοι μάλιστα είχαν σταθεί δίπλα του έως και πρόσφατα όταν βρέθηκε αντίπαλος των Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου για την ηγεσία του κόμματος.

Σε δηλώσεις τους τα στελέχη της «παλαιάς φρουράς» διαχωρίζουν τη στάση τους από την απόφαση του Ανδρέα Λοβέρδου καθώς φαίνεται ότι οι πολιτικές φιλίες είναι εύκολο να χωρίσουν, υπό το φόβο να ανοίξουν έναν μικρό ή μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας.

Υπάρχουν πάντως μέλη του κόμματος που θεωρούν ότι η νέα ηγεσία, μέσα από την στρατηγική της ανανέωσης σε πρόσωπα-προτάσεις, προκάλεσε κατ ουσία την αποστασιοποίηση προσώπων μιας παλαιάς γενιάς (Λοβέρδος – Καστανίδης) και δεν αποκλείουν μάλιστα να υπάρξει συνέχεια…

Δηλώσεις στελεχών

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα λέει ο λαός, όπως επίσης σχολιάζει και… έκαστος κρίνεται κατά τα έργα του. Θεωρώ ιστορικά την ιδιότητα του στελέχους και μέλους του ΠΑΣΟΚ τιμητική γι αυτό και θα έπρεπε να είναι και δεσμευτική, αν όχι ισόβια, τουλάχιστον να μην βραχύβια. Ιδιαίτερα δεν κάποιος που είχε καταθέσει την πρόθεση του να ηγηθεί του χώρου πρόσφατα, δεν δικαιούται να ζητά νομιμοποίηση για να παραδώσει ακόμη και την ταυτότητά του» σχολιάζει ο πρώην Αντιδήμαρχος Πατρέων και στέλεχος του κόμματος Σπύρος Καραχάλιος. Ο κ.Καραχάλιος που βρέθηκε το 2021 στο πλευρό της υποψηφιότητας του κ.Λοβέρδου, θέλει να αποδοκιμάσει τη στάση του, γνωρίζοντας ότι προκαλεί ρήγματα.

«Δεν είναι ο πρώτος που με απογοητεύει, δυστυχώς. Διαβάζοντας την εξέλιξη αυτή εύχομαι να είναι ο τελευταίος που προχωρά σε αυτή την κίνηση μέσα από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ” σχολιάζει ο πρώην Υφυπουργός και πρώην δήμαρχος Πάτρας Ανδρέας Φούρας. Η δήλωση του Ανδρέα Φούρα αποτελεί μία από τις αντιδράσεις που είχαμε χθες εν θερμώ στην Αχαΐα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ο κ.Φούρας ήταν από τους υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου για μεγάλη περίοδο. «Πρέπει η αξιοπρέπεια στην πολιτική, να γίνει πάλι το βασικό ζητούμενο πριν την ξεχάσουμε τελείως!» καταλήγει ο πρώην Υφυπουργός.

Ένας από τους πολλούς και μάλιστα ισχυρούς υποστηρικτές του Ανδρέα Λοβέρδου στον αγώνα για την ηγεσία στον πολιτικό αυτό χώρο, ήταν ο πρώην Αντιδήμαρχος και στέλεχος του κόμματος Δημήτρης Πεφάνης. Ο κ.Πεφάνης θεωρεί ότι η νέα δυναμική του χώρου απαιτεί και μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ «παλαιού» και «νέου» η οποία έχει ανατραπεί από την ώρα που δεν βρέθηκε χώρος για όλους στα κοινοβουλευτικά έδρανα. «Αν και κατανοώ τους λόγους για τους οποίους ο κ.Λοβέρδος προχώρησε σε αυτή την κίνηση, οφείλω να δηλώσω ότι διαφωνώ με το πολιτικό περιεχόμενο της επιστολής και τον τόπο με τον οποίο επέλεξε να φύγει» αναφέρει.

Το σχόλιο της Ν.Ε. Αχαΐας

«Το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε μια νέα εποχή με το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σοβαρού μετώπου αντιπολίτευσης απέναντι στην ΝΔ. Αυτή η προσπάθεια θα είναι χρονοβόρα και απαιτητική και όχι βέβαια στρωμένη από ροδοπέταλα, για να φτάσει στο επιθυμητό από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι λογικό κάποιοι να μην θέλουν να συμμετέχουν και ο χρόνος να λειτουργεί πλέον εναντίον τους διότι τα χρόνια πέρασαν και δεν υπάρχει η απαιτούμενη υπομονή αλλά ούτε το σθένος να παλέψουν!» σχολίασε ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης.

«Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε την επιλογή του και τα επόμενα του πολιτικά βήματα θα είναι εκτός του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης μας. Στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα κενά καλύπτονται πάντα…» καταλήγει.

Η επιστολή και το παρελθόν Λοβέρδου …

«Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος. Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους» αναφέρει στην επιστολή του την Τετάρτη 5 Ιουλίου ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ.Λοβέρδος, με οικογενειακή καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956, είναι απόφοιτης της Νομικής του ΑΠΘ και από τους νεαρότερους διδάκτορες νομικής στη χώρα (διδάσκει ως επίκουρος από τα 36 του χρόνια)! Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2000, διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (Σημίτη 2002 – 2004, Παπανδρέου 2009-2010) αλλά και συνεργασίας (Παπαδήμου 2010-2012, Σαμαρά 2014), διεκδίκησε το δικό του ρόλο στην παράταξη ως υποψήφιος σε εσωκομματικές διαδικασίες (2015 – 2021) αλλά και ως ιδρυτής κόμματος (Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας – «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ»).

Στις εσωκομματικές εκλογές το 2021 (Δεκέμβριος) στον α’ γύρο, ήταν τρίτος με 849 ψήφους στην Αχαΐα, έναντι 1.681 του Γ. Παπανδρέου και 1.393 του Ν. Ανδρουλάκη. Το 2022, μετά από 10ετή αγώνα, ήρθε η οριστική απαλλαγή του από την κατηγορία της δωροληψίας για την υπόθεση της Novartis μετά την παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr